Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 1,89%, nivel pe care l-a mai atins în septembrie 2014. De asemenea, indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,03%, de la 2,02%, cât a fost cotat pe 31 octombrie.
Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,08%, de la 2,07%, valoarea înregistrată miercuri.
La începutul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.
Rareş Nilaş, consultant: Bursa ar putea scădea cu 10% în următoarele două luni, iar ROBOR ar putea creşte la 5% în următoarele şase luni
Chiar dacă raportările financiare aferente trimestrului III ale companiilor listate vor fi pozitive, probabilitatea ca piaţa de capital de la Bucureşti să scadă până la finalul anului este mult mai mare decât o revenire a tendinţei de creştere a acesteia, consideră consultantul pe piaţa de capital Rareş Nilaş.
El spune că politica macroeconomică fiscală incertă din prezent nu are cum să ducă la o inversare a trendului evoluţiei bursei. „Bursa românească scade în condiţiile în care politicile macroeconomice sunt foarte neclare. Măsurile fiscale nu sunt credibile pentru că nu oferă alternative viabile. Asistăm la un paradox în sensul că piaţa este pe creştere, economia creşte cu 6%, iar deficitul public trece de 3%“, a spus Nilaş în timpul unei intervenţii telefonice în emisiunea de business ZF Live.
Indicele BET, reprezentantiv pentru bursa românească, are de la începutul anului un plus de 10%, dar în ultimele şedinţe s-a poziţionat pe o pantă descedentă, tras în jos printre altele şi de scăderea acţiunilor Băncii Transilvania, care au o pondere de 20% în componenţa BET.
„Există riscul ca bursa să închidă pe minus anul acesta“, explică Rareş Nilaş. Astfel el ia în calcul un declin de circa 10% al bursei în următoarele două luni.
Există multe necunoscute referitoare la soarta fondurilor Pilon II, printre cei mai activi investitori de la BVB, spune el.
„Pe de o parte scăderea contribuţiei de la 5,1% la 3,7% va face să nu mai intre fonduri cu aceeaşi intensitate în piaţă, iar apoi s-ar putea să ne trezim la un moment dat ca Pilonul II va fi utilizat pentru acoperirea deficitului bugetar, în special la nivelul Casei de pensii. Toate lucrurile astea generează sentimente de nesiguranţă care prima oară se văd pe bursă, în sensul că investitorii caută să-şi marcheze profitul.“