Solicitările pentru învăţământul dual pot fi transmise Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) pe adresa de e-mail [email protected]. Ulterior, CNDIPT va înainta inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti solicitările primite şi se vor face analize pentru identificarea soluţiilor de a răspunde acestor cereri, potrivit Ministerului Educaţiei.
Potrivit sursei citate, solicitările pentru învăţământul profesional pot fi transmise direct inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, urmând ca locurile pentru cele două forme de învăţământ (profesional şi dual) să fie definitivate la nivelul Inspectoratelor Şcolare Judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municiupiului Bucureşti, până în data de 29 noiembrie.
În urmă cu o lună, ministerul Educaţiei a aprobat, prin ordin de ministru, modelele în baza cărora unităţile de învăţământ pot încheia contracte cu operatorii economici în vederea pregătirii practice în învăţământul dual, prin care este reglementat statutul practicantului, drepturile şi obligaţiile acestuia.
Potrivit ordinului de ministru, contractul reglementează statutul practicantului, drepturile şi obligaţiile acestuia, drepturile şi obligaţiile operatorului economic partener de practică, drepturile şi obligaţiile unităţii de învăţământ, respectiv modul de evaluare a stagiului.
Activităţile realizate în timpul pregătirii practice la operatorul economic sunt evaluate, iar rezultatele se consemnează în certificatul de pregătire practică în învăţământul dual, care atestă rezultatele învăţării desfăşurate de elevi în timpul pregătirii şi va fi inclus în portofoliul individual al elevului.
Certificatul este semnat şi eliberat de unitatea de învăţământ în care elevul este înmatriculat, după completarea şi semnarea acestuia de către operatorul economic partener de practică.