Deputații au adoptat cu 274 voturi „pentru” proiectul de lege de respingere a Ordonanței Guvernului 14/2015 pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, potrivit Agerpres.
Proiectul de lege privind respingerea Ordonanței Guvernului 14/2015 a fost adoptat anterior de către Senat, comisiile de buget și pentru muncă ale Camerei Deputaților au întocmit un raport de respingere, având în vedere intrarea în vigoare a noii legii a salarizării pentru sectorul bugetar.
Camera Deputaților este for decizional.
Majorarea salariilor pentru 48 de demnitari de rang inalt, prevăzută în Ordonanţa 14/2015, a fost aprobată în ultima şedinţă de Guvern condusă de premierul interimar Gabriel Oprea. Subiectul a produs la acel moment un amplu scandal mediatic intre partidele politice, dar si intre Cotroceni si Palatul Victoria.
Creşterea salariilor pentru 48 de demnitari de rang înalt, prevăzută în Ordonanţa 14/2015, a fost aprobată în luna iulie şi a intrat în vigoare de la 1 august.
Astfel, pe 8 iulie, Executivul a aprobat ordonanța 14/2015 care prevede că președintele, premierul și șefii celor două camere ale Parlamentului vor avea salariul brut de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei. Vicepremierul va primi un salariu de 20.000 lei brut, iar cel net de 14.024 lei.
Vicepreședinții, secretarii și chestorii Senatului si Camerei Deputaților, consilierii prezidențiali, miniștrii, secretarul general al Guvernului, șeful Cancelariei primului-ministru, Avocatul Poporului, președintele Consiliului Legislativ, președintele Curții de Conturi și șefii de servicii de informații – SRI, SIE, STS si SPP – vor avea o indemnizație lunară de 19.055 de lei brut.
Ordonanța privind majorarea salariilor demnitarilor a fost aprobată de Gabriel Oprea, atunci când ocupa funcția de premier interimar în locul lui Victor Ponta care era în Turcia pentru operația la picior.