SFANTUL ANDREI 2017: În fiecare an, pe 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, românii respectă cu stricteţe tradiţia grâului pus la încolţit.
Boabele de grâu se pun în farfurioare sau ghivece şi se acoperă cu un strat subţire de pământ. Apoi, grâul se pune lângă geam pentru a avea suficientă lumină.
Pentru fiecare membru al familiei se pune câte un rând de grâu, iar fiecare este responsabil de bunăstarea lui. Potrivit obiceiului, în funcţie de cum arată grâul de Revelion aşa va fi şi noul an pentru posesorul lui.
Dacă firele sunt zdravăne şi înalte, omul care a plantat de grâul de Sfântul Andrei va fi norocos şi sănătos în noul an.
Bătrânii spun că aspectul grâului spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată, pe câmpuri şi în livezi.
Dacă eşti necăsătorită, în Ajunul Sf. Andrei pune-ţi sub pernă 41 de boabe de grâu. Se spune că în soarta ta va fi bărbatul care-ţi va apărea în vis furând grâul. În cazul în care nu vei respecta acest ritual de căsătorie, în cursul zilei de vineri coace o turtă sărată şi mănânc-o înainte de culcare. Se crede că ursitul îţi va aparea în vis pentru a-ţi oferi apa.