REZULTATE REZIDENTIAT 2017: Scandalul continuă, Liga Studenţilor de la Medicină reclamă abuzuri

REZULTATE REZIDENTIAT 2017: Liga Studentilor (LS IASI) îsi manifesta profunda îngrijorare cu privire la organizarea, Metodologia si desfasurarea examenului national de Rezidentiat, sesiunea noiembrie 2017 si este solidara cu protestul tinerilor medici care reclama abuzul recorectarii tezelor din Bucuresti în absenta candidatilor.
Alina Costache
21 nov. 2017, 10:35
REZULTATE REZIDENTIAT 2017: Scandalul continuă, Liga Studenţilor de la Medicină reclamă abuzuri

REZULTATE REZIDENTIAT 2017. „Anul acesta, în timpul corectarii tezelor din cadrul examenului national de Rezidentiat, în centrul universitar Bucuresti au fost semnalate probleme tehnice, multi dintre candidati semnalând scanarea eronata si obtinând un punctaj mai mic decât cel real. Dupa semnalarea problemelor la Ministerul Sanatatii (MS), toate tezele din Bucuresti au fost recorectate în absenta candidatilor, încalcându-se în mod flagrant Metodologia de examen.

REZULTATE REZIDENŢIAT 2017, scandal după examen. Vezi care sunt GRILELE CORECTE din concurs

„Este al II-lea an consecutiv în care semnalam nereguli privind desfasurarea acestui concurs decisiv pentru mii de tineri medici. Asistam, în continuare, la un exod masiv al cadrelor medicale, o statistica realizata de Federatia Solidaritatea Sanitara, aratând ca sapte din 10 medici vor sa lucreze în afara României, iar din cei sapte, patru au facut deja pregatirile necesare plecarii. Foarte multi dintre tinerii medici dau o sansa sistemului medical din România participând la acest examen. Din pacate, batjocura la adresa tinerilor medici îi face pe acestia sa paraseasca ulterior România, alegând sa lucreze în conditii mult mai avantajoase din punctul de vedere al calitatii actulului medical si mai ales financiar, în alte state. Emigrarea absolventilor universitatilor de medicina si farmacie a devenit o simpla formalitate, companiile de recrutari din strainatate fiind bine remunerate pe cap de medic plasat în spital din afara României, acestea asteptând cu interes rezultatele examenului de Rezidentiat care lasa circa 1.500 de tineri doctori si farmacisti fara perspective profesionale”, a declarat Silvian-Emanuel Man, presedinte al Ligii Studentilor (LS IASI).

REZULTATE REZIDENTIAT 2017. Mai multe probleme tehnice au fost întâmpinate, duminică, în timpul examenului de rezidenţiat organizat în Capitală, grilele de concurs fiind scanate greşit, motiv pentru care lucrările au fost recorectate.

În urma situaţiei create, candidaţii la acest concurs au reacţionat, mai ales pe reţelele de socializare, unde s-au plâns de faptul că lucrările lor au fost recorectate fără ca ei să fie de faţă, fapt ce contravine Metodologiei de examinare.

REZULTATE REZIDENTIAT 2017 Bucuresti. Rectorul UMF: „Noile bareme în baza cărora au fost recorectate lucrările conţin erori”

„Candidaţii nu au de ce să îşi facă griji. În Metodologie este prevăzută o perioadă de contestaţii. Aceste contestaţii sunt rezolvate de către Comisia centrală, cea care a făcut subiectele şi care se găseşte la Târgu Mureş. Dacă au dubii în privinţa punctajului obţinut, pot face contestaţie, este dreptul lor. Noi ii aşteptăm cu recorectarea în prezenţa lor, cu grila şi dacă exista vreo discordanţă faţă de ce se ştia şi ceea ce se găseşte în prezenţa lor, se corectează pe loc”, a explicat, pentru MEDIAFAX, rectorul UMF „Carol Davila” din Bucureşti.

Motivul pentru care nu au asistat la recorectarea lucrărilor, susţine sursa citată, este acela că o parte dintre candidaţi au plecat după prima oră de concurs.

„Unii dintre ei au plecat după prima ora de concurs, fie pentru că au rezolvat toate subiectele într-o oră, fie că şi-au dat seama că subiectele sunt prea grele şi că nu vor reuşi să completeze grila. În marea majoritate a cazurilor, corectura s-a făcut în prezenţa lor. Cu avizul Comisiei centrale, noi le-am mai verificat încă o dată în prezenţa membrilor Comisiei locale şi a trei membri din Comisia centrală, în aşa fel încât fiecare caiet cu răspunsuri să aibă punctajul corect. Am publicat rezultatele aseară la 22.00, pe site”, a adăugat rectorul Universităţii. 

