Instanţa a anunţat că Puigdemont şi 13 membri ai fostului executiv regional au fost programaţi pentru joi, la ora locală 09.00 (10.00, ora României). În cazul în care aceştia nu se vor prezenta, ar putea fi formulate cereri de reţinere pe numele lor.
Totodată, Curtea Supremă a început să proceseze acuzaţiile de rebeliune şi utilizare abuzivă a fondurilor publice formulate de către procurori împotriva lui Carles Puigdemont şi a celorlalţi lideri catalani.
Judecătoarea Carmen Lamela a precizat în motivarea deciziei că, în ciuda interdicţiilor repetate ale instanţelor, guvernul catalan „a continuat să promoveze măsurile necesare pentru crearea unui stat catalan independent”. Totodată, argumentele procurorilor au fost „grave, raţionale şi logice”.
Potrivit legilor din Spania, pentru rebeliune liderii catalani pot fi condamnaţi la 30 de ani de închisoare, pentru răzvrătire pot primi 15 ani de închisoare, iar pentru deturnarea fondurilor publice pot fi condamnaţi la şase ani de închisoare.
Carles Puigdemont a afirmat marţi că nu se află în Belgia pentru a solicita azil politic, ci pentru a prezenta problema separatistă a „guvernului legitim catalan” la Bruxelles, în centrul Uniunii Europene.