Şeful IGSU: Aproximativ 50% dintre incendiile produse la locuinţe au drept cauză necurăţarea coşurilor de fum

Inspectorul general al IGSU, Daniel-Marian Dragne, a declarat joi că aproximativ 50% dintre incendiile produse la locuințe au drept cauză faptul nu sunt curățate, verificate și reparate coșurile de fum.
Alina Costache
16 nov. 2017, 11:40
Şeful IGSU: Aproximativ 50% dintre incendiile produse la locuinţe au drept cauză necurăţarea coşurilor de fum

„Pentru că pe timpul sezonului rece, aproximativ 50% dintre incendiile produse la locuințe au drept cauză necurățarea, neverificarea și nerepararea coșurilor de fum, iar majoritatea deceselor survin în incendii care au această cauză, este important a înțelege faptul că protecția în fața unor astfel de evenimente presupune un gest minimal”, a spus Dragne într-o conferință de presă și a recomandat apelarea la reprezentanții Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee pentru rezolvarea acestor probleme.

El a adăugat că, statistic, se demonstrează faptul că incendiul rămâne cel mai frecvent tip de risc înregistrat la nivel național.

„Suntem în debutul unei perioade în care utilizarea surselor de energie devine mai intensă și acest lucru se vede în statistici, prin creșterea numărului de evenimente generate de folosirea neadecvată a mijloacelor de încălzire, a buteliilor sau instalațiilor de gaze, ori a aparatelor consumatoare de energie”, a mai declarat inspectorul general al IGSU.

El a vorbit despre crearea unei culturi a prevenirii în rândul cetățenilor, prin informare și educare asupra riscurilor existente — lucru ce reprezintă o prioritate instituțională continuă, iar pentru dezvoltarea acesteia au fost gândite acțiuni de impact asupra populației.

„Este foarte important pentru siguranța noastră și a familiei noastre de a le utiliza (mijloacele de încălzire, n.r.) așa cum ele au fost construite sau executate, fără a aduce improvizații și fără intervenția noastră (…) și de a ne asigura intervenția, verificare și repararea periodic atunci când aceasta este impusă sau, de câte ori constatăm că se impune, apelăm la specialiști.

Potrivit statisticilor, zilnic, în România se produc 17 incendii la locuințe. Cele mai multe tragedii au drept cauză coșurile de fum — circa 35% dintre incendiile produse la locuințe sunt cauzate de coșurile de fum defecte sau necurățate.

„Aceste incidente tragice, în care anual își pierd viața în medie 190 de persoane, pot fi prevenite dacă apelăm la coșari”, se arată într-un comunicat al IGSU transmis, joi, AGERPRES.

În ultimii cinci ani, în România, s-au produs în medie 6.200 de incendii la locuințe, în urma cărora circa 350 de persoane au fost rănite, iar alte 190 și-au pierdut viața, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel național, șase sunt cauzate de coșurile de fum defecte sau necurățate. Mai grav este că, în urma acestor evenimente nefericite, zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană își pierde viața.

Potrivit IGSU, acest tip de incidente pot fi cu ușurință evitate dacă se apelează la personal specializat, respectiv coșari, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor.

Acesta este și mesajul principal al campaniei de informare ce va fi derulată în perioada următoare de IGSU și E.ON România, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru Siguranță”, încheiat de cele două părți în anul 2012, se mai arată în comunicat.

„Dacă avem neconformități la coșurile de fum trebuie să fim conștienți că doar norocul ne-a ajutat să nu pățim ceva. Dar nu ne putem baza la nesfârșit pe noroc și trebuie să conștientizăm faptul că în orice moment putem deveni victime ale propriei noastre neglijențe, așa cum din păcate încă se întâmplă cu mulți dintre semenii noștri. Nu cred că ne putem permite să ne expunem cu atâta lejeritate la astfel de pericole. De aceea, trebuie să curățăm coșurile de fum cu specialiști de cel puțin de două ori pe an, mai ales înainte de debutul sezonului rece. Astfel, coșarul este soluția absolut necesară pentru fiecare locuință sau orice alt imobil care are coș de fum”, a subliniat directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.

Conform IGSU, în perioada 1 octombrie 2012 — 30 septembrie 2017, în România au avut loc peste 31.100 de incendii. Principalele cauze generatoare a situațiilor de urgență rămân coșurile de fum defecte sau necurățate (35%), instalațiile electrice defecte sau improvizate (22,5%) și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,5%).

„Întrucât a doua cauză principală a producerii incendiilor este cea de natură electrică, recomandăm consumatorilor să realizeze lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații”, se mai arată în comunicat.

Conform statisticilor IGSU, în perioada 1 octombrie 2012 — 30 septembrie 2017, numărul persoanelor decedate în incendii s-a redus cu peste 4% față de perioada 1 octombrie 2007 — 30 septembrie 2012, iar numărul copiilor răniți a scăzut cu 15%.

Citeşte şi IGSU recunoaşte că s-a acţionat prost la accidentul din Baicului, victimele nu au primit ajutor imediat

 

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”