Raed Arafat în Nablus: „Secretul este să începi să te pregăteşti înainte de dezastre, nu după acestea”

Secretul pentru a face față dezastrelor este ''să începi să te pregătești înainte, și nu după acestea, altfel este prea târziu'', a declarat sâmbătă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, la întâlnirea pe care a avut-o cu primarul orașului Nablus, Adly R. Yaish, în cadrul vizitei sale în Palestina.
Romania TV
11 nov. 2017, 20:43
Raed Arafat în Nablus:

Edilul din Nablus, localitate în care Raed Arafat a copilărit, a vorbit despre dezvoltarea din ultimii ani a localității, dar și despre nevoile stringente pe care le are această așezare cu o medie de 5.400 de locuitori pe kilometru pătrat — a doua ca densitate după Gaza — și chiar de 7.000 de locuitori pe kilometru pătrat dacă sunt luate în calcul taberele de refugiați.

Pe lângă traficul intens, pentru fluidizarea căruia municipalitatea intenționează să construiască un tunel, primarul a enumerat și alte nevoi stringente, inclusiv îmbunătățirea sistemului de intervenție de urgență pentru a face față atât provocărilor de zi cu zi cât și în caz de dezastre, ținând cont că Nablus este o zonă predispusă la cutremure, dar în care pot oricând izbucni și incendii greu de stins din cauza infrastructurii existente.

Oficialul român i-a împărtășit edilului din Nablus detalii despre sistemul de intervenție de urgență din România, dar și despre programul de pregătire în țara noastră a unor ofițeri și, în viitor, a unor subofițeri palestinieni.

Raed Arafat s-a declarat foarte încântat de vizita în orașul în care a copilărit. ”Pentru mine este o bucurie să mă întorc și mai ales să văd dezvoltarea din Nablus. Ultima oară am fost aici acum cinci sau șase ani și am stat o oră”, a mărturisit Arafat, transmite Agerpres.

În ultimii ani, străvechea așezare din Cisiordania, situată la circa 35 de kilometri de Ramallah și la aproximativ 50 de kilometri de Ierusalim, a cunoscut un ritm rapid de dezvoltare, dar întâmpină și dificultăți. Astfel, creșterea numărului de locuitori influențată, printre altele, de dezvoltarea continuă a sistemelor sanitar și de educație, infrastructura sufocată de străzile înguste și numărul în creștere al autovehiculelor, dar și fondurile insuficiente pentru a răspunde cerințelor din ce în ce mai mari reprezintă o provocare importantă pentru autoritățile locale, inclusiv pentru serviciul intervențiilor de urgență.

Ținând cont de această situație, coroborată cu împrejurările dificile din această zonă a lumii unde viața locuitorilor este marcată de conflicte, partea română și-a oferit sprijinul și pentru instruirea personalului palestinian în intervenții de urgență în cadrul unor programe de scurtă durată, desfășurate fie prin trimiterea unor specialiști în Palestina, fie prin cursuri desfășurate în România, propunere primită cu încântare de gazdele din Nablus.

În cadrul întâlnirii cu Raed Arafat, viceguvernatorul din Nablus, dna Anan Atteereh, a lăudat dezvoltarea orașului, cu o populație de circa 250.000 de persoane și care administrează și 58 de sate și trei centre de refugiați, menționând construcția a opt noi școli în acest an, în mare parte cu resurse locale, dar menționând și faptul că localitatea beneficiază și de ajutoare din partea Uniunii Europene. Cu toate acestea, ea a spus că resursele financiare sunt insuficiente pentru rezolvarea tuturor problemelor reprezentate de intensificarea traficului, de infrastructura insuficientă, de lipsa unui sistem centralizat pentru intervenții de urgență care poate duce, în cazul unor situații dezastruoase — precum incendiile de amploare care au marcat istoria recentă a urbei sau eventuale cutremure — la importante pagube materiale și umane.

De asemenea, Raed Arafat și Anan Atteereh au discutat despre sistemul medical din Nablus unde locuitorii care nu au asigurări medicale nu beneficiază de ajutor medical gratuit și unde sistemul de intervenții de urgență necesită îmbunătățiri, în special în ceea ce privește dotările, numărul de echipe și pregătirea acestora. Raed Arafat i-a adresat viceguvernatorului o invitație în țara noastră pentru a putea observa, la fața locului, modul în care funcționează în România sistemul de intervenție de urgență.

Raed Arafat a avut sâmbătă la Nablus întâlniri și cu alte oficialități din acest centru comercial și cultural palestinian, la care a participat și șeful Oficiului de Reprezentare al României în Palestina, Cătălin-Mihai Țîrlea.

Secretarul de Stat s-a aflat începând de miercuri seară în Palestina pentru a participa la cel de-al doilea Congres medical internațional palestiniano-român organizat de Asociația Medicilor și Farmaciștilor Palestinieni din România (AMFPR), în colaborare cu Ministerul Sănătății din Palestina, Ambasada Statului Palestina și Departamentul de Situații de Urgență (DSU) din România, cu sprijinul Oficiului de Reprezentare al României în Palestina și sub egida președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

La Ramallah, Raed Arafat și Cătălin-Mihai Țîrlea au avut întrevederi cu ministrul Sănătății din Palestina, doctor Jawad Awaad, comandantul Forțelor Naționale de Securitate din Palestina, Nidal Abu Dukhan și directorul general al Departamentului de Apărare Civilă din Palestina, Yousef Nassar. De asemenea, doctor Raed Arafat și Cătălin-Mihai Țîrlea au vizitat două centre medicale din Ramallah.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Funcția secretă pe care o are, de fapt, viziera mașinii. Se aplică indiferent de marca autoturismului. Puțini români știu ce poți face cu ea
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'