Proiectul de cercetare referitor la diaspora românească din Spania este cel mai amplu de la nivelul UE şi debutează joi la Castellón de la Plana. În prima parte a proiectului, s-a constatat că românii din cele două localităţi provin, preponderent, din judeţele Dâmboviţa, respectiv Bistriţa-Năsăud, studiul va porni de la rutele de migraţie dintre Castelló de la Plana (Valencia) – Dâmboviţa şi Roquetas de Mar (Almería) – Bistriţa-Năsăud.
Studiul este realizat în cadrul Proiectului ORBITS: Rolul Câmpurilor Sociale Transnaţionale în Emergenţa, Menţinerea şi Descompunerea Enclavelor Etnice şi Demografice de grupul de cercetare egolab-GRAFO, din cadrul Universităţii Autonome din Barcelona, în colaborare cu cercetători din alte şapte universităţi din Spania, România, Germania, Elveţia şi Statele Unite ale Americii. Partenerul din România în acest studiu ştiinţific este Institutul de Cercetări al Universităţii din Bucureşti, prin grupul de cercetare pentru Grafuri şi Reţele Sociale GraphNets.
Proiectul îşi propune să analizeze conexiunile românilor plecaţi în Spania cu cei rămaşi acasă, dar şi cu alţi români, care trăiesc în alte state ale lumii. Pornind din Castelló de la Plana (Valencia) şi Roquetas de Mar (Almería), proiectul urmăreşte conexiunile interpersonale dezvoltate de români în aceste oraşe, legăturile lor cu locurile de origine, judeţele Dâmboviţa şi, respectiv, Bistriţa-Năsăud, dar şi cu alte ţări. În acest fel, va fi posibilă înţelegea dinamicii care apare în ceea ce se numeşte „câmpuri transnaţionale” şi a fluxurilor de comunicaţii sociale între locuri din ţări diferite. Proiectul ORBITS va studia şi reţeaua de instituţii, firme şi organizaţii care facilitează migraţia românilor şi va oferi, pentru prima dată, o analiză cuprinzătoare a modalităţilor de comunicare între o parte a diasporei române în Europa, potrivit news.ro
În România, cercetarea de teren va începe în judeţul Dâmboviţa şi se va desfăşura în paralel cu cea realizată în Castelló de la Plana (Valencia). Colectarea datelor în Roquetas de Mar (Almería) şi Bistriţa-Năsăud se va desfăşura simultan, în vara anului viitor. Proiectul ORBITS este finanţat de Guvernul Spaniei prin Ministerul Economiei, Industriei şi Competitivităţii şi va dura până în 2020.
Aproximativ 20 de milioane din cetăţenii născuţi în Uniunea Europeană (UE), ceea ce reprezintă un procent de 4% din totalul populaţiei, trăiau în 2015 într-o altă ţară UE decât cea de provenienţă, potrivit unor statistici despre migraţie realizate de Organizaţia Naţiunilor Unite la nivelul UE.
În 2015, aproape trei milioane de români trăiau în state ale UE, altele decât România. Din cei aproape două milioane de imigranţi în Spania proveniţi din state ale UE, cei mai mulţi, aproximativ 660.000, sunt români.