Pentru construirea penitenciarului de la Unguriu, terenul pe care au funcţionat cele două unităţi militare va fi trecut din administrarea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Justiţiei, printr-o hotărâre de Guvern, aflată pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri.
”În vederea îndeplinirii cerinţelor hotărârii-pilot a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, este propunerea de preluare a două unităţi militare de pe raza comunei Unguriu din judeţul Buzău, unităţi militare aflate, evident, în administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Este o suprafaţă de teren foarte generoasă, are clădiri solide, bune pentru folosit pentru Administraţia Penitenciarelor şi acolo avem în vedere să vă propunem construcţia unui nou penitenciar modern, la standarde europene care, împreună cu penitenciarul de la Berceni, la care s-a dat drumul la studiul de fezabilitate, să asigurăm capacitatea de cazare la cei patru metri pe deţinut, astfel cum ne obligă Curtea Europeană”, a declarat Tudorel Toader.
Premierul Tudose i-a cerut ministrului ”să închidă subiectul” condiţiilor din penitenciare pentru ca România să evite sancţiuni financiare din partea CEDO. ”Haideţi să închidem subiectul că ne pasc penalităţi”, a comentat Tudose.
Ministrul Justiţiei a precizat că autorităţile din România vor putea să prezinte CEDO o foaie de parcurs pe acest subiect încă din această lună, înainte de termenul-limită, care este ianuarie 2018. ”În noiembrie, venim cu foaia de parcurs care este în prealabil agreată, pe care o vom supune aprobării dumneavoastră, adică să nu aşteptăm luna ianuarie, scadenţa termenului, şi să nu ne prezentăm doar cu foaia de parcurs, ci chiar cu rezultate concrete”, mai spus Tudorel Toader.
În aprilie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României, prin care a reiterat existenţa unei probleme în ceea ce priveşte suprapopularea din centrele de reţinere şi din penitenciarele din România.
CEDO a recomandat măsuri suplimentare din partea autorităţilor, fie de natură logistică, fie de politică penală, dând un termen de şase luni pentru găsirea soluţiilor şi prezentarea unui plan. Între timp, toate dosarele aflate spre soluţionare la CEDO sunt suspendate examinării.