În funcţie de zona în care s-au produs, au fost identificate mai multe tipuri de incendii, după cum urmează:
Incendii de vegetaţie uscată: 44 cazuri constatate în judeţele Sălaj, Maramureş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Vaslui, Covasna, Harghita, Hunedoara, Vâlcea, Buzău, pe o suprafaţă totală de cca. 243 ha.
Incendii de vegetaţie forestieră: 28 de cazuri constatate în judeţele Argeş, Prahova, Sălaj, Maramureş, Bacău, Iaşi, Neamţ, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Hunedoara, Olt, produse pe o suprafaţă totală de 502 ha.
Incendii de mirişti: 27 de cazuri, înregistrate în judeţele Călăraşi, Teleorman, Sălaj, Constanţa, Neamţ, Dolj, Olt şi în Bucureşti, pe o suprafaţă totală de aprox. 409 ha.
Incendii de păşune: 7 cazuri, înregistrate în judeţele Constanţa, Covasna, Harghita, Mureş, pe o suprafaţă totală de 90 de ha.
Incendii de vegetaţie ierboasă în zona golului alpin: 3 cazuri constatate în judeţele Argeş şi Hunedoara, pe o suprafaţă totală de 316 ha.
Incendii la depozite de deşeuri: 8 cazuri înregistrate pe platformele depozitelor de deşeuri din: Alexandria (200 mp), Botoşani (500 mp), Gheorghieni (500 mp), Lugoj (20.000 mp), Reghin (focare punctiforme pe o suprafaţă de aprox. 10.000 mp), respectiv platforma depozitului de substanţe periculoase din Bucureşti (150 mp).
Incendii de altă natură (livadă dezafectată, teren viran, haldă de steril ecologizată, plantaţie de salcâm de pe o fostă groapă de deşeuri): 8 cazuri constatate în judeţele Bistriţa, Hunedoara, Neamţ, Dolj, pe o suprafaţă totală de aprox. 9,55 ha.
Ca urmare a controalelor efectuate la faţa locului de către reprezentanţii comisariatelor teritoriale ale Gărzii Naţionale de Mediu, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, dintre care un avertisment şi 2 amenzi, în valoare totală de 65.000 lei. Ca măsură preventivă, s-a dispus supravegherea zonelor/terenurilor în scopul evitării producerii incendiilor de mirişte, vegetaţie uscată, stufăriş etc.
În urma analizării situaţiilor incendiilor enumerate mai sus, s-au stabilit următoarele cauze care au stat la baza producerii acestor incendii:
În scopul evitării producerii altor incendii, Garda Naţională de Mediu a luat măsuri de prevenire şi reducere a riscurilor de incendiu, prin informarea tuturor administraţiilor publice locale, ocoalelor silvice, precum şi a societăţilor comerciale cu profil agricol asupra obligativităţii informării cetăţenilor şi a organizării de patrule în zonele cu risc de incendiu.