Descoperirea a peste 140 de foci moarte în Lacul Baikal din Siberia îi nedumerește pe oamenii de știință și a dus la apariția unor temeri privind declanșarea unei epidemii în rândul acestei specii rare, relatează DPA.
„Toate cadavrele sunt ale unor animale puternice și pe deplin dezvoltate, dintre care 80% sunt femei”, au anunțat oficialii din orașul Irkutsk, din apropiere, într-un comunicat dat publicității vineri.
Experții încearcă de mai multe zile să stabilească cauza deceselor în masă.
Foca de Baikal (Phoca sibrica) trăiește, după cum sugerează și numele, numai în Lacul Baikal, cel mai vechi și mai adânc lac din lume, și este una dintre puținele specii de focă care trăiesc în apă dulce.
Autoritățile ruse estimează populația de foci de Baikal la circa 128.000 de exemplare.
Autoritățile locale au solicitat formarea unei comisii comune pentru investigarea situației.
Deși se crede că boala misterioasă nu reprezintă un risc pentru oamenii, procurorii i-au avertizat pe localnici să nu intre în contact cu carnea focilor moarte. Media locale au relatat în trecut că unii localnici au hrănit câinii cu carnea de focă.
O analiză inițială indică faptul că animalele au murit de stop cardiac, informează agenția de știri TASS, citându-l pe Sergei Grochotov, din cadrul biroului veterinar din Irkutsk.
De asemenea, au fost examinate stomacurile și tracturile digestive ale focilor, care erau goale, ceea ce sugerează că acestea ar fi fost malnutrite. Oamenii de știință analizează acum mostre de apă și animalele din lanțul trofic al focilor pentru a găsi originea problemei.
Focile endemice sunt una dintre atracțiile Lacului Baikal, o destinație populară de-a lungul căii ferate transsiberiene și unul dintre „magneții” pentru turiști ai Rusiei.