Unii dintre cercetători cred că balenele au fost dezorientate şi au eşuat, în timp ce alţii consideră că acestea au rămas captive într-o lagună, însă nu se cunoaşte încă motivul pentru care balenele au ajuns în deşert, la aproape un kilometru depărtare de mare, potrivit Mediafax.
Scheletele a 75 de balene despre care se crede că au peste două milioane de ani au fost descoperite în deşertul Atacama din Chile. Oasele au fost găsite în timpul unui proiect de lărgire a străzii, iar până în prezent spaţiul în care au fost găsite este de lungimea a două terenuri de fotbal.
Experţii spun că alte grupuri de balene preistorice au fost găsite în Peru şi Egipt, însă descoperirea din Chile este specială datorită numărului mare de balene şi a stării foarte bune de conservare a oaselor.
Dintre cele 75 de balene descoperite până în prezent, peste 20 au scheletele perfect intacte. Cercetătorii sunt de părere că în deşert s-ar putea afla alte sute de mamifere.
Nicholas Pyenson, de la Muzeul de Istorie Naturală Smithsonian, a declarat că balenele au murit aproximativ în acelaşi timp. „Sunt multe feluri în care ar fi putut muri şi încă testăm diferitele ipoteze. Acest loc a fost o lagună, iar balenele au murit cu două până la şapte milioane de ani în urmă”, a declarat cercetătorul.
Majoritatea fosilelor măsoară aproximativ 8 metri.
Printre descoperirile cercetătorilor se mai numără o specie de delfini dispărută, care a mai fost descoperită iniţial doar în Peru, un leneş subacvatic, dar şi o pasăre marină cu aripi de cinci metri.