Potrivit rezultatelor finale, prezenţa la vot a fost de 46,24% (8.459.053 alegători au venit la vot din totalul de 18.292.464 de români înscrişi în listele electorale).
Dintre cei care au venit la urne, 87,52% (7.403.836 de alegători) au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% (943.375 de alegători) s-au pronunţat împotrivă.
Numărul voturilor nule: 111.842 (1,32%).
Preşedintele BEC, Gabriela Bogasiu, a anunţat că procesul-verbal privind rezultatele finale ale referendumului va fi înaintat Curţii Constituţionale, unde se va întocmi un proces-verbal de predare-primire.
Curtea Constituţională este instituţia care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre.
Conform reglementărilor legale în vigoare, pentru a fi validat referendumul din 29 iulie, era necesar ca la urne să se prezinte cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor.
Potrivit legii, plenul Curţii Constituţionale decide „cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului”. Practic, judecătorii CCR vor stabili „dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia„.
„Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună„, mai prevede legea.
Aşa cum prevede legea, decizia CCR privind valabilitatea referendumului trebuie luată cu 6 voturi din 9, plenul Curţii fiind format din 9 judecători.
În condiţiile în care CCR stabileşte că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate, Parlamentul va decide asupra procedurii de urmat. „În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat„, prevede Hotărârea Parlamentului nr. 34 din 6 iulie (art.3).