„Discutam aici despre numirile procurorilor șefi pentru că acesta este un subiect sensibil și cred că în urma dezbaterilor putem găsi o formulă astfel încât să nu se mai spună că schimbăm de dragul schimbării. Dacă considerăm că nu trebuie schimbată actuala formulă, astfel încât ministrul Justiției să fie cel care selectează, le trimite la CSM și președintele României… Este o formulă care cred că e funcțională. (…) Scriem Comisiei de la Veneția dacă în urma dezbaterilor din comisie se propune o anumită modificare a actualei reglementări. Dacă nu se modifică, nu este necesar”, a spus Iordache.
El a menționat că actuala formulă nu necesită un punct de vedere de la Comisia de la Veneția.
„În actuala formulă, modul în care este numit procurorul general prin cele trei etape — propunerea ministrului Justiției, CSM și numit expres de către președinte în urma evaluării de către CSM este o formulă care nu necesită să avem un punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Păstrarea legii în forma actuală este o variantă de lucru”, a mai spus Iordache.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat în cadrul comisiei că actuala reglementare trebuie îmbunătățită și de aceea a întocmit draftul de solicitare de aviz către Comisia de la Veneția pe această temă.
„Problema care a suscitat cele mai ample reacții se referă la numirea procurorilor de rang înalt. Avem o reglementare în vigoare și avem prima reglementare din cele 12 ale Comisiei (Europene — n. r.) cu MCV. Din moment ce recomandarea numărul 1 ne cere să găsim o procedură transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, este limpede că actuala reglementare trebuie îmbunătățită. Dacă MCV considera că actuala reglementare este perfectă, sigur n-am mai fi avut recomandarea numărul 1 din MCV. Prin urmare, noi suntem obligați să perfecționăm actuala procedura de numire, de aceea am făcut draftul de solicitare de aviz. Comisia de la Veneția ne va spune, în contextul sistemului nostru juridic, la nivelul nostru de reglementare, de structurare a statului de drept, care este cea mai adecvată procedură de numire”, le-a spus Tudorel Toader parlamentarilor.
Ministrul Toader a prezentat comisiei proiectul de modificare a legilor Justiției.