Consilierii de probaţiune, despre supravegherea deţinuţilor în recurs compensatoriu: Tudorel Toader dezinformează

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune (SNCSP) susţine că afirmaţiile ministrului Justiţiei potrivit cărora deţinuţii care urmează să fie propuşi pentru eliberare condiţionată ca urmare a intrării în vigoare a legii privind recursul compensatoriu ar urma să fie supravegheaţi de către personalul serviciilor de probaţiune denotă fie "intenţia acestuia de a manipula opinia publică lăsând în mod fals să se înţeleagă faptul că impactul social al eliberării unui mare număr de deţinuţi va fi preluat de serviciile de probaţiune", fie "o ignoranţă surprinzătoare" în privinţa atribuţiilor consilierilor de probaţiune. Sindicaliştii mai spun că până în prezent Ministerul Justiţiei nu a transmis către serviciile de probaţiune niciun fel de informaţii privind impactul acestei legi asupra activităţii consilierilor de probaţiune.
Romania TV
24 oct. 2017, 13:07
Consilierii de probaţiune, despre supravegherea deţinuţilor în recurs compensatoriu: Tudorel Toader dezinformează

Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune răspunde, marţi, afirmaţiilor făcute cu o zi în urmă de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la cele câteva mii de deţinuţi care urmează să fie propuşi pentru eliberare condiţionată, ca urmare a intrării în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, demnitarul afirmând că fiecare deţinut eliberat condiţionat este luat în primire de un consilier de probaţiune, care îl supraveghează şi îl ajută la reintegrare.

„Aceste afirmaţii nu corespund adevărului întrucât potrivit legilor în vigoare la acest moment, serviciile de probaţiune au atribuţii de supraveghere numai faţă de acele persoane care au fost condamnate în baza noului Cod Penal (intrat în vigoare în 2014) şi care la data liberării condiţionate din penitenciar mai au de executat un rest de pedeapsă egal cu doi ani sau mai mare”, spun sindicaliştii într-un comunicat de presă citat de news.ro.

Ei mai precizează că printre cei peste 3000 de deţinuţi care urmează să se prezinte în faţa comisiilor de liberare condiţionată din cadrul penitenciarelor se numără atât persoane condamnate în baza vechiului Cod Penal (din 1969), precum şi persoane condamnate în baza noului Cod Penal, care mai au de executat mai puţin de doi ani din pedeapsa pronunţată de instanţă, iar faţă de aceste persoane serviciile de probaţiune nu au niciun fel de atribuţii, de supraveghere sau de altă natură.

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune spune că afirmaţiile ministrului Justiţiei denotă fie intenţia de a manipula opinia publică, fie „o ignoranţă surprinzătoare”.

„Afirmaţiile ministrului Justiţiei denotă fie intenţia acestuia de a manipula opinia publică, lăsând să se înţeleagă, în mod fals, că impactul social al eliberării unui număr mare de deţinuţi într-un timp atât de scurt va fi preluat de anumite instituţii ale statului, mai exact de serviciile de probaţiune, fie o ignoranţă surprinzătoare în ceea ce priveşte rolul şi atribuţiile consilierilor de probaţiune, aşa cum sunt consfinţite acestea de Codul Penal şi legile în vigoare”, precizează Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune.

SNCSP cere Ministerului Justiţiei să prezinte de urgenţă o evaluare exactă şi corectă a situaţiei celor peste 3.000 de deţinuţi care au obţinut dreptul de liberare condiţionată ca urmare a intrării în vigoare a legii privind recursul compensatoriu şi să indice cu exactitate câţi dintre aceştia îndeplinesc condiţiile legale pentru a intra în supravegherea serviciile de probaţiune. „Precizăm că, până în prezent, Ministerul Justiţiei nu a transmis către serviciile de probaţiune niciun fel de informaţii privind impactul acestei legi asupra activităţii consilierilor de probaţiune”, menţionează sursa citată.

Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune mai susţine că aceste declaraţii ale ministrului Justiţiei ameninţă să perturbe activitatea serviciilor de probaţiune, existând deja semnale că unele unităţi penitenciare au început să trimită liberaţii condiţionat din ultimele zile către serviciile de probaţiune pentru a primi „asistenţă post-penală”, deşi nicio lege nu prevede o astfel de situaţie.

SNCSP se declară nemulţumit şi de faptul că prin rectificarea bugetară din luna septembrie bugetul Probaţiunii pentru bunuri şi servicii s-a diminuat cu 300.000 de lei, astfel încât în prezent nu mai pot fi acoperite decât cheltuielile cu plata utilităţilor, potrivit unei informări a Direcţiei Naţionale de Probaţiune, spunându-se că nu mai există bani pentru rechizite, registre, cartuşe, reparaţii de orice natură, fie că este vorba de multifuncţionale sau autoturisme, piese de schimb, prelungitoare, materiale de curăţenie.

„În aceste condiţii, care se adaugă la subfinanţarea cronică a sistemului de probaţiune din România, există posibilitatea reală ca serviciile de probaţiune să intre în imposibilitatea de a îşi desfăşura activitatea înainte de finalul acestui an”, adaugă reprezentanţii Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune.

DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Cine este Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Ce avere are candidatul independent
Cancan.ro
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, critică alianța cu PSD după rezultate modeste la alegerile prezidențiale
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”