Jurnaliștii de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație au mers în orașul Nablus și au stat de vorbă cu rudele secretarului de stat.
Nablus e un oraș din nordul Cisiordaniei, fost nod comercial în perioada otomană. Nasir Arafat e un arhitect atașat de orașul său, în care a copilărit și Raed de la SMURD. Cei doi sunt veri de tată. Familia Arafat n-are nicio legătură cu defunctul lider palestinian Yasser Arafat, dar este una proeminentă și a fost foarte bogată, în Nablus. Au deținut peste un sfert din proprietățile imobiliare din oraș. Vărul Nasir îi numește pe ai săi ”negustori educați”. O parte dintre ei au absolvit Harvard sau Cambridge iar afacerile s-au concentrat inițial pe negoțul cu haine/costume specifice locului și pe fabricarea săpunului din ulei de măsline.
Au avut 4 fabrici de săpun, din cele 34 care încă funcționau în Nablus, în perioada britanică a Palestinei.
Raed Arafat a lăsat totul în urmă, când a decis să devină medic. Tatăl lui, Daud Arafat, ar fi vrut ca Raed să preia afacerile familiei și n-a fost mulțumit de alegerea fiului.
„Îi mergea mintea, și-a construit singur afacerile. A devenit unul dintre cei mai bogați din oraș. Când a apărut radioul în regiune, el a adus difuzoare din Japonia sau Coreea și le-a asamblat aici, în carcase. A făcut o făbricuță pe care apoi a vândut-o. Înainte să moară, pusese la cale o afacere de import cu ceasuri elvețiene, dar n-a mai apucat”, spune Nasir Arafat.
Mama lui Raed Arafat trăiește și a pășit peste pragul de 80 ani. Femeia trăieşte într-o vilă care se află într-o zonă rezidențială, pe înălțimile orașului Nablus. Locuinţa este trecută în declarația de avere a secretarului de stat de la Interne.
Doamna Arafat nu și-a văzut de ceva vreme fiul acaparat de medicină și de funcția din România.
„Deseori îi spun că România l-a luat de lângă noi. Noi doi ne vorbim doar la ocazii de familie și de sărbători, ne felicităm”, spune vărul Nasir despre Raed.