În multe cazuri, banii europeni alocați pentru proiecte de mediu sunt irosiți, la nivelul Uniunii, în proiecte care nu aduc rezultatele dorite, iar Comisia Europeană ar trebui să se implice mai mult pentru a asigura folosirea mai eficientă a acestora, a atras atenția eurodeputata Daciana Sârbu miercuri, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.
Nu absența fondurilor e problema, ci proasta administrare a acestora, a subliniat deputata europeană, care a solicitat implicarea societății civile în procesul de evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu.
„Ca raportor pentru al 7-lea Program General al Uniunii de acțiune pentru Mediu, cunosc mai multe cazuri în care fondurile cheltuite pentru obiective de mediu nu au adus și rezultatele dorite. În unele state membre lipsesc banii, dar la nivelul UE nu absența fondurilor este problema, ci proasta administrare a acestora. S-au făcut investiții utile pentru unele proiecte, cum ar fi îmbunătățirea calității apei potabile, dar în multe alte cazuri, banii au fost pur și simplu irosiți. Acest lucru rezultă foarte clar din rapoartele Curții de Conturi”, a afirmat Daciana Sârbu.
„Finanțarea europeană nu a adus rezultatele scontate în domenii precum îmbunătățirea tratării apelor urbane reziduale, promovarea transportului feroviar de marfă ori susținerea rețelei Natura 2000. Există politici de mediu a căror implementare este foarte slabă la nivelul întregii Uniuni, iar unele dintre ele au legătură cu combaterea unor amenințări serioase la adresa sănătății, precum poluarea”, adaugă europarlamentarul.
O mai mare implicare a Comisiei Europene ar putea fi o garanție a unei mai bune utilizări a fondurilor alocate, consideră Daciana Sârbu: „Comisia trebuie să acționeze pentru a asigura o folosire mai responsabilă a fondurilor pe care le distribuie pentru proiecte de mediu”.