Proiectul care prevede ca pedeapsa cu închisoarea de cel mult un an să se executate în arest la domiciliu, adoptat tacit la Senat

Senatul a adoptat tacit, în ședința plenului de luni, o inițiativă legislativă a opt parlamentari UDMR prin care se propune ca persoanele condamnate la închisoare de cel mult un an să își execute pedeapsa în arest la domiciliu, iar pentru fiecare lucrare științifică elaborată și publicată în timpul detenției pedeapsa să se reducă cu 20 de zile, potrivit Agerpres.
Romania TV
13 nov. 2017, 16:02
Proiectul care prevede ca pedeapsa cu închisoarea de cel mult un an să se executate în arest la domiciliu, adoptat tacit la Senat

Termenul de adoptare tacită s-a împlinit pe 6 noiembrie, iar nota de adoptare tacită a fost citită luni în plen de președintele de ședință, senatorul Claudiu Manda.

„Având în vedere problemele sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea și condițiile necorespunzătoare de detenție, care au fost constatate pe parcursul mai multor ani de CEDO printr-o serie de hotărâri, se impune modificarea legislației pentru a remedia probleme constatate și pentru a evita o hotărâre pilot a Curții împotriva României”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Inițiatorii actului normativ propun modificarea art. 100 din Codul penal, astfel încât liberarea condiționată în cazul pedepsei care nu depășește 10 ani de închisoare să poată fi aplicată dacă cel condamnat a executat cel puțin jumătate din durata pedepsei și nu două treimi cum este în prezent.

Pentru pedepse mai mari de 10 ani, cel condamnat ar putea fi eliberat condiționat dacă a executat două treimi din pedeapsă și nu trei pătrimi cum este în prezent. De asemenea, cei cu pedepse mari pot beneficia de liberarea condiționată după 15 ani de închisoare executați și nu 20 de ani cum este legislația în vigoare.

Inițiatorii mai propun, prin modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, ca regimul închis de detenție să se aplice inițial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 13 ani. Forma actuală a legii nu include prevederea „pentru fapte comise cu violență”.

Potrivit deputaților UDMR, persoanele condamnate la închisoare între 3 și 13 ani pentru fapte comise fără violență, ca și cele condamnate pentru pedepse între un an și 3 ani închisoare pentru fapte comise cu violență, ar trebui să își execute inițial pedeapsa în regim semideschis de detenție.

Actul normativ prevede reduceri mai mari ale pedepselor pentru persoanele condamnate care prestează muncă remunerată sau neremunerată.

„În cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă; (…) pentru muncă neremunerată se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă și pentru munca prestată pe timpul nopții se consideră 2 zile executate pentru o noapte de muncă” — stipulează proiectul de act normativ. În prezent, calculul luat în considerare vizează 5 zile executate pentru 4 zile de muncă remunerată, 4 zile executate pentru 3 zile de muncă neremunerată și 3 zile executate pentru două nopți de muncă.

O altă modificare propusă prevede că „în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate se consideră 20 de zile executate pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate”.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat pentru AGERPRES că această propunere legislativă, trimisă pentru aviz la Guvern pe 14 martie, a fost depusă inițial la Senat în octombrie 2016, dar pentru că nu a intrat pe ordinea de zi a plenului primei camere sesizate până la finalul legislaturii actul normativ a fost clasat.

Propunerea legislativă de modificare și completare a Codului penal, Codului de procedură penală și a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, cu rol decizional în acest caz.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Concertul de colinde organizat de Prințesa Kate la Westminster Abbey, difuzat după o lună
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?