„Avem de-a face cu aceleaşi propuneri de lege ferenda care doresc să realizeze o eludare a votului pe care l-a dat CSM, corpul magistraţilor şi societatea civilă. Cu aceleaşi propuneri de lege ferenda vine iniţiatorul din Camera Deputaţilor, făcând uşoare modificări, pentru a se asigura într-o procedură de urgenţă că poate pune sub control justiţia şi poate politiza sistemul judiciar. Din păcate, aceasta este concluzia la care ajungem, fiindcă altfel nu se poate explica de ce ar trebui să recurgem la o procedură de urgenţă, când avem nevoie de studii de impact pentru a vedea ce va rezulta dintr-un astfel de pachet legislativ. Sau poate nu am învăţat nimic din legea privind eliberarea unor condamnaţi din care s-a văzut, dacă nu am făcut studii de impact, care a fost rezultatul surprinzător. Vocea raţiunii trebuie să triumfe întotdeauna”, a declarat, joi, Augustin Lazăr, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), citat de Mediafax.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discută, în şedinţa de joi, proiectul de modificare a legilor justiţiei asumat de coaliţia PSD-ALDE, urmând a da un aviz consultativ. Până acum, parchetele şi mai multe adunări generale ale unor instanţe au respins proiectul.
DIICOT, DNA şi Parchetul General s-au pronunţat împotriva noului proiect de modificare a legilor justiţiei. De asemenea, aceeaşi opinie au avut-o şi două asociaţii de magistraţi, respectiv Asociaţia Procurorilor din România şi Forumul Judecătorilor.