Descoperă cum te ajută cărţile de colorat să te destresezi

Cărțile de colorat nu mai sunt doar o distracție pentru copii. De ceva vreme, în rafturile librăriilor ne întâmpină cele cu imagini mai complicate, destinate oamenilor mari. Tot mai mulți adulți aleg să se relaxeze cu creioanele colorate în mână. Tu știi ce beneficii au cărțile de colorat pentru adulți?
Romania TV
23 oct. 2017, 07:26
Descoperă cum te ajută cărţile de colorat să te destresezi

Așa cum sugerează și numele lor, aceste conțin contururile unor imagini tipărite în alb și negru, pe care le putem colora cu creioane colorate, în nuanțele imaginate de noi. Ele se deosebesc de cele pentru copii prin complexitatea desenelor, care au detalii mai mici și mai fine, fiind astfel mai dificil de colorat.

În SUA, cărțile de colorat ocupă primele poziții în topurile celor mai vândute cărți pentru adulți. Dar și în țările europene numărul celor care au început să se relaxeze colorând este în continuă creștere. Acest nou hobby creativ s-a transformat, treptat, într-o modă, iar profesiile și vârstele celor care și-au cumpărat creioane colorate sunt cât se poate de diferite.

Activitate cu efect relaxant

La fel ca bricolajul sau tricotatul, coloratul imaginilor conturate în cărți ne potențează capacitatea de concentrare și ne oferă răgazul să ne confruntăm cu gândurile și sentimentele noastre, lucru benefic în plan emoțional. Pentru o vreme, ne detașăm de lumea exterioară și ne concentrăm întreaga atenție asupra imaginii din fața noastră și asupra trăirilor noastre interioare. Desenele frumoase, fascinante, din aceste cărți ne prilejuiesc o călătorie în timp, spre copilăria noastră uitată, în care nu eram împovărați de responsabilități și de stresul cotidian.

Citeşte şi Află cum te pot îmbătrâni mai repede GÂNDURILE

Psihologii spun că, în timp ce colorăm, practicăm un fel de „fitness pentru creier”, care ne poate fi de folos în înfruntarea provocărilor din viața de zi cu zi.

Pentru că este o activitate care ne solicită intens abilitățile cognitive, desenatul și pictura sunt folosite deja de multă vreme în psihoterapie – iar coloratul reprezintă doar o altă variantă a acestor îndeletniciri. Iată cum funcționează, de fapt, această terapie:

– Colorând imaginile, intrăm treptat într-o stare de relaxare profundă, care înlesnește conștientizarea sentimentelor și trăirilor interioare.

– Asemenea copiilor cu autism și celor cu anumite dizabilități, care le încetinesc dezvoltarea, și adulții cu tulburări psihice se liniștesc atunci când colorează sau pictează.

– Psihologii au constatat că această activitate îmbunătățește capacitatea de concentrare și o mărește pe cea de coordonare psihomotorie.

– Coloratul ne oferă oportunitatea de a ne exprima emoțiile prin forme și culoare, ceea ce ne ajută să eliminăm energia negativă și să ne găsim liniștea sufletească. La acest lucru contribuie faptul că nu există niciun fel de indicații în privința culorilor – iar alegerea lor este întotdeauna o decizie personală.

– Majoritatea persoanelor care pictează sau colorează sub îndrumarea psihologilor își păstrează acest obicei și după încheierea terapiei. Cărțile de colorat devin astfel mai mult decât o modalitate de exprimare a trăirilor interioare. Ele se transformă într-un obicei, care oferă stimulente și energii pozitive.

Află şi De ce sunt mai stresaţi copiii de azi?

Opinia specialistului: Andreea Orheanu, psiholog

O nouă modă își face loc cu succes printre cei stresați și în peisajul autohton: cărți de colorat pentru adulți. Se spune că acestea îi ajută pe oameni să se detașeze un pic de stresul cotidian. În cazul copiilor, studiile arată că nu le face prea bine coloratul, pentru că le-ar bloca partea creativă. Dar sunt psihologi care afirmă că pentru niște adulți stresați, obișnuiți să facă o muncă repetitivă, acest obicei al coloratului le-ar stimula tocmai partea creativă și i-ar ajuta să își depășească anumite blocaje.

Pentru un astfel de adult, o pagină goală, pe care este nevoit să creeze de la zero ceva, poate fi un motiv de blocaj, poate fi percepută ca o nouă sarcină de îndeplinit, în timp ce coloratul e o activitate mult mai ușoară. Prin artă omul își poate explora sentimentele și gândurile, însă cărțile de colorat pentru adulți nu trebuie confundate cu terapia prin artă. Cu ajutorul lor, individul poate deveni mai relaxat, poate reduce pe moment anxietatea și își poate mări concentrarea. Așadar, pe lângă mindfulness, sport, plimbări în natură, iată că și aceste cărți de colorat pentru adulți pot fi utile pentru cei care vor un moment de deconectare.

Află cât de benefic este râsul AICI. 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Lidia Zenny, numerolog şi expert în pedagogie numerologică, anunță cum va fi 2025 în funcţie de data naşterii. Explicații astrologice pentru fiecare om în parte
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI