PROTEST al medicilor de familie. Nemulţumirile, legate de subfinanţarea sistemului: „Milioane de pacienţi, fără îngrijire medicală”

Medicii de familie din mai multe judeţe au protestat, joi, fiind nemulţumiţi de "subfinanţarea cronică a asistenţei medicale primare din România şi de imposibilitatea de practică optimă a medicinei de familie".
Romania TV
02 nov. 2017, 09:36
PROTEST al medicilor de familie. Nemulţumirile, legate de subfinanţarea sistemului:

Protestele au fost organizate de Societatea Naţională de Medicina Familiei, participanţii avertizând că „întregul sistem va intra în colaps şi va lăsa milioane de pacienţi fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe şi impozite”, potrivit unui comunicat de presă.

Protestele au avut loc, simultan, în Bucureşti, Brăila, Piteşti, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Iaşi, Hunedoara, Craiova, Droberta Turnu-Severin, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea şi Miercurea Ciuc.

Participanţii au depus un memoriu prin care detaliază revendicările legate de îmbunătăţirea calităţii actului medical în asistenţa medicală primară.

Medicii de familie ameninţă cu proteste: „Suntem umiliţi, nu suntem lăsaţi să ne îngrijim pacienţii şi suntem în pragul colapsului”

* ARAD

Medicii de familie arădeni s-au raliat acțiunilor de protest ale colegilor din întreaga țară, pichetând joi, Prefectura, fiind nemulțumiți de birocrația excesivă care nu lasă timp îngrijirii pacientului, precum și de subfinanțarea sistemului.

„La protestul de joi au luat parte doar circa 20 de persoane, medici de familie, pacienți, reprezentanți ai societății civile, deoarece am dorit să facem un protest civilizat și, de asemenea, pentru a nu bloca circulația în zona Prefecturii. Ideea acestui protest a fost aceea de a transmite un mesaj guvernanților, prin care să le atragem atenția că situația actuală din sistemul sanitar nu mai poate fi perpetuată”, a declarat joi, pentru AGERPRES, președintele Societății de Medicină de Familie Arad dr. Adrian Dărăbanțiu.

Totodată, acesta a afirmat că protestele vor continua, până când Guvernul le va satisface revendicările.

„De data aceasta suntem hotărâți să mergem până la capăt, până în momentul în care vom trece de la vorbele frumoase pe care ni le aruncă guvernanții la fapte, până când într-adevăr se vor întâmpla niște lucruri în beneficiul atât al pacienților, cât și al medicilor”, a mai spus dr Adrian Dărăbanțiu.

Reprezentanții protestatarilor au fost primiți de prefectul Aradului, Florentina Horgea, căreia i-au înmânat un memoriu. De asemenea, medicii de familie arădeni au depus memorii și la sediile PSD și ALDE din municipiul Arad.

* ARGEȘ

Zeci de medici de familie au participat, joi, la o acțiune de protest desfășurată la Pitești, în fața sediului Instituției Prefectului.

Participanții la pichetare au purtat banderole albe la braț și au avut pancarte cu mesaje prin care cereau finanțarea corespunzătoare a sectorului sanitar.

„Sunt trei motive principale care ne-au determinat să ieșim în stradă: deteriorarea relației dintre pacient, medic și comunitate, subfinanțarea sistemului de sănătate și nerespectarea Constituției. (…) Nu avem voie să facem grevă, dar pe data de 15 noiembrie vom avea un miting la București, unde vor veni medici de familie din toată țara”, a declarat președintele Asociației Medicilor de Familie din Argeș, Mariana Boșneag.

La protest au participat și pacienți, care au dorit să-și arate solidaritatea cu medicii de familie.

„Coaliția la care au aderat toate asociațiile de pacienți se numește ‘Solidar pentru sănătate’. Și-au dat seama că nu noi suntem de vină, nici ei nu sunt de vină, birocrația este de vină și din această cauză pacientul este pasat de la un furnizor la alt furnizor”, a precizat Mariana Boșneag.

* BISTRIȚA-NĂSĂUD

Un grup restrâns de medici de familie din județul Bistrița-Năsăud, căruia i s-a alăturat și președintele filialei județene a Colegiului medicilor, au pichetat joi, începând cu ora 11,00, Instituția Prefectului, nemulțumiți de finanțarea acordată acestei specialități și de procedurile birocratice care, spun ei, le îngreunează activitatea.

Președintele Asociației medicilor de familie Bistrița-Năsăud, Dumitru Niculai, a depus un memoriu cu revendicările colegilor săi atât la Prefectură, cât și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS).

Una dintre principalele revendicări, prezentată de președintele Patronatului medicilor de familie din Bistrița-Năsăud, Gabriel Munteanu, face referire la nivelul de finanțare a acestei specialități.

„Marea problemă este de ani de zile, și anume că medicina de familie este considerată un rest al medicinii, din păcate, pentru că după zece ani de studii — șase ani de facultate, patru ani de rezidențiat, medicina de familie este o specialitate ca oricare alta. Bună, rea, cum o fi, cert este că ea asigură 70% din tot ceea ce dorește pacientul, asiguratul să fie rezolvat. (…) Or, medicii de familie primesc în jur de 5-6% din bugetul Casei de Asigurări Naționale. Media europeană este undeva între 9,5 și 17% (…). Noi cerem să ni se acorde un procent de 10% din bugetul Casei de Asigurări”, a spus Munteanu.

La rândul său, liderul asociației profesionale a medicilor de familie a explicat că procedurile birocratice afectează protocoalele medicale și îi determină pe pacienți să aleagă mediul privat pentru a se trata.

„Aceste îngrădiri față de medicul de familie nu sunt datorate lipsei noastre de pregătire, ci este pur și simplu o birocrație ca pacientul să fie plimbat până se satură și renunță și merge în privat să își rezolve problemele”, a declarat Dumitru Niculai.

Potrivit lui Niculai, în cazul în care revendicările medicilor de familie nu vor fi luate în considerare, aceștia nu vor semna contractele pe anul 2018 cu Casa de Asigurări de Sănătate.

La pichetarea de la prefectură a fost prezent și președintele Colegiului Medicilor Bistrița-Năsăud, Dănuț Cocoi.

„Sunt alături de colegii medici de familie, pentru că nu putem să nu susținem aceste doleanțe, ele sunt justificate. Din păcate, ele sunt de ani de zile ținute ba în așteptare, ba nerezolvate. Colegiul Medicilor, atât la nivel național, cât și la nivel județean susține aceste revendicări și acest memoriu”, a afirmat Cocoi.

Reprezentanții medicilor de familie au fost primiți de către prefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, pentru a-și prezenta nemulțumirile.

În județul Bistrița-Năsăud funcționează 147 de cabinete ale medicilor de familie, toate având contracte cu CJAS.

* BRAȘOV

Un grup de 20 de medici, afiliați Asociației Medicilor de Familie din Brașov, au pichetat joi sediul Prefecturii, între orele 11.00-12.00, nemulțumiți de finanțarea acestui segment al medicinei primare, dar și de felul în care funcționează prezent contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate din Brașov a fost, de asemenea, pichetat în același interval orar, de alți 20 de medici de familie, care au înaintat un memoriu cu problemele lor conducerii instituției.

„Medicii de familie, împreună cu pacienții lor, au decis această formă de protest pentru a semnala guvernanților că și acest segment al asistenței medicale primare merită luat în seamă din punctul nostru de vedere. Protestul este simbolic, de aceea am ales pichetarea, nu este un protest în forță. Mesajele noastre sunt clare. Este nevoie de o finanțare adecvată, bună, pentru asistența medicală primară, un segment care rezolvă peste 70% din problemele medicale ale pacienților. În acest segment lucrează medici și asistenți ale căror venituri trebuie să se alinieze și ele cu ale celorlalți prestatori de servicii din sistemul spitalicesc. Contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate este acum unul foarte stufos, complicat, cu multe limitări și restricții care se răsfrâng asupra activității noastre, îngropându-ne în birocrație, dar se răsfrâng în principal asupra pacienților care sunt purtați în sistem pentru a-și obține serviciile necesare”, a declarat pentru AGERPRES președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Brașov, dr. Andrea-Elena Neculau.

Aceasta a adăugat că medicii de familie își doresc ca pentru contractul cadru încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate să fie parteneri de discuții, să-și poată spune părerile. „Nu ne dorim ca acest contract să se facă în spatele ușilor închise și să fim puși în fața faptului împlinit înainte de a fi semnat. Oamenii care conduc țara să conștientizeze că, la nivel local, suntem principala forță medicală, oameni care rezolvăm problemele oamenilor care se resfrâng în starea lor de sănătate”, a punctat Neculau.

În județul Brașov sunt 320 de medici de familie în contract cu Casa de Asigurări, atât în mediul urban cât și în mediul rural. Medicii de familie au depus un memoriu la Prefectură, pentru a fi înaintat Guvernului.

* BRĂILA

Aproximativ 30 de medicii de familie din Brăila au pichetat joi, timp de o oră, Prefectura Brăila, în semn de protest față de subfinanțarea asistenței medicale primare din România și de condițiile dificile în care se practică, în momentul de față, medicina de familie în România.

„Este o primă formă de a atrage atenția decidenților și instituțiilor abilitate că în medicina de familie se întâmplă lucruri neplăcute, care duc această specialitate spre o pantă descendentă și care afectează calitatea actului medical. O primă problemă cu care ne confruntăm este birocrația excesivă, care ne cotropește, apoi funcționarea încă deficitară a sistemului informatic, ceea ce face ca timpul în ceea ce privește consultația pacienților să fie redus”, a declarat, pentru AGERPRES, președinte Societății Medicilor de Familiei din Brăila, Viorica Naumov.

O altă problemă semnalată de Naumov se referă la limitarea activității medicilor de familie, prin „restricționarea de a recomanda unele medicamente și unele investigații”, ceea ce face ca „pacienții să fie purtați pe drumuri, prin spitale, pentru a face rost de scrisori medicale”.

„De exemplu, un medicament pentru tratamentul gutei, care poate fi prescris și la medicul de familie fără probleme, noi nu îl putem prescrie, pentru că suntem obligați să trimitem pacientul către specialiști. E un medicament mai ieftin, iar pacientul preferă să și-l cumpere cu bani din buzunar, decât să meargă la specialist, să se programeze și să dureze”, a spus Naumov.

Medicii de familie au depus la Prefectura Brăila și la CJAS un memoriu cu toate nemulțumirile lor, între care se regăsește subfinanțarea sistemului medicinei primare, pentru care solicită o creștere de la 6% la 10% a sumelor alocare din Fondul național unic de asigurări de sănătate.

* CARAȘ-SEVERIN

Dintr-un total de circa 160 de medici de familie din Caraș-Severin, 80 vor împlini, peste cinci ani, vârsta de pensionare, iar acest domeniu nu mai este unul atractiv pentru tineri, a declarat joi, pentru AGERPRES, dr. Daniel Popovici, vicepreședintele Asociației medicilor de medicină generală și medicină de familie din Caraș-Severin.

„Am făcut o statistică, iar situația este îngrijorătoare. Din cei 160 de medici de familie, 80 dintre ei vor ajunge la vârsta de pensionare. Cinci medici lucrează cu prelungire deja, iar în Reșița, din 48 de medici de familie, 32 vor fi în aceeași situație. Aceasta este doar una din problemele cu care ne confruntăm. Nu am dorit să ne expunem colegii și să vină în stradă, pentru că mi se pare deplasat pentru meseria noastră, dar consider că dialogul și comunicarea pot rezolva, la fel de bine, aceste probleme”, a afirmat dr. Daniel Popovici.

Acesta a spus că revendicările sunt aceleași pentru toată țara, iar câteva din cauzele care nu duc la rezolvarea lor sunt cele legate de birocrație și de o legislație neclară și contradictorie. Problemele cu finanțarea, cu personalul, limitarea numărului de consultații, limitarea posibilității de a prescrie rețete pentru anumite boli sunt doar o mică parte din motivele care au dus la proteste din partea medicilor de familie.

Reprezentanții Asociației medicilor de medicină generală și medicină de familie din Caraș-Severin au solicitat o întrevedere, pentru joi, la orele prânzului, cu conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

* CLUJ

Câțiva zeci de medici de familie au protestat în Cluj, simultan, în fața Prefecturii și a CJAS, cerând o salarizare corespunzătoare și condiții decente de muncă.

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, a afirmat că un memoriu conținând revendicările a fost depus la Prefectura Cluj, unde a avut loc o întâlnire cu prefectul Aurel Cherecheș.

Potrivit Emilianei Costiug, peste 50 de medici de familie au participat la cele două proteste.

„Cerem asigurarea condițiilor decente pentru asigurarea asistenței medicale primare, fără protocoale absurde, cofinanțare corespunzătoare, mai ales în mediul rural, respectarea pacienților și medicilor și o salarizare corespunzătoare, pentru că am fost uitați din grila de salarizare bugetară, considerându-se că am fi privați”, a spus Costiug.

* COVASNA

Aproximativ 20 de medici de familie și pacienți din județul Covasna au pichetat, joi, sediul Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe, cerând debirocratizare, creșterea finanțării asistenței medicale primare și îmbunătățirea calității serviciilor medicale.

Manifestanții și-au exprimat revendicările prin intermediul unui memoriu, înmânat prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu, precum și al unor pancarte, pe care era scris „Nu se poate calitate cu finanțare la jumătate”, „Vrem un sistem de sănătate bazat pe echitate”, „Medicina familiei, încotro?”, „Nu mai vrem birocrație, nu mai vrem să fim hărțuiți”, „În hârtii ne-ați îngropat de vii”.

Președintele Colegiului Medicilor din județul Covasna, dr. Lucia Seres, a declarat că sistemul medical are nevoie de reglementări clare și nu „interpretabile”, cum sunt în momentul de față, dar și de salarii decente și atractive, astfel încât medicii să rămână în țară.

Ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că majoritatea medicilor de familie din județ sunt în vârstă și nu există tineri care să îi înlocuiască, lucru confirmat și de o statistică a Direcției de Sănătate Publică (DSP) a județului Covasna, potrivit căreia mai mult de jumătate dintre medicii de familie din județ au în jur de 60 de ani și vor ieși în curând la pensie.

Potrivit datelor DSP, asistența medicală primară în județul Covasna este asigurată la ora actuală de o sută de medici, dintre care 51 au împlinit 60 de ani, iar 21 au deja peste 65 de ani.

La proteste au participat și reprezentanți ai unei asociații a bolnavilor de cancer, care au declarat că sunt solidari cu medicii, deoarece problemele ridicate de aceștia afectează direct sau indirect și pacienții, reclamând printre altele numărul insuficient al medicilor oncologi din județ și perioadele lungi de așteptare pe liste pentru consultațiile de specialitate.

* DOLJ

Circa 40 de medici de familie și pacienți au pichetat joi sediul Prefecturii Dolj în semn de nemulțumire față de măsurilor luate de Guvern privind acordarea serviciilor de sănătate din sectorul medicină primară.

Dr. Adriana Dogaru, președintele Filialei Dolj a Societății Naționale de Medicină de Familie, a declarat că prin acest protest pacienți și medici arată că în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.

„Azi, tragem cel mai sumbru și urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva. După 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipsește cu desăvârșire, medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condițiile în care contribuțiile românilor au crescut an de an la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, a afirmat dr. Adriana Dogaru.

Pichetarea ar fi trebui să aibă loc la sediul CAS Dolj, însă organizatorii nu au primit autorizație decât pentru a protesta la Prefectură. Protestul s-a finalizat cu depunerea la Prefectură și la CAS Dolj a unui memoriu cu solicitările medicilor de familie și ale pacienților.

* GORJ

Medicii de familie din județul Gorj au înaintat, joi, prefectului Ciprian Florescu un memoriu în care au evidențiat patru mari probleme cu care se confruntă, cea mai importantă fiind cea financiară, a declarat președintele Patronatului Medicilor de Familie, Mihai Moisescu.

„În Gorj, am considerat că ajunge întâlnirea cu domnul prefect. Am depus un memoriu în care am evidențiat patru probleme mari ale medicilor de familie. Domnul prefect mi-a promis solemn că astăzi va transmite memoriul nostru Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Sănătate și parlamentarilor de Gorj, pentru a ridica problema medicilor de familie cu ocazia bugetului, pentru că prima problemă pe care o avem este cea financiară”, a spus Mihai Moisescu.

Conform acestuia, a doua problemă semnalată în memoriu este cea a contractului cadru, care „întotdeauna a fost o imbecilitate”.

„Dorim un contract cadru conform noului Cod Civil, nu o aiureală, o însăilare de prevederi, iar noi nu mai vrem să activăm pe aceste contracte-cadru.
A treia problemă adusă în vederea domnului prefect este problema concediilor medicilor de familie. Noi nu avem concedii de odihnă, nu pentru că nu am avea dreptul, dar trebuie să lăsăm un medic în schimb. De unde? Eu nu am avut concediu de 10 ani. Ultima problemă din memoriu este mai delicată. În lege există un articol 419 și litera f, în care se spune că medicii, membri ai Colegiului Medicilor din România, au dreptul la asistență medicală gratuită. Medicii din instituțiile publice de sănătate au acest drept; nu-și plătesc sub nicio formă asistența medicală. Noi, medicii de familie, plătim tot”, a spus Moisescu.

* HUNEDOARA

Reprezentanții medicilor de familie din județul Hunedoara au pichetat joi sediul Prefecturii din Deva, acuzând subfinanțarea din sistemul primar de sănătate și faptul că pacienții sunt puși pe drumuri inutil de anumite norme impuse de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Finanțarea asistenței medicale primare este de numai 5%, cea mai mică din Europa, unde acest indicator este cuprins între 9 și 15%. La noi s-a început cu 15% și apoi a scăzut la 5%, un minim istoric”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Hunedoara, dr. Ana Chiș Șerban.

Potrivit acesteia, birocrația din sistem nu permite medicilor de familie să prescrie anumite medicamente compensate fără o recomandare de la medicul specialist. În schimb, același medicament poate fi administrat unui pacient de către medicul de familie, pe baza de rețetă simplă, necompensată, fără ca prescrierea lui să mai atragă penalități din partea Casei de Asigurări de Sănătate.

„Eu pot prescrie un medicament pentru care răspund și îmi pun parafa, dar sunt obligată să trimit pacientul la un specialist. Apoi specialistul îmi spune că pot prescrie medicamentul și în loc de o consultație avem trei: prima la medicul de familie, a doua cu trimitere la medicul specialist și a treia, din nou, la medicul de familie, pentru rețeta compensată cu acel medicament. Pe de altă parte, eu pot scrie medicamentul pe rețetă simplă, necompensat. Pacientul poate cumpăra medicamentul, pe rețetă simplă dacă are bani. Unde este logica?”, a remarcat dr. Ana Chiș Șerban.

Medicii au depus un memoriu la Prefectură și la Casa de Asigurări de Sănătate a județului Hunedoara.

* HARGHITA

O delegație a Societății Medicilor de Familie din Harghita a depus, joi, câte un memoriu la Casa Județeană de Asigurării de Sănătate și la Prefectura Harghita, în care reclamă deteriorarea sistemului de sănătate, proasta finanțare sau restricțiile impuse în desfășurarea activității.

„Toate revendicările din acest memoriu sunt susținute atât de pacienți cât și de către medicii de familie. Am ajuns, din păcate, într-o situație în care nu mai putem accepta nici moral, nici profesional și nici financiar acest sistem de sănătate care a devenit, deja, excesiv de dăunător, atât pentru noi, medicii de familie, cât și pentru pacienții noștri”, a declarat, la sediul Prefecturii, președintele Societății Medicilor de Familie din Harghita, dr. Szabo Soos Klara.

Aceasta a vorbit despre faptul că medicilor de familiei le-au fost restrânse competențele și nu pot prescrie anumite tratamente sau examinări paraclinice, justificate din punct de vedere medical, în vreme ce medicilor de familie care pleacă în străinătate le sunt recunoscute aceste competențe.

Dr. Szabo Soos Klara a punctat faptul că s-a ajuns în situația în care medicii de familie sunt administratorii sistemului, „de parcă ar fi agenți de asigurări” .

„Casa de Asigurări de Sănătate a externalizat administrarea sistemului către medicii de familie, cu toate că legea 95 scrie clar că administrarea sistemului este obligația CAS și fiecare pentru munca lui trebuie să și răspundă. Noi trebuie să identificăm cine este asigurat și de care categorie aparține, noi să adunăm hârtii, să căutăm pacienții în buzunar. Este inadmisibil, mai ales că s-au cheltuit sute de milioane de euro pentru un sistem național integrat, de care trebuie să răspundă cineva și nu medicul de familie. De corectitudinea datelor, CAS, administratorul sistemului, trebuie să răspundă și nu noi să fim penalizați și să adunăm hârtii, încât au transformat cabinetele noastre în niște secretariate. Noi nu mai dorim să acceptăm acest lucru”, a spus dr. Szabo Soos Klara.

Medicii de familie harghiteni reclamă și proasta finanțare, faptul că nu își pot lua concedii de odihnă și că au ajuns la capătul răbdării.

Într-un comunicat remis presei, conducerea CAS Harghita susține că solicitările din memoriu vor fi analizate, „urmând să se caute soluții la aspectele semnalate care pot fi rezolvate la nivel local, iar aspectele care țin, după caz, de competența CNAS sau a altor instituții locale ori centrale (DSP, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, ANMDM etc.) vor fi comunicate acestora, în vederea soluționării”.

* IAȘI

Peste 30 de medicii de familie din Iași au pichetat în cursul zilei de joi imobilul în care funcționează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru a cere o creștere a finanțării medicinei primare.

Protestatarii susțin că în sistem sunt mai mult funcționari decât medici, iar timpul alocat consultării pacienților a scăzut odată cu introducerea Sistemului Informatic Unic Integrat.

„Este o modalitate prin care noi încercăm să explicăm și să atragem atenția politicului că suntem o categorie de medici care asigurăm 70% din serviciile medicale și în acest moment suntem tratați cu o neglijență și cu un dispreț maxim. Nu avem un contract care să fie discutat și acceptat bilateral, avem doar negocieri formale, avem o finanțare care, acum 10-15 ani, reprezenta 9%, iar acum este sub 5%”, a declarat, președintele Societății de Medici de Familie Iași, Anca Deleanu.

Medicilor de familie li s-au alăturat și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

„Susținem demersul medicilor de familie. Este foarte important ca medicinei primare să i se acorde importanța de care este nevoie. Fără o asistență primară, în mediul rural, foarte mulți bolnavi se vor pierde, foarte mulți oameni nu vor avea parte de depistare precoce și nu vor avea parte de o monitorizare corectă. Medicul de familie este cheia în orice boală. Sunt 600 de localități în România care nu au medic de familie”, a declarat Marinela Debu, președinte Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Medicii de familie au depus un memoriu cu toate nemulțumirile la sediul CJAS și la Prefectura Iași.

* MARAMUREȘ

Peste 100 de medici de familie au protestat, joi, în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate Maramureș și a Prefecturii.

În discuția purtată cu prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, membrii delegației medicilor protestatari au solicitat asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activității, creșterea finanțării medicinei de familie, echilibrarea finanțării în sistemul public de sănătate, recunoașterea importanței rolului medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.

Totodată, medicii prezenți la discuția cu prefectul au precizat că este absolut necesară realizarea unei finanțări echilibrate și nediscriminatorii, solicitând alocarea a 10% din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate în anul 2018.

Aceștia au atras atenția asupra neatractivității medicinei de familie, în special în zonele rurale, dar și lipsa dotării cabinetelor medicilor de familie.

Președintele Societății Județene de Medicină de Familie-Medicină Generală, dr. Gheorghe Lascu, a spus că asistența medicală pentru populație este grav afectată de timpul suplimentar alocat unor acte administrative, majoritatea neavând a face direct cu actul medical în sine.

Prefectul Vasile Moldovan a subliniat în timpul discuțiilor că autoritățile județene sunt interesate să sprijine medicii de familie.

„Medicina de familie are un rol important în sănătatea populației și autoritățile județene au tot interesul ca medicii de familie să își desfășoare în cele mai bune condiții. Vom avea discuții cu primarii pentru a vă sprijini în demersurile dumneavoastră de a asigura în bune condiții asistența medicală primară și continuă la nivel individual, al familiei și al comunității. Trebuie să găsim împreună facilități care să atragă tinerii medici de familie în mediul rural, să asigurăm schimbul de generație și să oferiți servicii medicale de calitate la nivel de cabinet”, a spus Vasile Moldovan.

Acesta a mai arătat că memoriul depus din partea medicilor de familie din județul Maramureș, care cuprinde toate problemele semnalate, va fi transmis Ministerului Sănătății.

* MUREȘ

Președintele Colegiului Medicilor de Familie din județul Mureș, dr. Remus Șipoș, a declarat joi, în timpul protestului de la Târgu Mureș, că aceștia protestează stând cu spatele la Instituția Prefectului și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pe motiv că și decidenții au procedat la fel, refuzând dialogul.

„Astăzi am întors și noi spatele și sperăm că va veni momentul când vom sta față în față la o masă a negocierilor, la o masă a dialogului, pentru interesul cetățeanului, a contribuabilului. Pentru că toți plătim la acest sistem al asigurărilor de sănătate, cu toții avem drepturi, nu doar constituționale și legale, ci drepturi de care să ne putem bucura. În 15 noiembrie, noi, medicii de familie și asociațiile de pacienți cronici, semnatare ale Protocolului Coaliției pentru Sănătate, vom fi în Piața Victoriei pentru a spune că avem drepturi. Suntem cetățeni europeni nu doar prin poziția geografică a României, ci ar trebuie să fim cetățeni europeni prin modul în care ne sunt respectate drepturile. Pe 15 noiembrie ne vedem în Piața Victoriei, trebuie să se întoarcă și ei cu fața la noi, trebuie să ne respecte, pacienți și medici la un loc. Vrem ca MF să însemne Medicină de Familie, nu medicină de faliment”, a declarat dr. Remus Șipoș.

Acesta a spus că protestatarii doresc să se recunoască că medicina de familie este fundația sistemului sanitar și că fiecare cetățean, inclusiv din mediul rural, are dreptul la asistență medicală.

„Cabinetele medicilor de familie din mediul rural sunt închise nu din vina medicilor, ci de către decidenți. Nu toți au bani să se trateze la AKH (în Viena, n.r) , vrem să ne tratăm în România, să ne putem trata în țară la noi. Vrem ca banii asiguraților să rămână în sistemul sanitar. Mai este sistemul informatic de care nu suntem mulțumiți, nici ei nu mai sunt mulțumiți după ce am văzut din relatările presei, de ce se bloca sistemul. Nu vrem ca banii din sistemul de sănătate să ajungă pe mâna hoților. Noi, contribuabilii, vrem ca banii să rămână în sistemul de sănătate. Mesajul nostru este unul sincer și trist: Nu omorâți medicina de familie!”, a arătat dr. Remus Șipoș.

* OLT

Peste 30 de medici de familie din județul Olt au protestat joi, timp de câteva zeci de minute, în fața Prefecturii și în fața Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), reclamând finanțarea insuficientă a sistemului medical, legislația deficitară și solicitând ca medicina de familie să fie respectată în condițiile în care este prima verigă a sistemului de sănătate.

Medicii de familie au depus un memoriu la Prefectura Olt și la CAS Olt, în care menționează că „o dezvoltare a asistenței medicale primare va permite o mai bună sănătate a populației, o rezolvare mai promptă a nevoilor medicale uzuale și va produce economii consistente în sistem”.

Președintele Asociației Medicilor de Familie Olt, Mihai Ungureanu, a susținut că medicii de familie cunosc cel mai bine pacientul și medicina de familie asigură circa 70% din consultații, însă ei rămân cu foarte puțini bani pentru că trebuie să plătească toate cheltuielile cabinetelor.

Potrivit memoriului înaintat autorităților, vârsta medie a medicilor de familie este de 55 de ani, iar tinerii medici aleg să emigreze sau să nu profeze în sistemul de asigurări de sănătate, în condițiile veniturilor mici și al birocrației excesive.

*PRAHOVA

Mai mulți reprezentanți ai Societății de Medicină de Familie (SMF) Prahova au participat, joi, la discuții cu prefectul Mădălina Lupea, căreia i-au înaintat o serie de revendicări.

„Am avut o discuție în cadrul Prefecturii cu dna. prefect, cu președintele CAS Prahova, cu președintele DSP Prahova. (…) Sperăm ca, împreună cu pacienții noștri, să reușim să responsabilizăm decidenții și să aducem din nou în discuție asistența medicală primară, care este primul contact al pacientului cu sistemul sanitar. Noi suntem alături de pacienții noștri, dorim (…) creșterea calității actului medical și posibilitatea medicului de familie să își facă meseria și să nu mai fie birocrat, am cerut creșterea finanțării pentru a putea funcționa în continuare cabinetele de medicină de familie și să eliminăm discriminarea care a existat în sistem, pentru că nu am fost incluși în sistemul sanitar atunci când s-a vorbit de creșterea salariilor, (…) o mai bună protecție socială pentru medicii de familie, dreptul la concediul de odihnă, dreptul la niște pensii decente”, a declarat vicepreședintele SMF Prahova, dr. Oana Damian.

Ea a arătat că, la acest moment, pentru o consultație la medicul de familie se decontează o sumă de 12 lei impozabilă, care este „mai puțin decât un tuns”.

„Când vorbim de o alocare mai mare a fondurilor, vorbim de faptul că, în Europa medicina de familie are între 9 și 17% din fondul de asigurări de sănătate. La noi este 5,85 și cerem să avem 10% din fondul total de asigurări de sănătate”, a mai spus Damian.

* SATU MARE

Mai mulți medici de familie din județul Satu Mare au depus, joi, un memoriu la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), în care își exprimă nemulțumirea față de finanțarea acordată acestei specialități și de procedurile birocratice ce le îngreunează activitatea.

„Problemele sunt mai multe. În primul rând, nu suntem lăsați să profesăm cum trebuie, avem foarte multe restricții, pornind de la prescrierea de medicamente, unde am devenit mai nou secretari, în loc să existe protocoalele terapeutice cum sunt în toată lumea. Avem indicații la prescriere, putem scrie numai dacă a recomandat un medic sau altul; la laborator, până pacientul este programat probabil că analizele nu își mai au rostul sau sunt situații în care el chiar nu mai trăiește. Toate acestea conduc la o creștere a finanțării, că fără bani nu se poate face un act medical de calitate”, a declarat vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie (AMF) Satu Mare, Vasile Blaga.

El speră ca medicii de familie să fie chemați la negocieri.

„În 31 decembrie, ne expiră contractul și încă nu am fost solicitați la discuții, la negocieri. Vrem negocieri, nu discuție, nu consultări. (…). Vrem negocieri adevărate, ceea ce înseamnă un adevărat contract civil, cum sunt între alți doi parteneri care își furnizează unul altuia servicii. Prima etapă este pichetare, prin care vom depune un memoriu, și pe urmă vom aștepta să fim chemați”, a mai spus Vasile Blaga.

Medicii i-au înmânat președintelui CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, memoriul, acesta urmând să fie înaintat conducerii instituției de la București.

Asociația Medicilor de Familie Satu Mare are 120 de membri.

* SUCEAVA

Medici de familie, împreună cu președintele Colegiului Medicilor Suceava, Sorin Hîncu, și președintele Asociației Medicilor de Familie din Suceava, Irina Franciuc, au pichetat joi sediul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava și Prefectura Suceava, nemulțumiți de problemele din sistem.

Hîncu a spus că „medicina de familie se află în colaps”, iar Franciuc a anunțat că va înainta un memoriu reprezentanților Guvernului în teritoriu, document ce cuprinde o serie de doleanțe.

„Trebuie să tragem un semnal de alarmă foarte serios. Medicina de familie, în județul Suceava și în România, este în colaps. Și o să explic de ce. Niciun medic care termină facultatea nu vrea să vină la țară, toți pleacă. Medicina de familie reprezintă baza, medicii de familie dau rețete, fac vaccinuri, asigură tratamentul pacienților și vindecă mai mult de jumătate din afecțiunile cu care pacienții se prezintă. Ei sunt eșalonul I. Și noi omorâm acest segment pentru că nimeni nu vrea să înțeleagă importanța lui. Decidenții trebuie să facă ceva”, a spus Hîncu.

„Au fost epuizate toate căile diplomatice prin care noi să obținem ceea ce cerem. Dorim să profesăm medicina pentru care ne-am pregătit, iar lucrul acesta nu se mai întâmplă demult din multe cauze: bariere birocratice care ne transformă în secretare, în registratori, în manageri, în administratori, nu dorim să fim asta. Noi dorim să ne îngrijim de pacienții noștri, de sănătatea lor (…) Acum venitul unui medic de familie este la nivelul unei infirmiere din spital. Nu e posibil lucrul acesta”, a spus medicul de familie din comuna Bogdănești, Mirela Oniceanu, punctând că venitul unui medic de familie este la nivelul venitului unei infirmiere din spital.

* TIMIȘ

Medicii de familie din județul Timiș au întocmit o listă cu nemulțumiri, pe care o vor înainta responsabililor Casei Județene de Asigurări de Sănătate, în document ei susținând revendicările colegilor din țară.

Totodată, medicii timișeni au și solicitări specifice, una dintre acestea fiind regularizarea plății contribuțiilor pentru Sănătate din anul 2012.

”De la jumătatea anului 2012, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a trecut cu toate documentele la finanțe, iar până atunci, eu mi-am plătit dările către CJAS. Acum am primit adresă cu o recalculare pentru anul 2012, pentru circa 2.800 — 3.000 de lei, pe care îmi cer să-i achit în două luni”, a declarat joi, pentru AGERPRES, unul dintre medicii timișoreni nemulțumiți.

Potrivit acestuia, în fiecare an, începând cu 2014, CJAS Timiș nu a făcut contract cu medicii decât dacă aveau datorii zero lei la fisc, în acest sens eliberându-i-se certificatul fiscal cu mențiunea ”datorii zero”. Sursa citată a menționat că medicii de familie se tem că se pot trezi oricând cu astfel de notificări.

* TELEORMAN

Reprezentanții medicilor de familie din județ au depus un memoriu la Instituția Prefectului prin care cer Guvernului asigurarea condițiilor necesare desfășurării activității, creșterea finanțării medicii de familie și recunoașterea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.

„Finanțarea medicinii de familie este doar 5% din totalul fondului de sănătate. Se propune creșterea finanțării la 15% pentru a crește accesul populației la servici și tratamente de calitate. La medicina de familie nu s-a acordat niciun leu. Contractul cadru pe care noi îl semnăm și Casa de Asigurări îl impune — spun impune pentru că nu este negociat — este foarte restrictiv pentru noi, ca medici, și pentru pacienți”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Societății Medicilor de Familie din Teleorman, Liliana Catrinoiu.

O altă propunere a medicilor de familie este debirocratizarea sistemului medical.

„Pacientul meu cu astm, o boală pe care medicul de familie poate să o trateze pentru că a fost pregătit, trebuie să pun pacientul pe drumuri pentru rețeta compensată. S-a semnalat această birocrație. Am adus soluții pentru debirocratizarea sistemului. Medicul de familie, mai mult de jumărate din timp, îl pierde cu acte administrative în loc să îl petreacă cu actul medical” a mai spus medicul Liliana Catrinoiu.

Printre nemulțumirile medicilor se regăsesc și cele de ordin financiar.

„Se știe că s-au mărit salariile la personalul sanitar bugetar, dar atât. Noi, deși lucrăm în sistemul public de sănătate, nici măcar un leu nu s-a acordat pentru medicina de familie. În spatele nostru avem 25.000 de asistente sau alte cadre medicale pe care trebuie să îi susținem”, a menționat Catrinoiu.

Potrivit sursei citate, în județ profesează 170 de medici de familie.

* TULCEA

Reprezentanții medicilor de familie din județ au depus, joi, un memoriu la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Tulcea privind subfinanțarea și condițiile în care-și desfășoară activitatea.

După ce au depus memoriul, cei șapte reprezentanți ai Societății de Medicină de Familie au discutat cu conducerea CJAS.

„Niciuna din problemele semnalate în memoriu nu este de competența noastră sau a autorităților județului. Am înregistrat memoriul, îl vom analiza și-l vom transmite Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și altor autorități competente”, a declarat pentru AGERPRES directorul general al CJAS, Eugenia Vasile, care a precizat că au fost discuții constructive și nu au existat aprecieri negative la adresa CJAS.

Principala problemă semnalată de medicii de familie, potrivit sursei, este subfinanțarea. „În momentul de față, se lucrează la contractul-cadru pe următorii doi ani și sunt convinsă că problemele semnalate vor fi avute în vedere”, a mai spus directoarea CJAS Tulcea.

* VÂLCEA

Medicii de familie vâlceni au pichetat, joi, Prefectura și au înaintat un memoriu în care solicită îmbunătățirea asistenței medicale prin asigurarea condițiilor necesare desfășurării activității medicului de familie, creșterea finanțării și recunoașterea importanței și rolului medicului de familie.

Potrivit unei informări remise joi, de Instituția Prefectului Vâlcea, protestatarii au fost primiți de către prefectul Florin Marin și subprefectul Aurora Gherghina, iar în urma discuțiilor, s-a convenit ca, la mijlocul lunii noiembrie, să aibă loc, la sediul Prefecturii, o întâlnire cu medicii de familie și cu reprezentanți ai Casei de Asigurări de Sănătate, în scopul găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea actului medical, aplicabile în plan local.

Revendicările medicilor participanți la acțiunea de pichetare au vizat, printre altele, creșterea finanțării medicinei de familie.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Nu intri în cabina de vot fără aceste documente
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Roberta Metsola susține livrarea de rachete Taurus Ucrainei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni