Norica Nicolai, ALDE: Vrem alegeri în două tururi. Al doilea tur dă legitimitate celor care sunt aleşi

Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai a declarat joi, la Iași, că este normal ca alegerile locale să fie în două tururi de scrutin întrucât legitimitatea democratică este mult mai mare.
Romania TV
02 nov. 2017, 12:31
Norica Nicolai, ALDE: Vrem alegeri în două tururi. Al doilea tur dă legitimitate celor care sunt aleşi

„Vrem alegeri în două tururi. Mi se pare că legitimitatea democratică este mult mai mare. Într-o țară în care lehamitea politică este evidentă, și dacă vă uitați la structura prezenței la vot a populației în diferite tipuri de alegeri, veți vedea că din ce în ce mai puțini români aleg să participe la acest exercițiu democratic. În aceste condiții, este nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a da legitimitate celor care sunt aleși”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Norica Nicolai, care este președintele Consiliului Național al ALDE.

În opinia sa, alegerile într-un singur tur de scrutin creează premisa apariției „vechililor” și „baronilor locali”.

„Formula asta cu un singur vot pe care a lansat-o Traian Băsescu (…) a creat ceea ce astăzi numim în limbajul public un gen de ‘vechili’, de ‘baroni locali’. Formula asta era folosită și în perioada interbelică. Cred că este foarte bine ca indiferent cine ar fi într-un mandat să aibă un anumit tip de control democratic. (…) În buna tradiție românească, întotdeauna cel care are puterea la un moment dat tinde să și-o conserve prin orice mijloace ‘a la longue'”, a spus eurodeputatul.

Nicolai a subliniat că au fost cazuri în care aleșii locali au performat, „dar alții cu nenumărate mandate au atins limitele de incompetențe”.

„Eu cred că în fiecare loc fiecare trebuie să rămână atâta vreme cât are ceva de făcut și ceva de spus pentru comunitate. Acestea sunt argumentele pentru care ALDE consideră că este normal ca alegerile să fie în două tururi de scrutin”, a declarat Norica Nicolai.

La rândul său, deputatul ALDE Varujan Vosganian, liderul filialei județene a partidului, a ținut să precizeze că nu sunt discuții în coaliție în ciuda opiniilor diferite în ceea ce privește organizarea alegerilor în două tururi.

„Am văzut că domnul Meleșcanu a avut o declarație similară, dar s-a mers pe ideea că e scandal în coaliție și că noi nu ne înțelegem. Să fim bine înțeleși. În înțelegerea politică dintre ALDE și PSD această temă nu s-a discutat. Așadar, faptul că nu avem aceeași poziție în privința aceasta nu înseamnă o încălcare a înțelegerii politice dintre noi. Dacă ar fi așa, numai simplul fapt că noi la Balș avem principalul contracandidat PSD am putea fi judecați că am încălcat o înțelegere politică. Nu. În alegeri fiecare partid își joacă propria șansă. Noi considerăm că pentru fiecare partid este oportună această șansă”, a declarat Vosganian.

Pe de altă parte, Norica Nicolai a ținut să precizeze că „ALDE este partener de guvernare”.

„Aș vrea să se înțeleagă foarte clar, în detrimentul unei idei pe care unii o acreditează, ALDE este partener de guvernare, nu este anexă de guvernare a PSD-ului. Noi suntem un partid liberal, un partid liberal autentic. Vom încerca, și sper că vom reuși și să și impunem, o viziune liberală în guvernare de care este nevoie”, a conchis Norica Nicolai.

Cei doi reprezentanți ALDE se află vineri la Iași pentru a participa la prima ședință de constituire a comisiilor de specialitate din cadrul filialei județene a formațiunii.

Spynews
Cuvintele folosite de ispita Marcel Andrei la Insula Iubirii 2024 au devenit virale. Ce înseamnă "chulo" sau "alandala"
Bzi.ro
Irina Columbeanu uimește cu talentul ei în materie de fashion! Fiica Monicăi Gabor ar putea face carieră din asta!
Fanatik.ro
Gigantul de sute de miliarde de euro care revine în România. Va activa pe piața RCA
Capital.ro
Decizia finală pentru Elena Udrea. Judecătorii nu i-au dat nicio șansă
Playtech.ro
I-au ieșit SÂNII din rochie! Monica Bîrlădeanu, DECOLTEU năucitor înainte de nunta cu Valeriu Gheorghiță
DailyBusiness
Recalcularea pensiilor ZGUDUIE România. Sorin Grindeanu: „Mama a primit 700 de lei în plus. A fost bine gândită acțiunea!”
Adevarul
Cele mai populare buncăre pentru apocalipsă printre ultrabogații lumii
Spynews
Mai trăiește sau nu Luiza Melencu? Răspunsul dat de bunicul fetei dispărute. Ce premoniție a avut bărbatul înainte ca ea să dispară de acasă
Spynews
Rețeta de vinete la borcan a Gabrielei Cristea. Cum gătește prezentatoarea TV preparatul pe care îl va servi în iarnă / VIDEO
Evz.ro
Vești excelente despre Autostrada Transilvaniei. Modul bizar în care lucrările au fost grăbite
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Andra și Cătălin Măruță, în doliu! A murit în urmă cu câteva ore
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Atac cu pistolul la un service auto de lângă București. Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere: „Frica e în toată familia”
Capital.ro
Dincă, nevinovat?! Cutremur în dosarul Caracal. Bunicul Luizei a recunoscut tot
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
substantial.ro
Donald Trump, sub o nouă acuzare federală legată de alegerile din 2020
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a ajuns să VÂNDĂ ca să facă rost de bani
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...