„În România, nou-născuţii încă mor, pentru că maternităţile sunt precar dotate cu aparatură medicală vitală. La maternitatea din Târgovişte, o echipă fantastică de medici a fost nevoită să salveze şi să îngrijească nou-născuţi ale căror probleme ar fi necesitat transferul la o unitate spitalicească superioară, mai bine dotată. Medicii au făcut minuni, dar nici ei nu pot salva o viață cu mâinile goale. Soluția optimă este ridicarea maternității la grad trei și dotarea cu tot ceea ce este necesar. Dotarea maternităților cu aparatură medicală, care să îi ajute pe medici să îi țină în viață și să îi îngrijească pe acești copii mai vulnerabili, este o prioritate care ar trebui asumată de orice guvernare responsabilă”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.
Astfel, secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte a primit un ventilator de suport respirator în valoare de 23.5000 euro, în urma donaţiei făcute de Organizaţia Salvaţi Copiii.
„În maternitatea Târgoviște necesită suport respirator aproximativ 60 de copii pe an. Ventilatoarele existente sunt adeseori insuficiente sau clachează din cauza vechimii (cel mai vechi este din anul 2004, cel mai nou, din 2013). Achiziția unui aparat nou și performant a devenit impetuos necesară, în condițiile în care această maternitate de grad doi desfășoară de ani buni activitate de maternitate de grad trei și se află în prezent în proces de evaluare în vederea creșterii gradului. Mulțumim Organizației Salvați Copiii pentru acest cadou, util atât copiilor, cât și echipei medicale”, a explicat dr. Roxana Aldea, şefa secţiei de nou-născuţi de la Maternitatea Târgovişte.
Maternitatea din Târgoviște este singura maternitate de grad doi care deservește județul Dâmbovița și singura maternitate din județ care are medici pentru toate cele trei specialități: obstetrică, neonatologie și terapie intensivă.
La Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște s-au născut, în 2016, 2.074 de copii, dintre care 236 prematuri, iar 287 având nevoie de îngrijiri în terapie intensivă. Cu toate că maternitatea este de grad doi, niciun nou-născut cu patologii grave nu a fost transferat către o altă unitate spitalicească superioară, pentru că nu au existat locuri disponibile, ceea ce pune problema transformării acestei maternități într-una de grad trei. În prezent, maternitatea a solicitat ridicarea în grad, dar Ministerul Sănătății nu a luat, încă, nicio măsură.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.