Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, după ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, că pentru Uniunea Europeană nu se schimbă nimic, iar Spania rămâne singurul interlocutor în UE.
La rândul său, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a precizat că premierul spaniol Mariano Rajoy are ”întreaga (sa) susţinere” în ”a face să fie respectat” statul de drept în Spania. Şi Germania şi Marea Britanie şi-au exprimat susţinerea faţă de ”unitatea” Spaniei şi au anunţat că nu vor recunoaşte declaraţia de independenţă a Parlamentului catalan.
”Pentru Uniunea Europeană nimic nu se schimbă. Spania rămâne singurul nostru interlocutor şi sper că Guvernul spaniol va favoriza forţa argumentelor, nu argumentul forţei”, a scris Donald Tusk pe pagina sa de Facebook.
Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri – cu 70 de voturi la zece şi două abţineri – o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, relatează The Associated Press. Opoziţia a părăsit hemiciclul, în semn de protest, înainte de vot.
Spania se opune eforturilor în vederea independenţei, iar Guvernul regional de la Madrid pregăteşte măsuri prin care să preia controlul asupra acestei regiuni din nord-estul ţării. Nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de efortul secesionist.
Rezoluţia îndeamnă la lansarea unui proces de independenţă care include redactarea unor noi legi şi deschiderea unor negocieri ”pe picior de egalitate” cu autorităţile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări.
Emmanuel Macron a declarat vineri că premierul spaniol Mariano Rajoy are ”întreaga (sa) susţinere” în ”a face să fie respectat” statul de drept în Spania, după declaraţia de independenţă în Parlamentul Cataloniei, relatează AFP. ”Eu am un interlocutor în Spania. Acesta este premierul Rajoy (…). Există un stat de drept în Spania, cu reguli constituţionale. El vrea să facă să fie respectate şi are întreaga mea susţinere”, a declarat Macron atunci când a fost întrebat despre acest lucru de jurnalişti în a doua zi a unei vizite pe care o efectuează în Guyana franceză.
Germania şi Marea Britanie şi-au exprimat susţinerea faţă de ”unitatea” Spaniei şi au anunţat că nu vor recunoaşte declaraţia de independenţă a Parlamentului catalan, relatează The Associated Press. Suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei ”sunt şi rămân inviolabile”, iar declaraţia catalană de independenţă încalcă acest principiu, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter un purtător de cuvânt al cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, Steffen Seibert. El îi îndeamnă pe toţi cei implicaţi să folosească ”toate oportunităţile existente de dialog şi dezescaladare”. Guvernul german susţine poziţia premierului spaniol Mariano Rajoy cu privire la restaurarea ordinii constituţionale, a adăugat Seibert.
Marea Britanie ”nu (recunoaşte) şi nu va (recunoaşte)” declaraţia de independenţă a Parlamentului regional al Cataloniei, care ”se bazează pe un vot care a fost declarat ilegal de tribunalele spaniole”, a anunţat biroul de pe Downing Street al premierului Theresa May. Însă Guvernul scoţian, condus de Partidul Naţional Scoţian (SNP), a criticat Spania, căre-i reproşează că refuză dialogul şi apreciază că impunerea tutelei de către Madrid ”nu poate fi soluţia”. ”Uniunea Europeană are o responsabilitate politică şi morală să susţină dialogul, pentru a identifica modul în care poate să fie soliţionată situaţia în mod paşnic şi democratic”, a apreciat ministrul scoţian de Externe Fiona Hyslop.