REZULTATE REZIDENŢIAT 2017, scandal după examen. Vezi care sunt GRILELE CORECTE din concurs 

Pe de altă parte, candidaţii la examenul de rezidenţiat se plâng că Metodologia nu a fost respectată.

„Dacă în Metodologie scrie clar că în cazul unor probleme tehnice de corectare grilele sunt recorectate numai în prezenţa candidatului, de ce se permite recorectarea grilelor cum vor alţii de capul lor şi nimeni nu zice nimic? Este un viciu de procedură foarte grav, care lasă loc de foarte multe interpretări. Personal, aş propune să semnăm o petiţie prin care să cerem recorectarea grilelor în mod transparent (cum, de altfel, anunţaseră iniţial). În primul rând să fie afişate rezultatele de ieri (duminică – n.red.), aşa cum au fost înainte de recorectare. Apoi, toţi candidaţii să fie rechemaţi în centrele universitare în care au dat examenul, iar transportul acestora, unde este cazul, să fie suportat integral din bugetul de stat. Iar bineînţeles recorectarea trebuie să fie naţională, pentru că examenul a fost naţional. Eu aş mai cere şi nişte demisii pe la Comisia de Rezidenţiat, dacă nu chiar mai sus”, scrie Andrei Năstasă, pe grupul de Facebook al candidaţilor la Rezidenţiat.

„În sălile unde lucrurile au mers bine, ceea ce s-a întâmplat şi la mine, notele de pe site corespund cu cele din sală. În sălile cu probleme, după un timp lung de aşteptare, lucrările s-au recorectat cu martori de faţă după ce au admis că era greşeală de stick. Ministerul Sănătăţii a zis aseară (duminică seara – n.red.) că se recorectează toate lucrările din Bucureşti. Asta a fost nemulţumirea generală, inclusiv a celor din sălile unde s-a corectat ok, în absenţa noastră”, susţine, pe acelaşi grup de socializare, şi Ema Onisâi.

„Au fost mai multe probleme. Prima problemă a fost la Medicină Dentară, unde au fost greşite stickurile cu grilele de corectat. Toată lumea din sala mea şi, din ce am înţeles, şi din alte săli, au luat punctaje între 400 şi 500 de puncte, inclusiv eu. Ne-am gândit că este o eroare. După un timp, au fost anunţaţi corectorii de cei de la IT că este o problemă cu stick-urile şi vor fi trimise alte stick-uri. În sala mea, cineva care a fost atent când s-au adus stickurile a spus că acestea nu ar fi fost sigilate, le-a scos cineva din buzunar. La Medicină Generală, în schimb, a fost o problemă mai mare. Din ce am înţeles, multor candidaţi li s-au recorectat lucrările, fără a fi de faţă”, a spus, pentru MEDIAFAX, Andrei Bucur, alt candidat la Rezidenţiat.

Concursul de Rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie a fost organizat, duminică, în mai multe centre universitare, unul dintre acestea fiind cel din Capitală. Mai mulţi participanţi la examen au reclamat faptul că scanarea lucrărilor a fost făcută greşit, motiv pentru care au obţinut punctaje mai mici.

O comisie specială a verificat problemele ridicate de participanţii la Rezidenţiat, iar lucrările au fost recorectate.

„Urmare a problemelor tehnice sesizate de Comisia locală de Rezidenţiat Bucureşti în timpul procedurii de scanare grilelor de concurs, Comisia centrală a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidaţii din Centrul Universitar Bucureşti. Ministrul Sănătăţii a fost informat în această după amiază de către coordonatorul de Rezidenţiat, secretarul de stat Corina Pop, despre situaţia creaţă şi a solicitat recorectarea grilelor, transparent, astfel încât niciun candidat să nu fie nedreptăţit”, anunţa Ministerul Sănătăţii, duminică seara.

 

Ministerul Sănătăţii a organizat, duminică, concursul de rezidenţiat pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, care a avut loc decentralizat, în şase centre universitare, respectiv în Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

În sesiunea din acest an, au fost scoase la concurs 3.565 locuri şi posturi pentru medicină, 258 locuri pentru medicină dentară şi 136 locuri şi posturi pentru farmacie, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS). 

Conform sursei citate, anul acesta, numărul locurilor şi posturilor de la domeniul medicină a fost suplimentat cu 95. Numărul locurilor si posturilor a fost stabilit în funcţie de cifra de şcolarizare, capacitatea de pregătire a centrelor universitare şi solicitările unităţilor sanitare.

Concursul de duminică s-a desfăşurat sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. 

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar de concurs

Ministerul Sănătăţii a publicat în revista de specialitate Viaţa Medicală şi pe site-ul www.ms.ro, secţiunea Rezidenţiat, toate amănutele privind tematica de concurs, bibliografia aferentă, numărul locurilor şi posturilor, metodologia şi condiţiile de participare.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda