Liderul PCM Covasna: Secuii îl ascultă pe Orban pentru că sprijină autonomia. În Ardeal e democraţie

Kulcsar Terza Jozsef îi transmite premierului Ponta că motivul pentru care secuii şi maghiarii din Transilvania au ascultat îndemnul premierului Ungariei de a nu se prezenta la referendum ţine de atitudinea lui Victor Orban.  "Guvernul de la Budapesta a spus da autonomiei, iar domnul Orban Viktor sprijină autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc", precizează preşedintele Partidului Civic Maghiar Covasna, afirmând totodată că România nu este un stat de drept. Conform lui Kulcsar, diferenţa specifică dintre ardeal şi restul ţării ar fi tocmai de respectarea democraţiei.
Romania TV
01 aug. 2012, 12:17
Liderul PCM Covasna: Secuii îl ascultă pe Orban pentru că sprijină autonomia. În Ardeal e democraţie

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, se declară „mirat” de afirmaţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora maghiarii îl ascultă pe primul ministru ungar, Orban Viktor, subliniind că Guvernul de la Budapesta „a spus da autonomiei” Ţinutului Secuiesc, spre deosebire de Executivul român.

„Am fost mirat de declaraţiile primului ministru Victor Ponta care era supărat pe maghiari spunând de ce ascultă ei de Orban Viktor, fiindcă nu dânsul este premier în România”, a spus Kulcsar Terza, citat de Mediafax.

Liderul PCM Covasna a precizat că vrea să îi aducă aminte premierului Ponta că, în urmă cu câţiva ani, CNS a organizat un referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi atunci 99% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea autonomiei, însă Guvernul de la Bucureşti nu a luat în seamă acel referendum.

„În schimb, Guvernul de la Budapesta a spus da autonomiei, iar domnul Orban Viktor sprijină autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Deci, cum gândeşte Victor Ponta, oare pe cine ascultă cei din secuime sau maghiarii din Ardeal?”, a conchis Kulcsar Terza Jozsef.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a afirmat chiar că prin neparticiparea la referendum, maghiarii şi românii au dovedit că în Ardeal funcţionează democraţia, afirmând totodată că maghiarii au fost catalogaţi de unii drept „mercenari” din cauza politicii UDMR:

„Vreau să mulţumesc tuturor maghiarilor din Transilvania, care au avut un rol decisiv şi au ales valorile democratice, prin neparticiparea la referendum. Vreau să mulţumesc şi românilor care, la fel, nu au luat parte la acest referendum şi mă gândesc în primul rând la cei din Ardeal”.

Afirmând că că evenimentele din ultimele săptămâni arată că România nu este stat de drept şi că puterea de la Bucureşti „face ce vrea şi cum vrea”, liderul PCM a subliniat importanţa realizării unei alianţe între PCM şi PPMT în perspectiva alegerilor parlamentare din acest an, şi apoi şi cu UDMR, pentru a nu slăbi reprezentarea comunităţii maghiare în Parlament:

„Unde am ajuns? Unde a ajuns maghiarimea, să fie făcută mercenară şi asta din cauza politicii UDMR. Şi asta din cauza UDMR, care asta a făcut timp de 22 de ani. Este rezultatul muncii lor şi trebuie să schimbăm ceva. Cei de la UDMR dacă se gândesc că pot obţine rezultate bune la parlamentare şi fără noi, le transmit că nu se poate. Dacă nu vom reuşi să formăm o alianţă şi să reprezentăm minoritatea maghiară împreună în Parlament, atunci înseamnă că cei de la UDMR nu ascultă de comunitatea maghiară, dar nici de Guvernul Ungariei sau de premierul Orban Viktor, care a spus că maghiarii din Ardeal trebuie să aibă o reprezentare cât mai puternică în Parlament”.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!