Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este convins că Guvernul României va fi atenţionat de Comisia Europeană pentru blocarea proiectului.
”Am avut documentul la semnat, dar nu l-am semnat pentru că vreau să mai pun la punct detaliile. Facem sesizare la Comisia Europeană prin care anunţăm că noi ne-am achitat de toate obligaţiile pe care le-am avut şi Guvernul României nu vrea să ne dea aprobarea indicatorilor pentru navigarea pe Canalul Bega. Sunt convins că de la Comisia Europeană se va face o atenţionare la Guvernul României. Dacă proiectul nostru a fost eligibil, dacă l-am pus în practică corect, nu o să tolereze cei din Comisia Europeană ca nişte indivizi vremelnici în scaune înalte să blocheze atingerea obiectivelor unui proiect. Să creeze acea autoritate, Administraţia Căii Navigabile Canalul Bega. Sunt convins că Guvernul României îşi va face şi el temele în momentul în care va primi o atenţionare din partea Comisiei Europene. Zilele astea, poate chiar azi, vreau să îl trimitem (sesizarea- n.r.). M-am uitat peste el şi mai sunt câteva ajustări”, a precizat primarul Nicolae Robu.
Primăria Timişoara a cumpărat şapte vaporaşe în cadrul unui proiect de reabilitare a malurilor Canalului Bega. Ambarcaţiunile ar fi trebuit să circule pe Bega în regim de transport public în comun, însă, pentru aceasta este nevoie de înfiinţarea, la nivelul Ministerului Transporturilor, a Autorităţii Căii Navigabile Canalul Bega.
Autorităţile locale au făcut demersuri în acest sens, însă lucrurile trenează. În ultima sa vizită la Timişoara, în calitate de ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc a declarat că se caută o soluţie ca această Autoritate să fie înfiinţată, până la finalul acestui an.
În cazul în care această Autoritate nu va fi înfiinţată şi vaporaşele nu vor putea circula până la finalul acestui an, Primăria Timişoara va trebui să înapoieze suma de bani cu care Uniunea Europeană a contribuit la întregul proiect. Este vorba de şase milioane de euro.
Întregul proiect care a prevăzut reabilitarea malurilor Canalului Bega pe o distanţă de aproximativ zece kilometri a fost de 11,5 de euro, din care contribuţia UE a fost de şase milioane de euro.