Cei care vor vrea să obțină derogare să mai lucreze în spitalele de stat și peste această vârstă vor trebui să aducă o asigurare profesională.
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii a fost adoptat deja de senatori anul trecut, iar acum a fost adoptat de Camera Deputaților, unde a primit o serie de amendamente în cadrul comisiilor de specialitate.
Unul dintre aceste amendamente se referă la majorarea vârstei de pensionare pentru medici, indiferent de sex, de la 65 de ani, cât este acum, la 67 de ani.
În prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective. De asemenea, medicii care au o relație contractuală cu casele de sănătate mai pot profesa după pensionare, dar numai cu aviz de la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate. În noua formă a legii, medicii vor putea profesa în aceste condiții după vârsta de 67 de ani.
Proiectul va trebui aprobat și de șeful statului, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial.