În acest caz, DIICOT a efectuat, marți seara, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție, două percheziții pe raza municipiului București, dintre care una la sediul unei instituții publice.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în sarcina polițistului s-a reținut că, la data de 25 martie 2017, în cadrul unor discuții telefonice purtate cu Dumitru Oane Bogdan (cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, furt calificat și tâlhărie), acesta din urmă i-a adus la cunoștință ofițerului că, în noaptea precedentă, a participat la comiterea unei infracțiuni în dauna unei persoane de la care a sustras 7 baxuri cu țigări de contrabandă, transportate în cursul aceleiași nopți la un apartament situat în municipiul București.
Aceeași sursă arată că aceste convorbiri au fost purtate de către ofițerul de poliție sub aparența furnizării, de către Dumitru Oane Bogdan, a unor informații despre infracțiuni comise de persoane din anturajul său, cel din urmă acționând ca un veritabil „colaborator” al polițistului, în lipsa unei autorizări date în acest scop de procuror.
Cu toate că Dumitru Oane Bogdan i-a comunicat textual ofițerului de poliție că a participat, alături de alte persoane, la comiterea acestei infracțiuni, polițistul nu a constatat săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și contrabandă, împiedicând astfel tragerea la răspundere penală a autorului faptei.
De asemenea, la data de 29 iunie 2017, după ce DIICOT a destructurat o grupare de contrabandiști de țigări, coordonată de inculpatul Paul Iova zis „Ion Petrișor” (acțiune desfășurată la data de 27 iunie 2017), ofițerul de poliție a discutat din nou cu Dumitru Oane Bogdan, aflat în Grecia la acel moment, căruia i-a adus la cunoștință despre descinderile efectuate și l-a asigurat că se va interesa dacă este cercetat penal.
„Acționând din nou ‘la adăpostul’ primirii de informații de la ‘sursa’ sa, ofițerul de poliție l-a sfătuit pe Dumitru Oane Bogdan, în mod voalat, să nu revină în țară, până la momentul în care va afla, cu exactitate, stadiul urmăririi penale derulate împotriva celui din urmă, toate acțiunile sale fiind de natură să împiedice urmărirea penală a inculpatului”, se mai menționează în comunicatul de presă.
Potrivit DIICOT, în cursul lunii mai 2016, Dumitru Oane Bogdan zis „Bodi”, împreună cu Paul Iova zis „Ion Petrișor”, Aurel Iova zis „Ghiniță” și Cristian-Marius Dumitrescu zis „Buze”, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat în vederea comiterii, în principal, a infracțiunii de șantaj.
Practic, aceștia se ocupau cu traficul de migranți și contrabanda de țigări, însă tâlhăreau și șantajau și pe alți contrabandiști.
Astfel, începând cu toamna anului 2016, scopul și componența grupului au fost diversificate, fiind planificată comiterea unor noi infracțiuni, respectiv contrabandă, contrabandă asimilată, trafic de migranți și alte infracțiuni contra patrimoniului.
În sarcina lui Dumitru Oane Bogdan s-a reținut că, împreună cu Paul Iova, Aurel Iova și Cristian-Marius Dumitrescu, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane, pe care a amenințat-o cu acte de violență îndreptate împotriva familiei și bunurilor sale, precum și cu darea în vileag a unor înregistrări compromițătoare, pentru a obține de la aceasta o sumă de bani. Inculpații au realizat acțiuni concertate de intimidare a persoanei respective, prin urmărirea acesteia, inclusiv prin GPS, agresarea unei persoane de încredere, aducerea de distrugeri autovehiculelor și agresarea câinilor de pază ai acesteia. În baza acestor acte de constrângere, la data de 21 decembrie 2016, persoana vătămată a remis membrilor grupării suma totală de 2.400 de euro.
De asemenea, în februarie 2017, Dumitru Oane Bogdan, Aurel Iova și Cristian-Marius Dumitrescu au continuat acțiunea de hărțuire a victimei, de la care au obținut o nouă sumă de bani, respectiv 1.200 de lei.
DIICOT mai susține că, în dimineața zilei de 5 decembrie 2016, Dumitru Oane Bogdan și alți membri ai grupării, declinându-și calitatea de polițiști și folosindu-se de o legitimație care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, în care se aflau țigări de contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin acte de violență fizică exercitate asupra ocupanților acestuia. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiași zile pe Calea Giulești, după ce membrii grupării au sustras din interiorul acestuia 50 de baxuri de țigări.
În plus, pe 12 februarie 2017, Dumitru Oane Bogdan, împreună cu Paul Iova și Marian Balcan zis „Marian Grasul”, a asigurat „paza locului”, în timp ce alți inculpați au pătruns, prin escaladarea gardului și apoi prin efracție, în locuința unei persoane, de unde au sustras suma de 5.000 de lei, mai multe ceasuri, bijuterii din aur și o icoană, prejudiciul fiind de 60.000 de lei.
Membrii grupării mai sunt acuzați că, în noaptea de 24/25 martie 2017, au pătruns într-o locuință din București și, prin amenințare cu o armă și acte de violență fizică, au sustras de la o persoană șapte baxuri cu țigări de contrabandă.
Pentru săvârșirea acestor infracțiuni, Tribunalul București a decis, pe 29 august 2017, emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Dumitru Oane Bogdan.