Bucureştiul a pierdut şansa de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului. Noua gazdă, Amsterdam, a fost decisă prin tragere la sorţi

Relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului (AEM) a fost decisă în cursul serii de luni, în urma unui vot secret exprimat pe baza criteriilor politice. Cele două finaliste, Milano şi Amsterdam, nu au putut fi departajate decât prin tragere la sorţi, câştig de cauză având metropola olandeză. Bucureştiul a fost printre candidatele la relocare, însă capitala României a fost eliminată din cursă în urma votului din primul tur.
Filip Stan
20 nov. 2017, 06:31
Bucureştiul a pierdut şansa de a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului. Noua gazdă, Amsterdam, a fost decisă prin tragere la sorţi

UPDATE, ora 19.20. Amsterdam a câştigat tragerea la sorţi şi va fi noul sediu al Agenţiei Europene a Medicamentului. Relocarea de la Londra va avea loc cel mai târziu până în martie 2019.

UPDATE, ora 19.10 Lovitură de teatru în runda finală a votării! Milano şi Amsterdam au avut acelaşi număr de voturi, câte 13, astfel că gazda Agenţiei Europene a Medicamentului va fi decisă prin tragere la sorţi.

UPDATE, ora 18.35. S-a încheiat şi runda a doua a votării, în urma căreia a fost eliminată din cursă Copenhaga, capitala Danemarcei. Noul sediu al Agenţiei Europene a Medicamentului va fi la Milano sau Amsterdam. Metropola italiană a obţinut 12 voturi, cea olandeză 9 voturi, iar capitala Danemarcei doar 5. Reprezentanţii a două state s-au abţinut de la vot.

Citeşte şi: Ciprian Ciucu: Administraţia Firea a tratat superficial competiţia pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului

UPDATE, ora 18.05.  S-a încheiat primul tur al votării. Competiţia finală se va da între trei oraşe, Milano, Copenhaga şi Amsterdam. În consecinţă, Bucureştiul a ieşit din cursa pentru a fi gazda Agenţiei Europene a Medicamentului. În primul tur, Milano a obţinut 25 de voturi, iar Copenhaga şi Amsterdam câte 20. Bucureştiul a obţinut 7 voturi, tot atâtea câte a avut şi capitala Poloniei, Varşovia. În urma capitalei s-au clasat Helsinki şi Bruxelles, cu câte 5 voturi, Sofia, Bonn şi Lille – cu câte 3 voturi. Înaintea Bucureştiului s-au mai clasat, pe lângă cele trei finaliste, Bratislava – 15 voturi, Barcelona – 13 voturi, Stockholm – 12 voturi şi Porto – 10 voturi. 

Citeşte şi: Siegfried Mureșan: Guvernul PSD-ALDE poartă toată vina pentru că România a ratat găzduirea EMA

ŞTIREA INIŢIALĂ. Agenţia Europeană pentru Medicamente trebuie să fie relocată, după ce Marea Britanie a ieşit din Uniunea Europeană. Principala responsabilitate a agenţiei este aceea de a proteja şi promova sănătatea publică, angajaţii acesteia evaluând în permanenţă medicamentelor destinate uzului uman.

Deocamdată cu sediul la Londra, Agenţia Europeană a Medicamentului este percepută drept una dintre cele mai importante agenţii specializate ale UE, dintre cele peste 40. Agenţia are 900 de angajaţi şi primeşte vizite de la aproximativ 35.000 de autorităţi naţionale de reglementare şi oameni de ştiinţă în fiecare an, datorită rolului său esenţial în aprobarea noilor medicamente piaţa europeană.

Decizia finală privind găzduirea Agenţiei Medicamentului este aşteptată la 20 noiembrie, în urma unui vot secret.

În total, 19 state concurează pentru a obţine găzduirea EMA. Între acestea se numără şi România.

Alegerea noii locaţii a EMA va fi făcută în baza unor runde succesive de vot secret. Fiecare ţară UE dispune de şase puncte: trei pentru prima candidatură preferată, două pentru cea de-a doua şi unul pentru cea de-a treia preferinţă.

