Felix Stroe a precizat că, după întâlnirea de marţi a premierului Mihai Tudose cu o delegaţie a Băncii Mondiale, discuţiile au continuat între experţii BM şi miniştrii Transporturilor şi Fondurilor Europene pentru a detalia implicarea Băncii Mondiale în construirea autostrăzii Ploieşti-Braşov.
Primul pas a fost trimiterea unei echipe comune pe teren. ”În momentul de faţă, echipa tehnică de la minister este pe traseu, vizionează punctele nevralgice de pe autostrada Bucureşti-Braşov, împreună cu echipa tehnică de la Banca Mondială (…) După ce se întorc din teren, se face o foaie de parcurs foarte condensată şi vă rog respectuos, dacă ne blocăm pe undeva, să-mi permiteţi să vă informăm imediat”, i-a spus ministrul Transporturilor premierului Tudose.
”Am credinţa că vom face repede această autostradă, este o oportunitate extraordinară cu Banca Mondială”, a adăugat Stroe.
Mihai Tudose i-a cerut ministrului să continue vizitele şi pe alte şantiere de infrastructură, lucru pe care intenţionează să-l facă şi premierul. ”Poate mai mergem şi pe celelalte autostrăzi. Vreau să vă anunţ că, începând de astăzi, o să avem nişte vizite pe şantiere. Nu vă spun nici dumneavoastră unde”, i-a spus Tudose lui Stroe.
Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu o delegaţie a Băncii Mondiale care i-a adus la cunoştinţă că instituţia financiară a decis să ofere asistenţă în ceea ce priveşte implementarea proiectului autostrăzii Ploieşti-Braşov.
Delegaţia Băncii Mondiale a fost condusă de către Tatiana Proskuriakova, manager de ţară, care l-a informat pe premierul Tudose de decizia luată de către BM. ”Salutăm decizia Băncii Mondiale de a sprijini modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport din România, domeniu prioritar pentru Guvern. Dorim ca acest proiect de importanţă strategică, finanţat de Banca Mondială, să reprezinte începutul unei schimbări de paradigmă în zona investiţiilor din infrastructura rutieră”, a declarat premierul Tudose.
Părţile au discutat măsurile necesare demarării proiectului convenindu-se înfiinţarea unui comitet de coordonare, la nivelul Secretariatului General Guvernului, condus de vicepremierul Ion Marcel Ciolacu, şi o unitate de implementare a proiectului, la Ministerul Transporturilor, responsabilă de componenta tehnică.