El a arătat că „ar trebui avansate plângeri penale la adresa tuturor factorilor responsabili de vicierea listelor electorale, începând cu primarii şi terminând cu autorităţile responsabile la nivel central”.
„Cerem demisia de urgenţă a primului ministru Victor Ponta, a ministrului Internelor, Ioan Rus, a ministrului delegat pentru Administraţie, Victor Dobre, pentru neorganizarea în condiţii legale a proceselor electorale din ultimele două luni, pentru organizarea proastă a proceselor electorale. Acest guvern nu este capabil sau nu vrea să organizeze alegeri corecte. Domnul prim-ministru Ponta îmi dă dreptate, pentru că el consideră că decizia CC de amânare este corectă, explicată pe seama deficienţelor înregistrate în listele electorale. Deci admite, Curtea având dreptate, că nu a organizat cum trebuie alegerile şi este responsabil de acest lucru”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.
El a arătat că decizia de joi a CC demonstrează faptul că „există o problemă majoră la nivelul MAI”.
„În mod evident, cineva nu şi-a făcut treaba sau a avut interese, pentru că a purtat discuţia pe număr de persoane care au drept de vot în România, în condiţiile în care mai multe instituţii au răspunsuri diferite, iar CC, ale cărei atribuţii nu sunt de a verifica listele electorale, îşi amână răspunsul, ceea ce creează următoarea situaţie: MAI nu a organizat în mod corect referendumul şi procesul aferent”, a explicat Ungureanu.
În opinia acestuia, decizia CC conduce şi la faptul că nici alegerile locale nu mai pot fi considerate valide, „în mod logic, de vreme ce organizarea referendumului s-a făcut pe listele electorale permanente utilizate la alegerile locale”.
„Asta înseamnă că alegerile locale nu au fost organizate corect, ceea ce înseamnă că Guvernul, care a promis că va organiza alegeri corecte din toate punctele de vedere, formal, material şi statistic, nu şi-a făcut treaba”, a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.
El a mai spus că nu există nicio legătură între recensământ şi populaţia cu drept de vot şi a respins argumentele aduse de USL.
„Eu, de exemplu, nu am fost chestionat de recenzori. Nu există nicio legătură între cei stabiliţi sau plecaţi în străinătate şi ştergerea lor de pe listă. Dacă sunt cetăţeni ai României, au drept de vot, deci trebuie să fie pe listă. Dacă se constată că suntem mai puţini cu un număr semnificativ de electori, atunci alegerile locale, consilierii locali, primarii ar trebui implicit reduşi ca număr retroactiv? Dacă suntem mai puţini cu număr semnificativ de electori, atunci evident ar trebui redus şi numărul de parlamentari şi rămâne întrebarea cum se întâmplă că listele au fost corecte pe 10 iunie şi incorecte pe 24 iulie, când s-a petrecut ultima reactualizare”, a adăugat Ungureanu.
Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date „contradictorii” privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.
În acelaşi timp, Curtea Constituţionlă a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României.