Acord privind revizuirea directivei LUCRĂTORILOR DETAŞAŢI în UE. Ce trebuie să ştie ROMÂNII

Decizia adoptată luni de miniștrii muncii din statele membre ale Uniunii Europene privind revizuirea directivei europene a lucrătorilor detașați este prima reformă europeană a președintelui francez Emmanuel Macron, chiar dacă el nu a obținut tot ce și-a dorit din această inițiativă pe care a susținut-o intens, atât pe plan intern în campania electorală cât și la întâlnirile cu ceilalți lideri europeni, consemnează presa franceză. Decizia îi priveşte şi pe români.
Iulian Tudor
24 oct. 2017, 18:48
Acord privind revizuirea directivei LUCRĂTORILOR DETAŞAŢI în UE. Ce trebuie să ştie ROMÂNII

Numai Polonia, Ungaria, Lituania și Letonia au votat împotriva textului cu compromisul discutat timp de 12 ore, în timp ce state care înainte și ele s-au manifestat împotriva revizuirii acestei directive, respectiv România, Bulgaria, Republica Cehă și Slovacia, au basculat în final în tabăra franceză, scrie publicația Le Monde.

Franța a insistat foarte mult asupra duratei maxime a detașării, cerând ca aceasta să nu fie mai mare de 12 luni. Este de altfel și promisiunea făcută de Macron în campania electorală, el respingând imediat după ce a venit la Palatul Elysee o propunere europeană aflată atunci în pragul adoptării.

Totuși, în textul final adoptat luni seară se menționează că durata detașării poate fi extinsă după cele 12 luni cu încă 6 luni, cu condiția ca societatea care detașează lucrătorul într-un alt stat al UE să-și ‘motiveze’ cererea pe lângă autoritățile respectivului stat, informează Agerpres.

Odată trecută această perioadă a detașării, lucrătorii care au beneficiat de această decizie vor trebui să plătească impozitele în țările care i-au primit, nu în cele de origine, și să primească salariile corespunzătoare sectorului în care lucrează în țara gazdă conform principiului ‘plată egală pentru muncă egală în același loc’, în directiva în vigoare în prezent fiind prevăzută doar plata salariului minim din țara gazdă.

Citeşte şi PE se pronunţă în privinţa directivei privind lucrătorii detaşaţi. Aceste persoane vor beneficia de toate drepturile salariale

‘Este un text vag, foarte ambiguu și pe care toată lumea îl va putea interpreta după bunul plac’, a declarat după reuniunea de la Luxemburg ministrul ungar Szabolcs Takacs.

Dar pentru a obține majoritatea necesară revizuirii acestei directive elaborate în anul 1996 și foarte criticată în Franța pentru ‘dumpingul social’ creat, această țară a mai făcut luni și alte concesii, în special Spaniei, care, alături de țările din est, a cerut ca sectorul transportului rutier să beneficieze de excepții în revizuirea directivei. Așadar, Franța a acceptat în final ca directiva revizuită să nu se aplice acestui sector până când se va ajunge la un acord asupra unui alt text european specific, care va preciza regulile aplicabile transportului rutier, scrie Agerpres.

Încă o concesie făcută de Franța a fost cea referitoare la perioada de tranziție de dinaintea intrării în vigoare a directivei revizuite și care va fi de patru ani de la adoptarea ei definitive, deci nu mai devreme de anul 2022, presupunând că varianta finală a textului, care mai trebuie discutat de Parlamentul European și de Consiliul UE, va fi adoptată până la finele anului în curs.

Toate aceste concesii făcute de Macron au fost criticate de opoziția franceză, atât de dreapta cât și de stânga, precum și de unele sindicate, mai ales cele din transporturi. ‘Cotizațiile sociale ale lucrătorilor detașați vor fi plătite tot în țările de origine. Deci dumpingul social va continua să nu fie sancționat’, a spus Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, în timp ce lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a vorbit despre o ‘capitulare’ a lui Macron. În schimb, o parte a presei franceze consideră rezultatul reuniunii de luni a miniștrilor europeni ai muncii drept o primă victorie personală a președintelui Macron în demersul său de reformare a Uniunii Europene. La rândul său, acesta din urmă a apreciat marți că acordul obținut este o ‘demonstrație că Europa protejează împotriva exceselor instabilității regulilor, împotriva ocolirii acestora și a dumpingului social.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație