De ce trebuie să deschidem geamurile cât mai des, chiar dacă temperatura de afară este sub limita îngheţului

Calitatea aerului dintr-o casă poate afecta serios sănătatea celor care o locuiesc. Pe lângă poluanți, alergenii aflați în părul animalelor de companie, acarienii din praful de casă sau mucegaiul viciază și mai tare calitatea aerului din casă.
Iulian Tudor
19 nov. 2017, 08:48
De ce trebuie să deschidem geamurile cât mai des, chiar dacă temperatura de afară este sub limita îngheţului

Românii obișnuiesc să spună adesea: „Stau în casă la căldură, să nu răcesc” ori „Nu deschid geamul, să nu mă tragă curentul!”, scrie landia.ro.

Însă medicii atrag atenția că căldura usucă excesiv mucoasele aparatului respirator, iar în urma procesului apar microfisuri de care profită alergenii și micro-organismele.

Citeşte şi Cum trăieşte cea mai RĂSFĂŢATĂ FETIŢA din lume. Cine este MICA PRINŢESĂ

De aceea, o casă în care geamurile stau închise mai tot timpul reprezintă cel mai bolnav micro-climat, avertizează specialiștii, citați de Știrile Pro TV.

În acest sezon, în astfel de medii circulă mai mult de 40 de adeno-virusuri, adică microorganismele care produc cel mai frecvent virozele respiratorii și cărora le place căldura.

Trebuie să știți că o răceală suportată oferă imunitate doar pentru un singur tip de virus.

„Deci din 5 în cinci zile poți să faci o nouă infecție pentru că nu faci imunitate decât pe un serotip, un singur tip. Prima măsură prin care limitați aceste infectari este, la propriu, în …aer”, a declarat prof. dr. Coriolan Ulmeanu, șef secție pediatrie, citat de Știrile Pro TV.

În mediul natural, virusurile cu transmitere respiratorie au tendința să se disperseze și, de aceea, chiar dacă sunteți răciți este absolut vital să ieșiți în aer liber.

De asemenea, deschideți geamurile locuinței cât mai mult. Așa limitați, de fapt, răspândirea infecțiilor, spun medicii.

Ce boli puteți face dacă nu aerisiți corect!

Dacă aveți sobă sau șemineu, trebuie să știți că sunteți expuși distrugerii alveolelor pulmonare, prin care respirați. Boală se numește BPOC, adică Bronhopneumopatia cronica obstructiva.

„Diferența între un om sănătos și unul care face această boală constă în modul în care își pierde capacitate de respirație. Noi pierdem fiziologic, prin îmbătrînire, în jur de 25 de ml per an, un bolanv cu BPOC supus la factori de poluare pierde de 3 ori mai multe într-un an”, afirmă prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog, citat de Știrile Pro TV..

De aceea este important să aerisiți și să ieșiți des la aer, indiferent cât este de frig.

Dacă aveți încălzirea centralizată și gemuri din PVC, trebuie să știți că și atmosfera creată de acestea au un efect nociv asupra mucoaselor aparatului repirator: le usucă dramatic. Odata uscate, se fisureaza, iar virusurile pătrund direct în sânge.

„De aceea e bine să consumăm multe lichide și în sezonul rece și în sezonul cald, pentru a hidrata această mucoasă din interior”, spune Dr. Brândușa Petrutescu, medic specialist alergolog, potrivit Știrile Pro TV.

Citeşte şi Şi-a urcat maşina pe casă de supărare

Dezumidificatorul nu e un moft

De aceea, atât pentru reducerea infecțiilor virale cât și pentru reducerea riscului de alergii la acarieni și mucegaiuri aveți nevoie de dezumidificatoare, aparatele care trag apă din aer.

Dezumidificatorul este absolut necesar în apartamentele şi vilele nou construite, dar şi în locuinţele şi spaţiile de birouri care nu sunt suficient de bine aerisite.

Dacă vezi, în principal primăvara, toamna şi iarna, că geamurile de termopan adună apă pe interior, dacă îţi apare mucegaiul pe pereţi, achiziţia unui astfel de dispozitiv este absolut necesară.

În rest, deschideți geamul cât mai des, indiferent cât de frig este afară! Deschide larg geamurile 5-10 minute dimineața, la prima oră, și seara, înainte de culcare: după caz, aerul proaspăt va va binedispune întreaga zi și vă va ajuta să vă odihniți cum trebuie.

DailyBusiness
Vestea cea mare! O nouă majorare a pensiilor, după actuala recalculare
Spynews
Victor Slav nu a venit la ziua fiicei sale! Deși Bianca Drăgușanu l-a invitat, acesta a ales să o serbeze separat pe Sofia
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Se fac angajări la Lidl și Kaufland. Ce salarii oferă cele două mari companii
Capital.ro
A murit campionul nostru! A fost un rege. Lumea e în lacrimi
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
Meteo octombrie 2024. Temperaturi istorice în noua lună de toamnă
Adevarul
Operaţiunea „Săgeţile Nordului”. Divizia armatei israeliene care a rupt spatele Hamas este vârful de lance al invaziei din Liban
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Avertisment ANM. Meteorologii au emis cod roșu de furtuni. Până când este valabilă atenționarea
Spynews
Declaraţii exclusive ale celui mai iubăreţ luptător! Ce spune Meko după ce Denisa Despa a recunoscut că i-a fost iubită, în timp ce el avea soție acasă!
Evz.ro
Octombrie aduce mari riscuri pentru români. Amenzile uriașe pe care le pot încasa
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
„Astăzi a plecat la Domnul”. El este Ion, tânărul care și-a pierdut viața într-un teribil accident rutier, în Italia. Bărbatul participase la o slujbă religioasă înainte de tragedie
Cancan.ro
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai suportă situația. Imagini dezolante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea, ELIBERATĂ azi din închisoare? Decizia de la Instanța Supremă
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Shigeru Ishiba devine noul prim-ministru al Japoniei, succedându-l pe Fumio Kishida
MediaFlux
VLADIMIR PUTIN a DECIS! E cutremur în RUSIA! Anunțul MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov