„Licitaţia a fost suspendată de către CNSC pentru că au fost depuse mai multe contestaţii. Am crezut că acele contestaţii au o bază reală şi am fi fost dispuşi să corectăm caietul de sarcini, dacă CNSC ar fi considerat acest lucru sau dacă specialişti noştrii în achiziţii şi transporturi ar fi considerat că într-adevăr s-au strecurat anumire erori sau anumite omisiuni. Vreau să vă fac o informare a stadiului licitaţiei pentru autobuzele RATB. Pe scurt, CNSC consideră că 95% dintre contestaţiile depuse sunt nefondate. Restul de 5% nu sunt considerate fondate, dar sunt anumite aprecieri pentru care trebuie să aducem lămuriri suplimentare. De aceea, pot să trag concluzia că suspendarea a fost una 100% nefondată, pentru că aspectele semnalate în contestaţii au fost derizorii, altele hilare”, a explicat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Pe 2 noiembrie, Primăria Capitalei va ridica suspendarea licitaţiei pentru cele 400 autobuze pentru Regia Autonomă de Transport Bucureşti, conform declaraţiilor Gabrielei Firea. Noul termen-limită pentru depunerea ofertelor urmând să fie 10 noiembrie, iar oferta câştigătoare fiind a fi stabilită la 25 de zile de la termenul limită.
„În total au fost 31 de solicitări de clarificări, 14 notificări prealabile şi 10 contestaţii. CNSC a respins toate acestea”, a declarat primarul Capitalei.
Citeşte şi Gabriela Firea vrea să pună o nouă taxă: „Suntem sufocaţi de toate rablele din Europa”
Achiziţia autobuzelor va fi finanţată cu bani de la BERD
Primarul Capitalei a adăugat că s-au căutat alte variante pentru înnoirea parcului auto, în paralel cu licitaţia pentru autobuzele Euro 6. Astfel s-a ajuns la opţiunea încheierii cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a unui contract de 100 de milioane de euro.
Administratorul provizoriu în Consiliul de Administraţie al RATB, Speranţa Cliseru, a explicat că reprezentanţii primăriei au discutat cu reprezentanţii BERD la Bucureşti, care au fost de acord să semneze un contract de finanţare.
„Putem folosi legislaţia BERD aprobată de Uniunea Europeană. Am purtat discuţii cu reprezentanţii BERD din Bucureşti, care ne-au trimis o scrisoare de intenţie şi sunt în principiu de acord să încheiem cu dumnealor un contract de finanţare, cu o singură condiţie, de a împrumuta 50 plus 1 la sută din suma necesară achiziţiei mijloacelor de transport în comun de la dumnealor”, a declarat Speranţa Cliseru, potrivit news.ro.
Ea a spus că speră ca Executivul să dea o derogare de la plafonul minim pentru a permite municipalităţii să încheie acest contract, în aşa fel putând fi scurtată perioada de reînnoire a parcului RATB.