„Am fost invitat la congresul de azi al USR. Înţeleg că a fost o dezbatere şi un vot în Biroul Naţional la care unii au fost pentru şi alţii au fost contra invitării mele. Am ales să nu particip. Nu pot gira prin prezenţa mea un congres viciat prin practici demne de PSD şi PNL. Alegerile delegaţilor din Bucureşti au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii jurişti ai partidului, şi refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul judeţelor. Există o uriaşă presiune pentru ca USR să-şi abandoneze misiunea, să devină un partid ca toate celelalte, să intre încet-încet în sistem”, a scris Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook, în timp ce la Poiana Braşov are loc congresul partidului.
Fostul preşedinte al USR a mai spus că partidul are oameni de bună credinţă şi încă îşi poate duce la capăt misiunea pentru care s-a înfiinţat. Dan a enumerat şi riscurile pentru partid.
„În ianuarie la Sibiu şi în mai la Cluj am încercat să ţin membrii USR cu picioarele pe pământ şi să le indic principalele riscuri pentru organizaţie. Dacă ar fi să enunţ azi principalele riscuri pentru USR, ele ar fi: 1) fanatismul şi radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern poziţionare / nepoziţionare) – nimeni nu ascultă argumentele raţionale ale celuilalt; 2) toleranţa la nelegalitate – încălcarea dovedită a statutului nu interesează; 3) lipsa de reacţie la informaţii false circulate prin reţele informale”, a subliniat Nicuşor Dan.
El a adăugat că este un start prost pentru viitorul lider al USR, oricare ar fi el, pentru că va fi ales la un Congres cu „multe semne de întrebare”.
„În orice caz, un start foarte prost pentru viitorul preşedinte al USR, oricare ar fi el. Un preşedinte care a încălcat deja statutul, ca membru al Biroului Naţional, prin decizia pe alegerile din Bucureşti. Un preşedinte ales la un Congres cu multe semne de întrebare, la care mulţi delegaţi au ales să nu participe. Un preşedinte fără legitimitate„, adaugă Nicuşor Dan.
Cel de-al doilea congres USR, organizat în mai puţin de şase luni de la ultima astfel de reuniune, a început la Poiana Braşov, pe ordinea de zi aflându-se alegerea pe viitorului preşedinte al partidului pentru următorii doi ani, după ce Nicuşor Dan a părăsit formaţiunea la mai puţin de două săptămâni după ce fusese ales preşedinte la congresul din mai de la Cluj. Competiţia se desfăşoară între vicepreşedinţii Dan Barna (aripa liberală) şi Vlad Alexandrescu (aripa progresistă), după ce Cristian Seidler (aripa ”nicuşoristă”) s-a retras din cursă acuzând nereguli în selectarea delegaţilor pentru congres. Susţinătorii lui Seidler au anunţat că vor boicota congresul şi ameninţă că vor contesta în instanţă organizarea şi rezultatul acestuia. Din cei 283 de delegaţi aşteptaţi la congres şi-au înregistrat prezenţa doar 158. Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a spus, în deschiderea congresului, că formaţiunea a intrat prea repede într-o criză de succesiune a conducerii şi i-a îndemnat pe delegaţii şi invitaţii prezenţi să nu uite că USR a pornit din stradă.