„Este haotic ceea ce s-a intamplat în România după 2004, atunci când într-o politică corectă, evidenţa persoanelor a trecut de la sistemul central, către autorităţile locale. De atunci încoace, a fost vina guvernelor care nu au pus la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente numărul de personal pentru a avea registrul electoral, s-au întâmplat destule lucruri, care ţin de înregistrarea sau neînregistrarea unor decese, persoanele care au decedat în străinătate, a căror certificat nu a fost transmis în România, cei care au dobândit cetăţenia unei alte ţări şi au renunţat la cea română. Este o realitatea a modului în care a funcţionat AEP în ultimii 8 ani. În această situaţie trebuie să facem în 30 de zile ce nu s-a făcut în 8 ani”, a declarat primul ministru la Realitatea TV.
El a mai afirmat că dacă la referendum votau 10 milioane de români, probabil că această numărătoare ar fi avut loc în 2013, însă din cauză că referendum au participat la vot 8,459 milioane de oameni, ceea ce reprezintă peste jumătate din populaţie conform ultimelor date ale INS rezultate din recensământul din 2011, este normal ca „CCR să spună că vrea să ia o decizie pe baza unei realităţi şi nu pre baza unei situaţii birocratice”.
Premierul Victor Ponta a convocat vineri, o videoconferinţă cu prefecţii şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, pentru actualizarea listelor electorale. În cadrul reuniunii, miniştrii Ioan Rus şi Victor Paul Dobre au anunţat că, în perioada următoare, va fi efectuat un MINI-RECENSĂMÂNT şi au explicat cum se va desfăşura acesta. „Facem în 20 de zile un mini-recensământ, dar doar dacă mai există omul sau nu mai există”, a precizat şi Victor Ponta.
Citeşte şi: Rus despre mini-recensământ: Va veni un om al Primăriei acasă la români. Durează trei secunde