Sindicatele din penitenciare: Toate calculele trebuie refăcute pentru aresturile de poliţie care au condiţii improprii

Ordinul ministrului de Interne prin care se stabilesc aresturile de poliţie care au condiţii improprii a fost publicat în Monitorul Oficial, iar toate calculele executării pedepselor de către deţinuţii aflaţi în custodie trebuie refăcute pentru a fi avute în vedere zilele petrecute în detenţie în condiţii improprii în aresturi, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Filip Stan
17 nov. 2017, 06:58
Sindicatele din penitenciare: Toate calculele trebuie refăcute pentru aresturile de poliţie care au condiţii improprii

Potrivit sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), având în vedere că acest ordin apare cu aproape o lună întârziere de la aplicarea legii recursului compensatoriu (19 octombrie), toate calculele trebuie refăcute pentru a fi avute în vedere zilele petrecute în detenţie în condiţii improprii în aresturi, ceea ce înseamnă că pot apărea şi alte erori de sistem şi că, cel mai probabil, vor fi cazuri de deţinuţi care ar fi trebuit deja puşi în libertate în perioada 19 octobrie-17 noiembrie.  Trebuie, de asemenea, refăcute calculele pentru liberarea condiţionată pentru toţi deţinuţii care, beneficiind de legea recursului compensatoriu, vor intra mai repede în comisiile de liberare condiţionată.
 
„Având în vedere că a fost deja un caz în care un deţinut a fost ţinut în detenţie ilegal, aşteptăm reacţia ministrului Justiţiei, cel direct responsabil de aplicarea acestei legi în bune condiţii, atunci când se va descoperi că vor fi şi alte persoane care au fost ţinute peste termenul legal în detenţie”, spun sindicaliştii din ANP, într-un comunicat de presă transmis vineri dimineaţă.   

De asemenea, sindicaliştii din ANP continuă disputa cu ministrul Justiţiei privind numărul deţinuţilor eliberaţi din penitenciare în prima lună de la aplicarea legii recursului compensatoriu – „graţiere mascată”.  
Ei spun că doar joi au fost puşi în libertate condiţionat, ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu, 128 de deţinuţi, numărul total al deţinuţilor din penitenciare scăzând astfel la 24.336, iar acest trend se va păstra o bună perioadă de timp, pe măsură ce beneficiarii recursului compensatoriu vor fi prezentaţi comisiilor de liberare condiţionată.
 
„Cel mai probabil, Tudorel Toader va fi iarăşi surprins, însă în perioada 19 octombrie – 15 noiembrie ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu, numărul de deţinuţi din penitenciare a scăzut de la 25.798 la 24.464, conform datelor prezentate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Rezultă, deci, că au fost puşi în libertate, prin aplicarea acestei legi, un număr de 1.334 de deţinuţi, din care 674 la termen, aşa cum a precizat de altfel şi ANP. Restul de 660 au fost puşi în libertate condiţionat, aceştia intrând mai repede în comisiile de liberare tocmai pentru că le-au fost scăzute pedepsele prin recursul compensatoriu. (…) Până în 2022 majoritatea beneficiarilor acestei legi vor fi din categoria celor liberaţi condiţionat, iar acest număr va fi extrem de mare şi de nepopular, de îndată ce criminalitatea va explodă şi se va dovedi că această măsură nu are nicio legătură cu modernizarea penitenciarelor”, arată Federaţia Sindicatelor din ANP.

Sindicatele din ANP spuneau, joi, că peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în ultima lună, de la intrarea în vigoare a Legii recursului compensatoriu, acuzându-l pe ministrul Justiţiei că dezinformează, după ce acesta afirma luni că 650 de deţinuţi au fost eliberaţi în baza acestei legi.
Ministrul Justiţiei a reacţionat, spunând că aceste cifre prezentate de sindicate sunt eronate. El a anunţat, citând o adresă de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), că din 19 octombrie şi până în 15 noiembrie au ieşit din închisori, ca urmare a intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, 674 de deţinuţi.

 

DailyBusiness
Călin Georgescu, candidatul acuzat de înclinări pro-ruse, impact negativ în presa internațională. A devenit subiectul principal al BBC și The Guardian!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot în diasporă – alegeri prezidențiale 2024. Topul final al voturilor românilor din străinătate! Simion, surclasat de Georgescu și Lasconi
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Controverse după moartea lui Silviu Prigoană: Copiii minori ar fi fost sedați de frații mai mari
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
kanald.ro
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu
Cancan.ro
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Angela Merkel justifică politicile energetice și deciziile legate de NATO
MediaFlux
RĂSTURNARE privind CĂLIN GEORGESCU! CINE ESTE MÂNA lui DREAPTĂ
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”