Autoritățile moldovene au pledat în mod consecvent pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum este stipulat în Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 și în documentele relevante ale OSCE, în special în Declarația summitului OSCE de la Istanbul din noiembrie 1999, indică MAE moldovean.
La sfârșitul lunii august, Republica Moldova a solicitat Națiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a militarilor ruși din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii Adunării Generale a ONU din septembrie. Ulterior, discutarea acestui subiect a fost amânată pentru luna octombrie, potrivit Agerpres.
Prezent la lucrările Adunării Generale, premierul moldovean Pavel Filip a lansat un apel către comunitatea internațională să susțină includerea pe agenda sesiunii din toamnă a acestui for a unui punct suplimentar privind retragerea formațiunilor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.