Vouchere de vacanţă 2018: Cine sunt beneficiarii şi cum se vor acorda acestea

În contextul în care, din vara acestui an și până în toamna lui 2018 bugetarii pot primi câte un voucher de vacanță, la valoarea salariului minim pe economie, Ministerul Turismului (MT) propune, prin intermediul unui proiect de act normativ, aprobarea normelor pentru acordarea acestui beneficiu, mai ales în contextul în care acesta nu mai fi doar opțional din noiembrie anul viitor, ci va trebui acordat obligatoriu.
Filip Stan
02 nov. 2017, 09:11
Vouchere de vacanţă 2018: Cine sunt beneficiarii şi cum se vor acorda acestea

Potrivit normelor în vigoare, bugetarii din instituțiile și autoritățile publice, precum și din cadrul operatorilor economici ai statului pot primi, între 1 iulie 2017 și 30 noiembrie 2018, o indemnizație de vacanță, denumită voucher de vacanță, la valoarea unui salariu minim pe economie, adică 1.450 de lei în prezent, cu mențiuna că, de la începutul anului viitor, salariul minim ar putea ajunge la valoarea de 1.900 de lei.

Astfel, dacă există bani în bugetul autorității/ instituției, acordarea acestui beneficiu se poate face și anul acesta, existând temeiul legal (OG nr. 46/2017). Din noiembrie anul viitor însă, autoritățile vor fi obligate să acorde vouchere de vacanță, conform legii salarizării bugetare.

Pentru a putea fi puse efectiv în practică, prevederile ordonanței amintite au nevoie și de un set de norme de aplicare. Tocmai de aceea, MT a lansat azi, în dezbatere publică, un proiect de act normativ pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță, document ce are nevoie de aprobarea Guvernului pentru a se aplica.

Practic, normele vin să stabilească concret modalitatea prin care angajatorii vor distribui salariaților, numiți beneficiari, voucherele de vacanță. Astfel, angajatorii vor achiziționa vouchere de vacanță de la unitățile emitente, în baza unui contract cu anumite clauze incluse, scrie avocatnet.ro.

Conform proiectului publicat de MT, vor putea fi acordate vouchere de vacanță atât pe suport hârtie, cât și pe suport electronic, decizie ce va putea fi luată de către angajatori de comun acord cu organizațiile sindicale sau cu reprezentanții beneficiarilor.

Aceștia vor stabili regulile privind modul de acordare a primei de vacanță sub forma voucherelor, care să prevadă:

  • numărul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanță și nivelul sumelor care se acordă beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanță, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
  • categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanță;
  • forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanță, respectiv suport electronic și/sau hârtie.

Pentru unitățile din domeniul bugetar, voucherele de vacanță se vor acorda în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli aprobate.

Pentru celelalte categorii de angajatori, respectiv cele din mediul privat, sumele destinate acoperii nominale a voucherelor de vacanță vor fi cuprinse în bugetele de venituri și cheltuieli aprobate, într-o poziție distinctă de cheltuieli, denumita „Vouchere de vacanță”.

Comenzile de achiziție de vouchere de vacanță trebuie transmise unităților emitente de către angajatori și vor cuprinde cel puțin următoarele informații:

  • numele și prenumele beneficiarilor cărora li se acordă voucherele;
  • codul numeric personal al fiecărui beneficiar, în cazul voucherelor pe suport hârtie;
  • numărul voucherelor de vacanță pentru fiecare beneficiar;
  • valoarea nominală a voucherului de vacanță și valoarea nominală totală a voucherelor de vacanță acordate fiecărui beneficiar.

Beneficiarii care vor primi vouchere de vacanţă nominale vor fi singurele persoane îndreptăţite să le utilizeze, fără posibilitatea de a le oferi altcuiva sau de a le vinde.

Citeşte şi Tarifele pe litoral pentru anul viitor ar putea creşte cu cel mult 5 la sută

 

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
De ce nu e bine să bei apă de la robinetul din baie. Specialiștii au elucidat misterul
Capital.ro
Amendă de 1.650 de lei. Rămâi fără permisul de conducere și fără certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
UE anunță că se schimbă regulile pentru români! Dacă ai carduri și conturi la Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING, trebuie să știi asta!
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Schimbare fără precedent la WhatsApp. Ce utilizatori vor fi afectați
Ego.ro
Detalii ULUITOARE despre mama lui David Popovici. A făcut un gest INCREDIBIL pentru a apăra cariera aleasă de fiul ei
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Cine este iubita lui David Popovici. Tânăra a izbucnit în lacrimi după ce înotătorul a obținut aurul olimpic la proba de 200 metri liber
Capital.ro
Românii cu buletin au fost avertizați. Vor ști totul despre tine. Este capcană chiar în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Noul Președinte al Iranului, Massoud Pezeshkian, a Depus Jurământul în Parlament
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind ADERAREA la SCHENGEN! AUSTRIA a ANUNȚAT!
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?