„Rămâne să vedem textul pe care înţeleg că l-a înmânat domnului fost ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Aşadar nu facem decât să speculăm la momentul acesta pentru că domnul ministru a venit cu o mapă la sub braţ, ne-a pus cartoful fierbinte pe masă şi a plecat fără să răspundă la prea multe întrebări. Legat de alte aspecte ale acestei legi, rămâne să vedem care sunt propunerile, cert este că nu aceasta este maniera corectă de a face propuneri legislative. Guvernul trebuia să facă un proiect, să-l depună la registratură, nu să vină să-l pună pe birou şi să spună: «Luaţi acest proiect şi dacă vreţi să-l asumaţi, domnilor deputaţi şi senatori, să o faceţi». Este un mod atipic şi nemaiîntâlnit”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.
Deputatul USR a mai afirmat că eventuala punere a Inspecţiei Judiciare sub controlul Parlamentului ar fi „cea mai nefericită idee”.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei proiectul de modificare a legilor Justiţiei.
Preşedintele Comisiei pentru stabilitatea în justiţie, Florin Iordache (PSD), a declarat, miercuri, că aleşii vor lucra „în integralitate” proiectele de lege privind schimbările din Justiţie, afirmând că vor fi şi amendamente propuse de Ministerul Justiţiei care nu vor fi asumate de niciun partid.
„Calendarul este următorul, aşa cum am anunţat şi în plenul comisiei, avem pentru cele trei legi – 303, 304 şi 317 – opinia Ministerului Justiţiei, aceasta va fi publicată pe site-ul comisiei, iar începând de săptămâna viitoare vom invita la comisie într-un format mult mai larg tot ce înseamnă sistem juridic, începând cu MJ, CSM, Înalta Curte, Parchetul General, asociaţiile profesionale”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache.
Iordache a afirmat că Parlamentul nu îşi va asuma toate amendamentele propuse de Ministerul Justiţiei. „Avem un draft, dar noi vom lucra în integralitatea celor trei legi. Sunt anumite articole pe care dumnealui le propune, dar nu vor fi îmbrăţişate de niciun grup parlamentar, deci practic nu vor fi cuprinse în viitorul proiect de lege, dar sunt şi alte articole pe care noi considerăm că în acest moment trebuiesc modificate”, a spus Iordache.
Cât priveşte statutul Inspecţiei judiciare, Iordache a spus că, pentru a nu lăsa loc de interpretări, proiectul de lege ar trebui să precizeze clar care va fi statutul instituţiei. „De exemplu, dacă la Inspecţia Judiciară există un articol – nu l-am văzut că abia a fost depus – care spune că printr-un alt act normativ să fie reglementat statutul Inspecţiei Judiciare, pentru a nu lăsa loc la interpretări, eu cred că în acest moment trebuie în acest proiect de lege stabilit statutul Inspecţie Judiciare ca instituţie autonomă care să nu fie controlată nici de MJ, nici de CSM şi găsim o formulă care să funcţioneze”, a spus Iodache.
El a precizat că Inspecţia Judiciară ar putea să prezinte anual în Parlament un raport de activitate. „Putem discuta, dar nu să fie sub control parlamentar că apoi spune: «iar factorul politic», dar putem stabili ca la CSM, ca Inspecţia Judiciară să vină să prezinte un raport în faţa Parlamentului pentru anul care a trecut. Putem discuta în faţa cui îl prezintă. Cum CSM vine şi prezintă un raport anual în faţa plenului reunit al Parlamentului, şi Inspecţia Judiciară ar putea veni”, a spus Iordache.