„Foşti ofiţeri SIPA mi-au scos în evidenţă ceea ce mi s-a părut şi mi se pare în continuare că este de fapt T0 al acestei operaţiuni, aşa cum am denumit-o eu. În sensul în care, de la un moment dat încolo, în arhiva SIPA s-a intrat, s-au copiat documente, s-a intrat fără drept şi bănuiesc că o să auziţi o mulţime de versiuni contradictorii asupra a ceea ce a existat şi mai există încă în arhiva SIPA. Am stat de vorbă cu o parte din membrii comisiilor de inventariere. (…) Pe scurt, în 2005, s-au constituit nişte comisii de inventariere a căror activitate a ridicat foarte multe semne de întrebare. Într-un spaţiu foarte apropiat arhivei SIPA se afla un xerox ultraperformant în care unii membri ai comisiei de inventariere au găsit chiar documente uitate acolo. Deci au fost, în mod cert, copiate, undeva pe la 3000 de pagini”, a susţinut Dan Andronic.
De asemenea, Andronic a precizat că nu a reuşit să afle cine a intrat în Arhiva SIPA fără aprobare. „Potrivit mărturiilor unor ofiţeri SIPA, la începutul lui ianuarie 2005, Monica Macovei şi Dan Tapalagă au intrat în arhiva SIPA”, a spus jurnalistul.
Citeşte şi: Monica Macovei: Nu am primit nicio informaţie sau dosar din arhiva SIPA
În ceea ce priveşte raportul comisiei de inventariere a arhivei SIPA, constituită de fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, Dan Andronic a opinat că a fost secretizat ilegal, scrie Mediafax.
„Pot să vă mai spun că raportul acelei comisii de inventariere (a arhivei SIPA – n.r) a ridicat mari semne de întrebare. Din mărturiile membrilor comisiei lui Chiuariu, au avut probleme în a finaliza acest raport şi a-l preda. El a fost secretizat, după părerea mea, ilegal, el conţine indiciile unei infracţiuni”, a subliniat Andronic.
Jurnalistul l-a nominalizat chiar pe fostul preşedinte Ion Iliescu ca beneficiar al informaţiilor din arhivă..
„Erau informaţii cu aspecte personale despre magistraţi. Şi doamna Rodica Stănoiu a avut acces la aceste informaţii, rapoartele ajungeau până la preşedintele ţării, Ion Iliescu”, a spus Dan Andronic.