Acord privind revizuirea directivei LUCRĂTORILOR DETAŞAŢI în UE. Ce trebuie să ştie ROMÂNII

Decizia adoptată luni de miniștrii muncii din statele membre ale Uniunii Europene privind revizuirea directivei europene a lucrătorilor detașați este prima reformă europeană a președintelui francez Emmanuel Macron, chiar dacă el nu a obținut tot ce și-a dorit din această inițiativă pe care a susținut-o intens, atât pe plan intern în campania electorală cât și la întâlnirile cu ceilalți lideri europeni, consemnează presa franceză. Decizia îi priveşte şi pe români.
Iulian Tudor
24 oct. 2017, 18:48
Acord privind revizuirea directivei LUCRĂTORILOR DETAŞAŢI în UE. Ce trebuie să ştie ROMÂNII

Numai Polonia, Ungaria, Lituania și Letonia au votat împotriva textului cu compromisul discutat timp de 12 ore, în timp ce state care înainte și ele s-au manifestat împotriva revizuirii acestei directive, respectiv România, Bulgaria, Republica Cehă și Slovacia, au basculat în final în tabăra franceză, scrie publicația Le Monde.

Franța a insistat foarte mult asupra duratei maxime a detașării, cerând ca aceasta să nu fie mai mare de 12 luni. Este de altfel și promisiunea făcută de Macron în campania electorală, el respingând imediat după ce a venit la Palatul Elysee o propunere europeană aflată atunci în pragul adoptării.

Totuși, în textul final adoptat luni seară se menționează că durata detașării poate fi extinsă după cele 12 luni cu încă 6 luni, cu condiția ca societatea care detașează lucrătorul într-un alt stat al UE să-și ‘motiveze’ cererea pe lângă autoritățile respectivului stat, informează Agerpres.

Odată trecută această perioadă a detașării, lucrătorii care au beneficiat de această decizie vor trebui să plătească impozitele în țările care i-au primit, nu în cele de origine, și să primească salariile corespunzătoare sectorului în care lucrează în țara gazdă conform principiului ‘plată egală pentru muncă egală în același loc’, în directiva în vigoare în prezent fiind prevăzută doar plata salariului minim din țara gazdă.

Citeşte şi PE se pronunţă în privinţa directivei privind lucrătorii detaşaţi. Aceste persoane vor beneficia de toate drepturile salariale

‘Este un text vag, foarte ambiguu și pe care toată lumea îl va putea interpreta după bunul plac’, a declarat după reuniunea de la Luxemburg ministrul ungar Szabolcs Takacs.

Dar pentru a obține majoritatea necesară revizuirii acestei directive elaborate în anul 1996 și foarte criticată în Franța pentru ‘dumpingul social’ creat, această țară a mai făcut luni și alte concesii, în special Spaniei, care, alături de țările din est, a cerut ca sectorul transportului rutier să beneficieze de excepții în revizuirea directivei. Așadar, Franța a acceptat în final ca directiva revizuită să nu se aplice acestui sector până când se va ajunge la un acord asupra unui alt text european specific, care va preciza regulile aplicabile transportului rutier, scrie Agerpres.

Încă o concesie făcută de Franța a fost cea referitoare la perioada de tranziție de dinaintea intrării în vigoare a directivei revizuite și care va fi de patru ani de la adoptarea ei definitive, deci nu mai devreme de anul 2022, presupunând că varianta finală a textului, care mai trebuie discutat de Parlamentul European și de Consiliul UE, va fi adoptată până la finele anului în curs.

Toate aceste concesii făcute de Macron au fost criticate de opoziția franceză, atât de dreapta cât și de stânga, precum și de unele sindicate, mai ales cele din transporturi. ‘Cotizațiile sociale ale lucrătorilor detașați vor fi plătite tot în țările de origine. Deci dumpingul social va continua să nu fie sancționat’, a spus Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, în timp ce lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a vorbit despre o ‘capitulare’ a lui Macron. În schimb, o parte a presei franceze consideră rezultatul reuniunii de luni a miniștrilor europeni ai muncii drept o primă victorie personală a președintelui Macron în demersul său de reformare a Uniunii Europene. La rândul său, acesta din urmă a apreciat marți că acordul obținut este o ‘demonstrație că Europa protejează împotriva exceselor instabilității regulilor, împotriva ocolirii acestora și a dumpingului social.

DailyBusiness
Strategia-surpriză prin care Călin Georgescu vrea să cucerească Președinția cu sprijinul unui partid controversat!
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai sigure locuri de pe planetă, în cazul izbucnirii unui război nuclear. Aici, omenirea ar fi siguranță
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
Playtech.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?
DailyBusiness
Călin Georgescu: Nu avem bănci românești. Realitatea îl contrazice! Avem două bănci din top 3 cu capital românesc
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Haos în Capitală. Sindicaliștii de la metrou anunță grevă
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii mai mari în luna decembrie. Banii vor intra direct pe card!
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu avertizează tinerii din România: Așa cum au fost scoși în stradă, vor fi scoși la război
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma se Delimitează de Implicarea în Campania Electorală
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!