”Marioneta lui Dragnea, Tudose, a mai arătat o dată că nu are pic de respect faţă de democraţie şi faţă de cetăţenii români absentând de la citirea moţiunii de cenzură, moţiune care îi era adresată în primul rând domniei sale ca şi şef al Guvernului. Obrazul gros văd că se poartă la PSD”, a declarat Ludovic Orban.
Moţiunea de cenzură depusă de PNL a fost citită luni în plenul reunit al Parlamentului, în prezenţa a 287 de senatori şi deputaţi din totalul de 465.
Şedinţa a fost condusă de vicepreşedintele Senatului Niculae Bădălău, atât Liviu Dragnea, cât şi Călin Popescu Tăriceanu fiind absenţi.
De asemenea, nici premierul Mihai Tudose, la fel ca majoritatea membrilor Guvernului, nu au fost prezenţi.
Decizia ca moţiunea de cenzură să fie citită în această după-amiază în plenul reunit a fost luată de conducerea Parlamentului în jurul orei 14.00, ceea ce a determinat nemulţumirea liberalilor.
”După ce au inventat năstruşnicia cu statul paralel, astăzi cei din PSD-ALDE au inventat Parlamentul paralel şi dacă se poate fără Opoziţie (…) PSD-ALDE au anunţat cu mai puţin de câteva ore înainte că astăzi la ora 4 se va citi moţiunea de cenzură. Nimic nou şi nimic suprinzător pentru comportamentul abuziv al PSD (…) Articolul 92 din regulamentul comun al Camerei şi Senatului precizează că Guvernul este convocat la citirea moţiunii de cenzură cu 24 de ore înainte de acest proces. Asta înseamnă că fie guvernul a fost anunţat de preşedintele Camerei Deputaţilor înaintea parlamentarilor, fie nu a fost încă convocat, ceea ce înseamnă că la momentul citirii moţiunii de cenzură Guvernul nu va participa sau va veni într-un moment improvizat”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.
Data şi ora dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură urmează să fie stabilite miercuri, într-o nouă şedinţă a Birourilor Permanente Reunite.
Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.