Seismologii anunţă cutremure violente în anul 2018

Seismologii au studiat cutremurele de peste 7 grade care au avut loc începând cu anul 1900 până în prezent și au ajuns la concluzia că anul 2018 va fi cel cu cele mai multe seisme de până acum.
Alina Costache
21 nov. 2017, 04:07
Seismologii anunţă cutremure violente în anul 2018

Concluzia a doi cercetători americani a fost că seismele puternice au fost mai numeroase după cicluri de cinci ani de încetinire a rotaţiei Pământului, lucru care se va întâmpla anul viitor.

În anii marcaţi de astfel de evenimente, au loc în jur de 25-30 de mişcări telurice intense, faţă de anii normali, când media este de doar 15 cutremure majore.

În 2017 au avut loc doar 6 cutremure de peste 7 grade. Institutul de studiere a seismelor din Statele Unite a realizat un clasament al celor mai puternice 20 de cutremure din istoria modernă. Cel mai puternic seism înregistrat este cel produs în 1960 în Chile, în timp ce din Mexic, de 8,1 grade nu intră în top.

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a anunțat, de curând, că va veni un cutremur mare, mai puternic decât cel din 1977.

Oamenii de știință americani spun că numărul seismelor devastatoare va crește pe Terra anul viitor din cauza unei încetiniri periodice a mișcării de rotație a Pământului. Rotația Terrei este un fenomen ciclic și ea încetinește periodic cu câteva milisecunde pe an, înainte de a se accelera din nou.

Legătura dintre rotația Terrei și activitatea seismică a fost prezentată într-un studiu publicat de Roger Bilham, cercetător la Universitatea Colorado din Boulder, și Rebecca Bendick, profesor la Universitatea Montana din Missoula. Cercetarea lor a fost prezentată la conferința anuală organizată de Geological Society of America, potrivit The Guardian.

Specialiștii în geofizică sunt capabili să măsoare viteza de rotație a Terrei într-o manieră extrem de precisă, calculând cele mai mici variații ale acesteia, ce pot fi de ordinul unor milisecunde.

Pentru început, cercetătorii americani au analizat fiecare cutremur de pământ cu magnitudinea de peste 7 grade, produs după anul 1900. Ei au căutat să identifice tipare și tendințe asociate producerii unor seisme de mare intensitate. În acest fel, oamenii de știință au observat că aproximativ la fiecare 32 de ani se produce o creștere a numărului de cutremure majore la scară globală.

Oamenii de știință au dorit să identifice și cauza principală aflată la baza acestei creșteri ciclice a numărului de seisme. Ei au comparat mai multe baze de date istorice și au descoperit că există o singură corelație puternică între ele — încetinirea mișcării de rotație a Terrei. Mai exact, ei au descoperit că la aproximativ 25-30 de ani, mișcarea de rotație a Pământului încetinește, iar această încetinire se produce exact înainte ca numărul seismelor să înceapă să crească pe plan global. Încetinirea rotației Terrei durează de cinci ani, iar 2016 a fost anul în care savanții au constatat o creștere a numărului de seisme.

2017 a fost al patrulea an consecutiv în care mișcarea de rotație a Terrei a încetinit. Acesta este motivul pentru care autorii studiului sunt de părere că în 2018 se vor produce și mai multe cutremure, întrucât acela va fi ultimul an — din seria de cinci ani — asociat cu încetinirea rotației.

Ce determină încetinirea mișcării de rotație a Pământului?

Deși cercetătorii nu sunt deocamdată siguri în privința mecanismelor care determină această variație, există totuși câteva ipoteze ce au fost formulate în cadrul comunității științifice.

Una dintre ipoteze vizează nucleul extern al Terrei, un strat de metal lichid al planetei noastre care circulă sub mantaua inferioară solidă a Pământului. Uneori, nucleul extern rămâne „lipit” de mantaua inferioară, cauzând o întrerupere a circulației sale. Acest fapt ar putea să influențeze câmpul magnetic al Terrei și să producă o încetinire a rotației Pământului.

Deocamdată, datele arată doar o corelație puternică între cele două fenomene, fără să poată demonstra însă o legătură de cauzalitate.

În pofida acestui aspect, tendințele din ultimul secol sugerează că 2018 va fi un an neobișnuit de activ din punct de vedere seismic. De obicei, pe Terra se produc între 15 și 20 de seisme majore (peste 7 grade) pe an. În timpul celui de-al cincilea an de rotație încetinită a Terrei, numărul seismelor de mare intensitate a fost, în medie, cuprins între 25 și 30.

Seismele rămân fenomenele naturale cel mai dificil de prevăzut de pe Terra. Ele se produc de obicei fără nicio avertizare și pot fi extrem de distrugătoare. Adeseori, geologii au la dispoziție doar baze de date istorice pentru a încerca să prezică probabilitatea de producere a unui cutremur de pământ.

De asemenea, este foarte dificil de identificat regiunea de pe Terra în care urmează să se producă un seism major. Potrivit profesorului Roger Bilham, cele mai multe cutremure puternice asociate cu modificări ale duratei zilei par să se producă în apropiere de ecuator. Aproximativ 1 miliard de oameni locuiesc în regiunile ecuatoriale și tropicale de pe Terra.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interdicție pe STRĂZILE din România. Șoferii sunt ARESTAȚI pentru 30 de zile
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Vestea momentului despre Facebook. Se întâmplă doar în UE
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Noi trageri Loto pe 18 iulie 2024: Reporturi semnificative la toate categoriile
MediaFlux
SCANDAL la Casa de Pensii. Ce se întâmplă cu adeverințele pentru pensii
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'