CCR discută miercuri sesizarea privind modificările la Legea finanţării partidelor politice

Curtea Constituțională a României va discuta, miercuri, sesizarea referitoare la actul normativ de modificare și completare a Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, formulată de 50 de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale USR, PMP și PNL.
Filip Stan
08 nov. 2017, 04:03
CCR discută miercuri sesizarea privind modificările la Legea finanţării partidelor politice

Sesizarea, inițiată de 29 de parlamentari ai USR, a mai fost semnată de 16 reprezentanți ai PMP, trei ai PNL, un deputat neafiliat și un deputat afiliat la USR.

Autorii excepției de neconstituționalitate acuză, în sesizare, încălcarea principiului bicameralismului în cazul adoptării actului normativ.

„Diferențele de conținut juridic dintre forma proiectului de lege adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, și a legii adoptate de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, sunt de natură să încalce principiul bicameralismului, în sensul că forma finală a legii, în redactarea adoptată de Camera decizională, se îndepărtează în mod substanțial de forma adoptată de Camera de reflecție, ceea ce echivalează practic cu excluderea acesteia din urmă de la procesul de legiferare”, se arată în documentul citat.

Alte argumente invocate se referă la încălcarea principiului supremației Constituției și a legii, precum și încălcarea principiului calității legii.

La începutul lunii octombrie, Camera Deputaților a adoptat, cu 176 voturi „pentru”, 96 „împotrivă” și șapte abțineri, modificări la Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Deputații au aprobat raportul Comisiei juridice, care includea mai multe amendamente propuse de PSD, printre care și abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contribuțiilor pentru campania electorală. De asemenea, s-a decis și stabilirea unui prag minim pentru sumele alocate partidelor politice.

Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și cel mult 0,04% din Produsul Intern Brut, stipulează textul adoptat de deputați. Partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial, până la 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizații, ale întregului partid, obținute în anul fiscal precedent, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare însumată depășește 10 salarii minime brute pe țară, mai prevede textul adoptat.

Modificările prevăd și depunerea unui raport sintetic, în locul unuia detaliat, anual, până la 30 aprilie, dar și modificarea amenzilor pentru cazurile în care donațiile depășesc pragul prevăzut de lege.

„Am decis să contestăm la Curtea Constituțională această lege. Ne-am apucat deja de redactarea obiecției de neconstituționalitate. Vom invita toate partidele politice să se alăture demersului nostru, pentru că așa cum a fost modificată Legea finanțării partidelor politice este foarte grav, ne întoarcem în timp, în perioada anului 2006 când finanțările se făceau discreționar, se aduceau genți cu bani la partid fără niciun control. (…) Inițiatorii, e vorba de opt deputați și senatori aparținând minorităților naționale, au încercat doar eliminarea unui alineat dintr-un articol al legii. Senatul a respins această propunere, dar în Camera decizională, Camera Deputaților, deputații PSD au venit cu 99 de amendamente prin care s-a deturnat total legea de la ceea ce își propusese inițial. Modificările sunt de substanță, procedura este una interzisă de Constituție și vom ataca la CCR”, a anunțat, după adoptarea actului normativ, deputatul USR Stelian Ion.

Spynews
Surpriza anului în televiziune! O emisiune fenomen, un brand în presa de monden, revine în curând! Antena Stars pregătește lovitura
Bzi.ro
Andreea Bălan, provocatoare într-un costum de baie minuscul! A făcut senzație pe plajă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Orașul celebru din România care s-a depopulat masiv. E considerat o adevărată perlă a turismului românesc, vizitat de sute de mii de turiști, dar părăsit de locuitori, mai are doar 4.060
Capital.ro
Mașinile care nu vor mai fi înmatriculate de la 1 septembrie. Intră în vigoare noul standard Euro 6e
Playtech.ro
WOW cum arată casa lui Alain Delon din Franța. E UNICĂ în lume, nimeni NU are așa vilă
DailyBusiness
NOUA METODĂ DE FRAUDĂ prin care șoferii rămân fără bani
Adevarul
Portretul șefului FSB care ar putea ajunge pe scaunul lui Vladimir Putin
Spynews
A fost înregistrat primul deces din cauza virusului West Nile în România. Alți doi pacienți au ajuns la spital, iar unul dintre ei e în stare gravă
Spynews
Lovitură grea pentru Brad Pitt! Fiica Angelinei Jolie a renunțat oficial la numele tatălui ei
Evz.ro
Anul școlar 2025-2026 vine cu noi standarde. Evaluarea elevilor se schimbă radical
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
wowbiz.ro
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Cancan.ro
Primele imagini cu iubita care i-a spart casa! Şi-a părăsit partenera și a fugit la Constanța cu amanta! FOTO💣
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Doctorițele de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acuzate de omor, au fost eliberate din arestul preventiv! Declarațiile făcute de ministrul Sănătății, după decizia instanței
Capital.ro
Decizia ISTORICĂ luată de PUTIN azi, 20 august. E pentru prima oară. Rușii nu uită
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
stirilekanald.ro
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii cutremurătoare
substantial.ro
Lansetele Okuma: performanță și inovație pe malul apei
MediaFlux
Anunț pentru pensioari. Ce se întâmplă cu seniorii care au primit decizii pe minus
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...