Puiu Popoviciu a fost „organizatorul din umbră” al ilegalităților din dosarul „Băneasa” – MOTIVAREA ÎCCJ

Pedepsele principale aplicate lui Puiu Popoviciu se justifică prin faptul că acesta a fost "organizatorul din umbră" al ilegalităților din dosarul "Băneasa", potrivit motivării sentinței prin care Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri la 7 ani de închisoare cu executare.
Filip Stan
10 nov. 2017, 11:45
Puiu Popoviciu a fost

„În ce privește pedepsele principale aplicate inculpatului Popoviciu Gabriel Aurel, de câte 7 ani închisoare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată și continuată (…) și pentru infracțiunea de dare de mită (…), Înalta Curte apreciază că menținerea pedepselor de câte 7 ani închisoare pentru fiecare din infracțiunile săvârșite reprezintă proporțional o măsură a sancțiunii penale, acest inculpat, astfel rezultă din probatoriul administrat, a fost ‘organizatorul’ (…) ‘din umbră’ (…) la punerea în practică, pas cu pas, a interesului (…) trecerii terenului de 224 ha din domeniul public în proprietatea societății comerciale pe acțiuni SC Băneasa Investments SA și, după anul 2004, a SC Băneasa Rezidențial SRL și SC Băneasa Business and Technology Park SA (…) nelegal”, se precizează în motivare, potrivit Agerpres.

Instanța supremă mai arată că, pentru atingerea scopului urmărit, Puiu Popoviciu a apelat la o serie de „inginerii financiare”.

„La fel, pentru a ‘controla’ activitățile de cercetare penală ce se efectuau, începând cu octombrie 2008, și de a obține o soluție favorabilă, de netrimitere în judecată în dosarul (…) ce îl privea pe el și pe coinculpatul Alecu Ioan Niculae, a folosit ajutorul și implicarea inculpaților Șerban Ilie Cornel și Pitcovici Petru Daniel, persoane cu funcții importante, de nivel înalt, în cadrul unor servicii speciale ale Ministerului de Interne”, se menționează în motivare.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la 7 ani închisoare în dosarul „Băneasa”, sentința pronunțată pe 2 august fiind definitivă. Instanța supremă a admis în parte apelul lui Popoviciu și i-a scăzut pedeapsa de la 9 ani, cât primise la Curtea de Apel București, la 7 ani închisoare.

În același dosar, Cornel Șerban (fostul șef DGIPI) a primit 2 ani și 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV București) — 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI) — 2 ani cu suspendare. Au mai primit pedepse cu executare Ștefan Diaconescu — 5 ani și Andrei Mihai Bejenaru — 6 ani.

Puiu Popoviciu a părăsit România înainte ca ÎCCJ să dea sentința în acest dosar, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autoritățile române încearcă să îl extrădeze. Omul de afaceri a fost reținut la Londra, pe 14 august, însă a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire.

Instanța supremă a admis în principiu, pe 3 noiembrie, o contestație în anulare depusă de Popoviciu, urmând ca judecarea pe fond a acesteia să aibă loc pe data de 17 noiembrie.

Potrivit DNA, în perioada 2000 — 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.

„În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București — Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale”, susțineau procurorii.

Conform DNA, Universitatea de Științe Agricole nu a avut niciun beneficiu în urma acestei asocieri, dimpotrivă, a pierdut suprafața de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare și în exploatare.

„Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafața de 224 ha, a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei și se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA și din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru”, mai spuneau procurorii.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a plătit un român pentru meniul zilei la o autoservire din Eforie Nord: “Unii nu cred nici când au în fața ochilor”
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE! România e obligată. Măsura se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
Un arbitru român la TAS aruncă bomba în cazul Sabrinei Voinea. Cel mai sumbru scenariu
DailyBusiness
Alertă la Casa Națională de Pensii. Daniel Baciu anunță cine sunt vârstnicii ar putea ajunge în instanță
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Culiță Sterp, lăsat liber. Cum justifică judecătorii decizia
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Pensionarii din România primesc o dublă veste bună: Care este motivul pentru care aceștia trebuie să rămână acasă săptămâna viitoare
Capital.ro
Ucraina a blocat complet România. Decizia venită direct de peste graniță
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Alexandru Rafila nu își dă demisia în cazul Spitalului Sf. Pantelimon: ‘Este vorba de o infracțiune de omor premeditat’
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!