Cum motivează CSM AVIZUL NEGATIV dat pentru proiectul de modificare a legilor justiţiei

CSM a publicat, luni seară, pe site-ul propriu, argumentele care au stat la baza avizului negativ dat pentru proiectul de modificare a legilor justiţiei. "Propunerile de lege transmise spre avizare nesocotesc, in aspecte esentiale, garantii fundamentale pentru functionarea sistemului judiciar, contravenind dispozitiilor constitutionale", motivează judecatorii CSM.
Romania TV
21 nov. 2017, 09:36
Cum motivează CSM AVIZUL NEGATIV dat pentru proiectul de modificare a legilor justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis Parlamentului motivele pentru care a avizat negativ proiectul: unele propuneri sunt neconstituționale, iar mai multe decizii ale Curții Constituționale au fost transpuse greșit.

„Unul dintre elementele care a fundamentat avizul negativ exprimat de CSM l-a constituit reglementarea propusa cu privire la Inspectia Judiciara, respectiv reorganizarea Inspectiei Judiciare, prin preluarea acesteia in cadrul Ministerului Justitiei. Plenul a apreciat ca Inspectia Judiciara ar trebui sa functioneze, in continuare, ca structura cu personalitate juridica in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constitutional al independentei justitiei. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca nu exista niciun argument sustenabil care sa poata fundamenta ideea ca Inspectia Judiciara nu isi indeplineste atributiile pentru ca este organizata si functioneaza in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, rapoartele anuale de activitate dovedind, dimpotriva, faptul ca indeplinirea atributilor Inspectiei Judiciare nu a fost atenuata ori anihilata ca urmare a acestui mod de organizare.”, se arata in comunicatul CSM.

„De asemenea, prin avizul mentionat, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca, intrucat mecanismele de verificare si control al activitatii autoritatii judecatoresti sunt date in competenta Inspectiei Judiciare, este necesar ca si aceasta sa beneficieze de suficiente garantii de independenta, atat sub aspect functional, cat si organizatoric, cu excluderea oricarei implicari a factorilor politici.In conditiile in care se propune ca unele dintre atributiile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la Inspectia Judiciara sa fie preluate de organismul propus a fi infiintat – Consiliul National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, argumentele privind necesitatea ramanerii Inspectiei Judiciare in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, ca structura care actioneaza potrivit principiului independentei operationale, isi pastreaza in egala masura pertinenta si in ceea ce priveste propunerea legislativa transmisa spre avizare de catre Camera Deputatilor.”, completeaza CSM.

Magistratii CSM sustin ca, potrivit propunerilor, numirea si revocarea conducerii Inspectiei Judiciare de catre Consiliul National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, lucru care, avertizeaza ei, ar putea avea implicatii esentiale in planul independentei Inspectiei Judiciare.

„Ignorand aceste aspecte esentiale, propunerea legisiativa nu consacra niciun fel de garantii pentru functionarea acestei noi entitati in conditii de independenta. Mai mult. propunerea legislativa nu cuprinde niciun fel de date privind componenta, modul de organizare si functionare, procesul decizional si sursele de finantare ale organismului propus a fi infiintat, acestea urmand sa fie stabilite ulterior printr-o lege”, mai spun magistratii.

Totodata, CSM atrage atentia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, despre care spune ca nu a tinut cont de avizul negativ exprimat anterior, privind dezacordul puternic cu privire la modificarile si completarile ce vizau Inspectia Judiciara, scrie BZI.

Argumentele CSM pot fi consultate AICI. 

Avizul dat de CSM în urmă cu două săptămâni este consultativ, iar parlamentarii nu sunt obligați să țină cont de el. Au fost 11 voturi în CSM pentru respingerea proiectelor, în timp ce șapte magistrați s-au pronunțat pentru un aviz pozitiv.

Atât DNA, cât și Parchetul General au cerut respingerea în bloc a proiectelor pentru modificarea a trei legi din domeniul justiției. Și președintele Klaus Iohannis a adus critici proiectului de modificare a legilor justiției.

În urmă cu două săptămâni, după ce a avut loc votul CSM, ministrul Tudorel Toader a declarat că a fost „o dezbarere cu final știut, eram convins că rezultatul va fi acela”.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarte extrem de VIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Cetățean american condamnat în Rusia la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'