„Simplificarea accesării fondurilor europene este o preocupare importantă pentru noi și în perioada următoare vom veni cu activități concrete în acest sens, care să răspundă solicitărilor partenerilor noștri. Indiferent de alocările financiare pe care le vom primi după 2020, este important să pregătim de acum proiectele, ca să avem rezultate bune”, a afirmat ministrul Nica.
Potrivit comunicatului MDRAPFE, agenda reuniunii desfășurate joi și vineri supune analizei o serie de teme importante pentru evoluția aplicării măsurilor din Acordul de Parteneriat 2014-2020: sistemul de management și control, condiționalitățile ex-ante, coordonarea și sinergiile între intervențiile finanțate, rezultatele obținute și progresul programelor operaționale, estimări de plăți, provocări, obstacole și îmbunătățiri pentru un management eficient. De asemenea, participanții analizează închiderea programelor operaționale 2007-2013 și perspectivele Politicii de Coeziune post-2020.
„Simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor și pentru materializarea cu succes a proiectelor este un punct de referință pe agenda reuniunii. În acest sens, autoritățile române s-au orientat în alegerea celor mai bune căi de acțiune pentru atingerea unui echilibru între cerințele administrative ale beneficiarilor și obligația autorităților de a asigura integritatea cheltuielilor”, se spune în comunicat.
Conform sursei citate, reprezentanții Comisiei au apreciat progresele înregistrate de autoritățile naționale și și-au exprimat sprijinul pentru continuarea eforturilor părții române de a asigura managementul performant și optimizarea absorbției fondurilor.
Întâlnirea a fost deschisă de ministrul Marius Nica, împreună cu Vittoria Alliata di Villafranca, director Directoratul General pentru Politică Regională și Urbană (DG Regio).
La eveniment participă reprezentanți ai conducerii MDRAPFE cu atribuții în domeniul fondurilor europene, conducerea autorităților de management, reprezentanți ai DG Regio, ai Direcției Generale de Ocupare, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL), ai Direcției Generale de Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI), ai Băncii Mondiale, ai Băncii Europene de Investiții, ai Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, ai Autorității de Audit, ai Autorității Naționale de Achiziții Publice, ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Agriculturii și ai Autorității de Certificare și Plată din Ministerul Finanțelor.