„Votul va fi unul politic, exprimat în funcţie de interesele generale şi de moment ale fiecărui stat membru. În aceste condiţii, este dificil de estimat care va fi rezultatul final. Putem spune însă că România are, din punct de vedere tehnic, un dosar bine pus la punct, care respectă toate criteriile. Mai mult decât atât, din punct de vedere al obiectivelor strategice ale Uniunii Europene, de a asigura o răspândire geografică mai echilibrată a agenţiilor europene, România are un argument foarte puternic, fiind cel mai mare stat membru care nu găzduieşte o agenţie pe teritoriul său”arată Ministerul Afacerilor Externe, într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX.

Dosarul candidaturii României la această competiţie a fost coordonat de Ministerul Sănătăţii şi de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, din care au mai făcut parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, ministrul delegat pentru Afaceri Europene şi Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui răspuns al Ministerului Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX, evaluarea realizată de către Agenţia Europeană a Medicamentului privind relocarea la Bucureşti a depăşit competenţele agenţiei.

„Publicarea de către EMA a propriilor evaluări reprezintă o depăşire a competenţelor pe care Agenţia le are în procesul de relocare (aşa cum sunt acestea reflectate în procedură), acestea fiind legate strict de o procedură internă la nivelul instituţiilor UE menite să faciliteze evaluarea finală a Comisiei Europene. Această situaţie, concretizată inclusiv prin publicarea unor opinii neoficiale şi inerent subiective ale angajaţilor Agenţiei, au fost de natură să afecteze formularea opţiunilor de vot de către statelor membre. De altfel, şi acest aspect a fost semnalat de către autorităţile române, alături de alte state membre, în dialogul cu Comisia Europeană”, se arată în documentul remis MEDIAFAX.

Pe lângă aspectul procedural, partea română are nemulţumiri legate de conţinutul evaluării făcute de către Agenţie. Ministerul de Externe apreciază ca neconformă cu realitatea aserţiunea potrivit căreia planul român de relocare la Bucureşti se bazează în principal pe input-ul tehnic şi managerial al EMA.

România a avansat în dosarul de candidatură un plan detaliat de relocare în cadrul căruia se prevede inclusiv crearea unui departament special dedicat, precum şi disponibilitatea Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale de a pune la dispoziţie resurse umane pentru asigurarea derulării, în bune condiţii, a relocării şi inclusiv a eventualului deficit de personal în cazul în care o parte din personalul EMA nu va dori relocarea în alt oraş european. Subliniem că nu toate statele membre au prevăzut astfel de măsuri în dosarele de candidatură, argumentează MAE.

În al doilea rând, oficialii de la Bucureşti arată că sediul propus de autorităţile române poate îndeplini toate cerinţele specifice ale Agenţiei Europene a Medicamentului, cu cele mai moderne facilităţi puse la dispoziţie.

Referitor la costurile presupuse de o eventuală mutare a Agenţiei Europene a Medicamentului de la Londra la Bucureşti, ministerul consideră că avantajele sunt considerabil mai mari decât costurile.

Agenţia are aproximativ 700 de angajaţi care vor contribui la economia Bucureştiului. Pe lângă aceştia, câteva mii de specialişti ar vizita capitala anual. De aceea, estimăm că impactul economic va fi unul pozitiv pentru România. Pe lângă dimensiunea economică, România ar beneficia de pe urma unei vizibilităţi sporite în Uniunea Europeană, profilul ţării noastre fiind unul întărit. Estimăm că relocarea EMA la Bucureşti ar fi benefică şi în sensul dinamizării sectorului sanitar din ţara noastră, precizează sursa citată.

Publicaţia The Financial Times anunţa săptămâna trecută că oraşele Bratislava şi Milano sunt favorite să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului.

Sursele diplomatice au mai precizat că Italia este dispusă la mai multe concesii pentru a obţine găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului de către Milano, inclusiv trimiterea mai multor trupe pentru noi unităţi NATO în statele baltice.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Capital.ro
Vor primi bani mai mulți. Anunțul așteptat de proprietarii de apartamente din România
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Noul șef al armatei britanice avertizează asupra unui război lung și devastator în Ucraina
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!