Nor radioactiv asupra Europei: Nu se cunoaşte sursa emisiilor, însă ar fi putut avea loc în sudul munţilor Urali

Un nor radioactiv, în Europa, arată că un accident a avut loc, în ultimele săptămâni, într-o instalaţie nucleară în Rusia sau Kazahstan, în ultima săptămână a lui septembrie, apreciază Institutul francez de radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN).
Romania TV
10 nov. 2017, 08:09
Nor radioactiv asupra Europei: Nu se cunoaşte sursa emisiilor, însă ar fi putut avea loc în sudul munţilor Urali

Institutul a exclus joi ipoteza unui accident într-un reactor nuclear, apreciind că ar putea să fie vorba despre o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear sau de un centru medical nuclear.

Poluarea radioactivă nu a avut impact asupra sănătăţii oamenilor sau asupra mediului în Europa, a subliniat Institutul.

IRSN, aripa tehnică a Autorităţii de Siguranţă Nucleară (ASN), a precizat într-un comunicat că nu poate să indice locul exact al emisiilor de materii radioactive, dar că, potrivit modelizării condiţiilor meteorologice, zona cea mai plauzibilă se află undeva în sudul Uralilor, între lanţul muntos şi Volga.

Această zonă arată că poate fi vorba de Rusia sau Kazahstan, a declarat reprezentantul Institutului, scrie news.ro.

”Autorităţile ruse au declarat că nu cunosc vreun accident pe teritoriul rus”, a declarat pentru Reuters directorul IRSN Jean-Marc Peres, adăugând că Institutul nu a contactat încă autorităţile kazahe.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că nu poate să comenteze imediat, iar autorităţile kazahe sau Ambasada kazahă de la Moscova nu au putut fi contactate, precizează news.ro.

Peres a declarat că, în ultimele săptămâni, IRSN şi alte institute de siguranţă nucleară din Europa au măsurat niveluri ridicate de ruteniu-106, un nuclid radioactiv rezultat în urma scindării atomilor într-un reactor nuclear şi care nu se găseşte în stare naturală.

IRSN apreciază că a fost emisă în atmosferă o cantitate importantă de ruteniu-106 – între 100 şi 300 de terabequereli – şi că, dacă un accident de această gravitate ar fi avut loc în Franţa, el ar fi antrenat evacuarea sau adăpostirea populaţiei pe o rază de câţiva kilometri în jurul locului accidentului.

Citeşte şi Ucraina s-a apucat de TURISM NUCLEAR: A deschis hostel în zona de contaminare de la Cernobîl

Ruteniul 106 probabil că a ajuns în atmosferă dintr-o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear sau centru medical nuclear, a apreciat Peres. Din cauza duratei sale de viaţă scurte, ruteniul-106 este folosit în medicina nucleară.

IRSN a exclus atât ipoteza unui accident într-un reactor nuclear, care ar fi condus la o contaminare şi cu alte radionuclee, cât şi ipoteza prăbuşirii unui satelit alimentat cu ruteniu, în contextul în care o investigaţie AIEA a conchis că niciun satelit cu ruteniu nu a căzut pe Pământ în această perioadă.

Măsurători ale unor staţii europene au relevat niveluri ridicate de ruteniu-106 în atmosferă în majoritatea ţărilor europene, la începutul lui octombrie, urmate de o scădere continuă începând din 6 octombrie.

IRSN a apreciat că aceste concentraţii de ruteniu-106 în atmosferă înregistrate în Europa nu au consecinţe asupra sănătăţii oamenilor sau asupra mediului.

Institutul apreciază totodată că un eventual import, în Franţa, de mărfuri alimentare, mai ales ciuperci contaminate cu ruteniu-106 din apropierea locului accidentului, este extrem de scăzută.

Citeşte şi Accidentul nuclear de la Cernobîl va produce efecte radioactive încă 3.000 de ani GALERIE FOTO

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ce a făcut Mircea Badea la un hotel de la granița cu Ucraina: ”Minunăție”
Capital.ro
Ungurii aduc marea victorie pentru România. Sprijin nesperat din Ungaria
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Bani pentru cei care stau la CASĂ. Statul plătește câte 30.000 de lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Thulasendrapuram: Satul indian care se roagă pentru succesul Kamalei Harris
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Probleme majore descoperite de NATO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!