USR lansează o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea legilor electorale. Se propune reducerea pragului electoral

USR lansează o iniţiativă cetăţeanească pentru modificarea legilor electorale, printre măsurile propuse fiind eliminarea sau reducerea pragului electoral pentru toate tipurile de alegeri, precum şi reducerea numărului necesar de semnături pentru înregistrarea unei candidaturi. Reprezentanţii USR consideră că aceste măsuri vor duce la o „reînnoire a clasei politice”, de care societatea are nevoie.
Filip Stan
13 nov. 2017, 09:38
USR lansează o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea legilor electorale. Se propune reducerea pragului electoral

„Am observat, în ultimii 20 şi ceva de ani, că participarea politică a cetăţenilor este din ce în ce mai scăzută. La fel şi participarea lor la vot. Noi credem că acest lucru ar veni dintr-o lipsă de reprezentare pe care cetăţenii au resimţit-o la nivelul politicii. Şi credem că acest lucru se întâmplă pentru că, pentru foarte mulţi oameni, politica a devenit ceva murdar”, a declarat, luni, Florina Presadă, senator USR, potrivit News.ro.

Ea a prezentat câteva dintre măsurile propuse prin iniţiativă cetăţenească, precum scăderea pragului electoral pentru alegerile parlamentare de la 5 la sută la 3 sută şi numărul necesar de semnături pentru înregistrarea unei candidaturi să fie la toate alegerile de 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultima rundă de alegeri.

„Deci 0,5 la sută nu din numărul de alegători prezenţi pe listele electorale, ci din numărul de voturi valabil exprimate la ultima rundă de alegeri, pentru că este nedrept ca acest număr de semnături să fie raportat la cei prezenţi pe listele electorale în condiţiile în care numărul celor care participă efectiv în alegeri este atât de mic”, a explicat Florina Presadă.

Ea consideră că măsurile propuse vor duce la o „reînnoire a clasei politice româneşti”, de care societatea are nevoie.

„Facem un apel către toate partidele pentru a sprijini aceste iniţiative”, a adăugat senatorul USR.

USR a anunţat, în urmă cu o săptămână, că începe stângerea de semnături pentru o iniţiativă cetăţenească pentru introducerea în Constituţie a unei prevederi potrivit căreia persoanele care au probleme penale să nu poată deţine funcţii publice.

COMUNICAT USR

Uniunea Salvați România a depus în Parlament un set de propuneri legislative ce vizează modernizarea legislației electorale și reformarea clasei politice.

Parlamentarii USR propun scăderea pragului electoral şi a numărului necesar de semnături pentru înscrierea în alegeri astfel încât să încurajeze implicarea în politică a cetățenilor și să asigure o mai mare reprezentare a diversității de voci din societatea românească.

Setul de patru propuneri legislative ale Uniunii Salvați România modifică regulile electorale pentru alegerile locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

„Ne dorim dinamizarea vieții politice, să permitem cetățenilor un acces cât mai facil în cursele electorale și o reprezentare cât mai echitabilă a diversității de voci prezente în societatea românească. În acest moment România nu are o problemă legată de stabilitate politică, România încă are o problemă legată de reprezentarea politică a opțiunilor cetățenilor. Reforma electorală începută în 2015 a arătat acest lucru, atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare, prin creșterea numărului de candidaturi înscrise la aceste alegeri, dar și prin accesul în diverse consilii locale din țară și în Parlament a unor noi formațiuni politice”, a explicat senatoarea USR Florina Presadă.

Pentru alegerile locale, propunem eliminarea pragului de 5% și înlocuirea lui cu coeficientul electoral, care este un prag natural, obținut prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate de consilieri. Repartizarea mandatelor se face ca și în legislația actuală doar că se elimină limitarea distribuirii locurilor doar celor care obțineau voturi peste un anumit prag. În ceea ce privește numărul de semnături necesare pentru înregistrarea candidaturilor, propunem scăderea acestuia de la 1% la 0.5% numărul celor înscriși în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin.

Pentru alegerile parlamentare, propunem scăderea pragului electoral de la 5% la 3% și scăderea numărului de semnături necesare depunerii candidaturilor de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegerile parlamentare.

Pentru alegerile europarlamentare, propunem eliminarea pragului electoral și înlocuirea sa cu „pragul natural”, coeficientul electoral, necesar pentru obținerea unui singur loc, precum și scăderea numărului de semnături de la 200.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în cazul partidelor și scăderea numărului de semnături de la 100.000 la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European, în cazul candidaților independenți.

Pentru alegerea președintelui, propunem scăderea numărului de semnături de la 200.000 (1% în prezent) la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin prezidențial (ar rezulta un număr de 57.765 semnături pentru o candidatură la viitoarele alegeri prezidențiale).

Pe scurt, pentru alegerile locale și europarlamentare USR propune coeficientul electoral (care este un prag natural) în locul pragurilor fixe actuale, iar pentru alegerile parlamentare USR propune scăderea pragului de la 5% la 3%. În ceea ce privește numărul de semnături necesar pentru înregistrarea unei candidaturi, USR propune reducerea numărul de la 1% din numărul celor înscriși în listele electorale la 0.5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru toate tipurile de alegeri.

Grupul de lucru care a elaborat aceste propuneri a fost format din parlamentarii USR Florina Presadă, Tudor Benga, Radu Mihail și Matei Dobrovie, care au fost au mai multe întâlniri și consultări cu experți din domeniu și reprezentanți ai societății civile.

„Proiectele de legi introduse azi sunt doar începutul a ceea ce va fi cel mai amplu proiect de liberalizare a participării politice din România din ultimii 20 de ani. Ele vor fi urmate de o nouă lege a votului prin corespondență, de îmbunătățiri ale reprezentării diasporei și de o nouaă lege a finanțării partidelor”, a declarat deputatul USR Tudor Benga.

Uniunea Salvați România a depus anul acesta două solicitări oficiale către președinților celor două Camere ale Parlamentului pentru reînființarea Comisiei de Cod Electoral. Prima a fost respinsă, iar a doua nu a fost încă inclusă pe ordinea de zi a Birourilor Permanente pentru a fi discutată, deși a fost trimisă de la începutul lunii octombrie.

 

Spynews
Cuvintele folosite de ispita Marcel Andrei la Insula Iubirii 2024 au devenit virale. Ce înseamnă "chulo" sau "alandala"
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! „Văd la conducerea României o femeie blondă!”
Fanatik.ro
Alimentul care întărește imunitatea și pe care fiecare român îl are în cămară. Mihaela Bilic: „Are de două ori mai multă vitamina C”
Capital.ro
Dincă, nevinovat?! Cutremur în dosarul Caracal. Bunicul Luizei a recunoscut tot
Playtech.ro
Nicoleta Luciu, cea mai ȘOCANTĂ apariție! Doamne, cât de frumoasă era și în ce hal arată azi
DailyBusiness
Buget RECORD pentru educaţie şi formare în România! Ligia Deca: „Am primit o veste excelentă”
Adevarul
Cum ar arăta Pământul dacă toată gheața terestră se va topi. Marile orașe ale lumii vor dispărea pur și simplu
Spynews
Mai trăiește sau nu Luiza Melencu? Răspunsul dat de bunicul fetei dispărute. Ce premoniție a avut bărbatul înainte ca ea să dispară de acasă
Spynews
Rețeta de vinete la borcan a Gabrielei Cristea. Cum gătește prezentatoarea TV preparatul pe care îl va servi în iarnă / VIDEO
Evz.ro
Cadouri de calici. De ce s-a supărat Prințul Harry pe Familia regală  
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Andreea Prisacariu, rebela tenisului românesc, imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Andreea Bănică a COMIS-O GRAV! Când s-a întors și a început să danseze, publicul a ÎMPIETRIT! „Ești o depravată sincer, altceva decât să...”
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Cine este pensionarul care a primit 6.000 de lei în plus la pensie! Este cea mai mare diferență de recalculare a pensiei din toată România
Capital.ro
Lege pentru bărbații din România. Se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
stirilekanald.ro
Sabrina Voinea, apel la Tribunalul Suprem Elvețian. Românca nu renunță la medalia de bronz
substantial.ro
Moștenirea muzicală a lui George Enescu: o viață dedicată artei
MediaFlux
TRUMP o amenință pe HARRIS. Motivul BIZAR invocat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...